Традиційно на початку вересня обком Дніпропетровської обласної профспілкової організації працівників ЖКГ, МП, ПОН провів на базі пансіонату «Рута» (смт Затока, Одеська область) семінар-нараду на якій підведені підсумки виконання колективних договорів підприємств галузі з питань оздоровлення працівників галузі та їх дітей, намічені заходи подальшою роботи профспілки по захисту прав і інтересів працюючих.

В семінарі взяли участь та виступили  голови Центрального комітету профспілки ЖКГ, МП, ПОН – О.Романюк та Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок – В.Дубіль.

  Під час семінару були розглянуті актуальні тематичні питання. Про захист прав та інтересів працівників галузі, перспективи застосування нових форм й методів роботи доповіла голова галузевого обкому А.Демідова.

 Соціально-економічні, а також юридичні питання озвучила зав. відділом обкому профспілки Л.Солодухіна. Зокрема,  вона акцентувала увагу на важливих для галузі темах - про внесення змін в чинне законодавство України та розповсюдження колективних договорів тільки на членів профспілки. За її словами,  наразі у Верховній Раді України зареєстровано два нових  законопроєкта  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дії колективних договорів» (реєстр. №№ 3204, 3204-1). Вони вже  двічі розглядалися на засіданнях урядового Комітету з питань соціальної політики та гуманітарного розвитку, за результатами чого було ухвалено рішення про їх підтримку. В свою чергу, галузева обласна профспілка вважає, що вони  максимально забезпечують комплексне вирішення питань у колективно-договірній діяльності. Саме профспілки сьогодні, через систему угод, колективні договори  вирішують разом з роботодавцями питання оплати, охорони праці,  соціального захисту працівників, надання пільг та гарантій, які значно перевищують законодавчі норми. Вони є стороною колдоговору, яка його укладає від імені працівників, виконує свої зобов’язання й контролює виконання зобов’язань роботодавцем. Тому прийняття цього, оновленого, закону чекає обласна галузева профспілка.

Про виконання статутних завдань, забезпечення фінансової дисципліни та стабільності розповіла головний бухгалтер обкому М.Бондар.

Далі були виступи директорів санаторію «Новомосковський» смт Орловщина – А.Андрієнка, якій розповів про нові форми оздоровлення та відпочинку,  та пансіонату «Рута» - В.Кориня, якій поділився з присутніми особистим досвідом роботи в напрямку організації відпочинку на базі цього закладу та розповів про співпрацю щодо оздоровлення працівників підприємств галузі. Як результат цих виступив, - окремі голови профкомів уклали договори на майбутнє як з пансіонатом «Рута», так й з санаторієм «Новомосковський». Тепер профспілковий актив галузі чекає велика робота: домогтися включення в колдоговори коштів, які б сприяти виконанню запланованого.

Після семінару було проведено засідання президії, на порядку денному якої були розглянуті питання про: затвердження комісії з контролю за виконанням заходів підготовки підприємств галузі до роботи в осінньо-зимовий період; організацію навчання профспілкового активу в 2020-2021 рр.; удосконалення роботи виборних профорганів щодо захисту прав та інтересів членів профспілки; результати фінансового стану дитячих закладів оздоровлення та відпочинку «Комунарець+», «Евріка», «Великий луг» та заходах з ліквідації цих наслідків тощо.

Також учасники триденного семінару-навчання мали чудову можливість після офіційних частин цього заходу відпочити на березі Чорного моря та насолодитися місцевими краєвидами. 

Марина Ковтун.