Охорона праці під контролем профспілки!

 На серпневій нараді вищого рівня поточного контролю за станом охорони праці, безпеки дорожнього руху, пожежної безпеки департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації й обкому профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН були підбиті підсумки роботи підприємств галузі за ІІ квартал та І півріччя 2020 р.

Як відомо, саме цінне у людини – це життя. Тому, приходячи на робоче місце, кожен має бути впевненим в тому, що він буде забезпечений належними умовами праці та, якщо цього потребує специфіка його діяльності,  засобами індивідуального захисту.

Але на практиці не все так, як хотілось би: деякі роботодавці досі економлять на охороні праці, зокрема з проведення профілактичної роботи  та придбанні ЗІЗ. Економлять,.. поки «грім не гряне». Ось тому, одним із основних напрямків діяльності профспілки є контроль за забезпеченням на підприємствах та установах галузі умов охорони праці (далі – ОП). Ця робота ведеться постійно, та після кожного кварталу збираються працівники обкому, представники галузевого департаменту облдержадміністрації, голови міськкомів і профкомів,  керівники та інженери з ОП підприємств, які знаходяться на профспілкову обліку в нашій облпрофорганізації, щоб разом обговорити це найважливіше питання, на прикладах розібрати помилки, обмінятися  досвідом роботи, тощо. 

Зазначимо, що проведення чергової наради вищого рівня, як і звітний період, збіглося з дією умов карантину.

Відкрила засідання голова обкому Анастасія Демідова, яка проінформувала присутніх про роботу обласної профорганізації, заходи, що проводилися на підприємствах галузі з початку карантину та які були направлені на запобігання поширенню COVID-19, а також про допомогу членських організацій галузі лікарням (придбання дезінфікуючих засобів, захисних масок, ліжок,  тощо). Значне місце в доповіді зайняла інформація про проведення у квітні на підприємствах  Дня охорони праці та інше.

 

У своїй доповіді профлідер, зокрема, зазначила, що у ІІ кварталі п.р. на комплексні заходи з охорони праці було витрачено 5 млн. гривень, план заходів виконано на 120 %, що дозволило покращити умови праці майже 1 тисячі робітників, у т.ч. 400 жінкам. Незважаючи на це, на окремих підприємствах недостатньо приділялося уваги питанню атестації робочих місць за умовами праці, забезпеченню працюючих спецодягом та іншими ЗІЗ відповідно до вимог нормативно-правових актів з ОП та проведенню періодичних медоглядів працівників підприємств.

Крім того, акцентувалося й на специфіку проведення цього року оздоровчої кампанії. Зазначалося, що через закриття таборів діти мали змогу відпочити тільки разом з батьками.

Також А. Демідова закликала присутніх систематично проводити необхідні заходи щодо недопущення випадків травматизму, дорожньо-транспортних пригод, пожеж та профзахворювання на своїх підприємствах, звернути увагу на необхідність оновлення тематичних стендів з охорони праці, залучення працюючої молоді до участі в  цих заходах.       

Від галузевого департаменту ОДА на нараді виступила провідний інспектор департаменту  ЖКГ та будівництва Наталія Мірошниченко. За її словами, у ІІ кварталі 2020 р. на підприємствах галузі сталося 5 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, у т.ч. 2 – смертельних (в порівнянні з аналогічним періодом 2019 р. кількість нещасних випадків збільшилась на 1). Вони сталися на таких підприємствах : депо № 3 МКП «Дніпровський електротранспорт», м.Дніпро (1 випадок); спеціалізована вагоноремонтна майстерня МКП «Дніпровський електротранспорт», м.Дніпро (1); КП «Швидкісний трамвай», м.Кривий Ріг (2) та КП «Дніпроводоканал», м.Дніпро (1). В цілому за 6 місяців п.р. сталося 13 виробничих травм (в порівнянні з аналогічним періодом 2019 р. - на 9 більше: крім вище зазначених, ще у м.Кривий Ріг - КП «Швидкісний трамвай» (+4 випадків), КП «Міський тролейбус» (3) та КП «Криворіжтепломережа» (1)). Випадків пожеж та профзахворювань в ІІ кварталі на підприємствах галузі не зареєстровано.

Представляючи департамент, Наталія Мірошниченко рекомендувала присутнім обов’язково обговорити на своїх підприємствах отриману на нараді інформацію щодо випадків травматизму, переглянути діючи інструкції з ОП та при необхідності провести атестацію з охорони праці окремих працівників, а також провести тренування з працівниками, чия діяльність пов’язана з небезпечними умовами праці. Нагадала вона й про те, що до 1 жовтня необхідно закінчити заходи, які приймалися для якісної підготовки підприємств до роботи в осінньо-зимовий період.

Від підприємств, на яких сталися травми, на нараді виступив заступник директора КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР  Віктор Зелінський, який розповів про нещасні випадки та проведену роботу.

Далі взяв слово голова Криворізького міськкому профспілки Олександр Родь, який навів приклади травматизму на підприємствах Кривого Рогу, про його участь в їх розслідуванні, прийняті заходи щодо запобігання їх у майбутньому.

Також в обговоренні доповідей взяла участь голова Кам’янського міськкому профспілки Олександра Зеріна, після чого було прийнято відповідне Рішення наради вищого рівня.

Далі виступила завідуюча відділом соціально-економічної роботи та заробітної плати обкому профспілки Людмила Солодухіна, яка розповіла про підсумки Всеукраїнського конкурсу «Краща первинна профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці у 2019 році». Приємно зазначити, що цього разу І-е місце отримали дніпряни - первинка  КП «Міськсвітло» (голова профкому О.Приходько), яка нагороджена грамотою та грошовою премією Центрального комітету галузевої Профспілки.

Зі свого боку,  Людмила Євгеніївна закликала присутніх активніше брати участь у конкурсах.  Також вона нагадала  про Постанову №1290 Кабінету Міністрів України, якою треба користуватися при оформленні додаткової відпустки за шкідливі умови та особливий характер праці. Далі учасники наради висловили свої пропозиції щодо вдосконалення цієї роботи, обмінялися позитивним досвідом.  

Наступне засідання вищого рівня поточного контролю за станом охорони праці (за підсумками ІІІ кварталу) заплановано провести на базі КП «Теплоенерго» Дніпровської міської ради у листопаді  поточного року.