Фінансову допомогу від держави відчули понад 3 700 черкасців, які вимушено не працювали під час карантину, в т.ч. і члени Профспілки первинної профспілкової організації ПрАТ « Лавента»

07 квітня Черкаською обласною організацією Профспілки була надіслана консультація «Про надання допомоги по частковому безробіттю у разі втрати частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин» членським організаціям Профспілки і обкомам  .

Обком звертав увагу роботодавців та профкомів про необхідність  взяти до уваги, це повідомлення обкому, та про суттєві зміни у законодавстві України, які набрали чинності з 18 квітня 2020 р.,  і які суттєво збільшують можливість підприємств під час карантину щодо надання такої допомоги.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Законами України і постановами Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - допомога по частковому безробіттю на період карантину), має надаватися територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам.

Другий місяць поспіль роботодавці Черкащини мають змогу скористатися фінансовою підтримкою від держави та отримати допомогу по частковому безробіттю.

Яскравим прикладом реальної підтримки малого та середнього підприємництва на рівні держави є надання допомоги по частковому безробіттю працівникам Черкаської взуттєвої фабрики "Лавента”, членській організації нашої Профспілки.

               «У карантинний період, у зв’язку з впровадженням по всій країні обмежувальних заходів, на фабриці було призупинено діяльність виробництва взуття. 18 працівників, які щодня професійно виконували свої безпосередні обов’язки та забезпечували населення товаром, опинилися у скрутному фінансовому становищі. За кожним працівником є сім’я – чоловік, дружина, діти, батьки. Це долі людей, їх звичайне щоденне життя. Я прекрасно розумів, що від мене, як керівника організації, в значній мірі залежить добробут цих родин, їх психологічне здоров’я. Мій обов’язок, був і лишається, забезпечити людям належні умови праці та гідну заробітну плату. З прийняттям на законодавчому рівні низки документів щодо підтримки підприємців та їх працівників, мене відразу поінформували представники Черкаського міського центру зайнятості  про можливість отримати допомогу. Довго не розмірковуючи та завдяки рекомендаціям обкому Профспілки та фахівців центру, я сформував відповідний пакет документів, подав до центру зайнятості на розгляд та вже невдовзі отримав для свого колективу допомогу по частковому безробіттю. Це не просто слова, а справжні реальні дії, що гарантують людям збереження робочих місць та їх зайнятість після закінчення карантину», - прокоментував керівник підприємства Леонід Яремюк.

За роки тісної співпраці роботодавця з Черкаським міським центром зайнятості від підприємства ПрАТ «Лавента» надійшло до укомплектування 83 вакансії, з них за сприяння служби зайнятості укомплектовано 39 вакансій. Найбільш затребуваними були такі професії як – складальник верху взуття, розкрійник взуття, складач ручним способом, продавець непродовольчих товарів та менеджер в роздрібній торгівлі непродовольчими товарами. На цей час актуальні вакансії на підприємстві відсутні.

Станом на 15 травня 2020 р. ще 8 комунальних підприємств водопостачання області ( чисельність працюючих на яких менша ніж 250 працівників) звернулися до Держави щодо надання такої допомоги і чекають позитивного    рішення та грошових коштів.