30 січня 2020 року,  на майдані Конституції в м. Харкові відбувся мітинг, організований Об’єднанням профспілок Харківської області проти прийняття антиконституційних та антисоціальних законів України «Про працю»,  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності профспілок)», «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення»  та деяких інших.

 

Ця акція протесту відбулася згідно рішення Всеукраїнського профспілкового Віче, що проходило в Києві 16 січня цього року. Вимагати від влади відкликати антинародні проекти законів про працю, соціальне забезпечення та профспілкову діяльність вийшли понад дві тисячі спілчан міста та області. Під гаслами «Відстоюй своє право на працю негайно!, «Живи достойно!», «Безправна людина – це бідна людина і бідна країна!» та іншими  учасники мітингу вимагали негайно зупинити процеси законодавчої руйнації трудового законодавства і трудових прав, законодавства про гарантії діяльності професійних спілок, ефективно працюючої системи загальнообов’язкового державного соціального страхування. Адже запропонований законопроект «Про працю» – це порушення трудових прав людини, руйнування збалансованої законодавчої системи трудових прав і гарантій, ігнорування Конституції України, європейського і міжнародного права.

Харківська обласна організація Профспілки взяла активну участь у зазначеному заході, кількість наших представників склала понад 200 осіб, в тому числі представники  КП «Харківські теплові мережі»; КП «Харківводоканал»; СКП «Харківзеленбуд», КП «Муніципальнакомпанія з поводження з відходами», підприємства УПО «Електросвітло» УТОС та інші, загалом в заході брали участь  працівники понад 10 підприємств.

Відкрив мітинг голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко, який підкреслив, що дуже символічно те, що саме на майдані Конституції люди зібралися висловити свою думку щодо антиконституційних дій влади.

 У заході також взяв участь заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін.

Мітингарі вимагали від влади відкликати антинародні проекти законів, запросити технічну місію експертів Міжнародної організації праці з метою надання консультативної допомоги в опрацюванні законодавства про працю, про профспілкову діяльність та законів щодо соціального забезпечення, а також розпочати у форматі тристороннього соціального діалогу роботу над справедливою трудовою реформою у повній відповідності до Конституції України, міжнародних зобов’язань держави щодо євроінтеграційного курсу за участю експертів Міжнародної організації праці.

Виступаючі, які представляли трудові колективи підприємств, установ і організацій Харківщини, донесли до громадськості свої тривогу і обурення так званою ”трудовою реформою”, яка є грубим порушенням трудових прав людини.

Від Харківської обласної організації Профспілки слово для виступу було надано голові профспілки учбово-виробничого об’єднання «Електросвітло» УТОС (товариство сліпих) Колесник Івану Васильовичу, який наголосив про те, що у зазначених законопроектах відсутні норми щодо захисту трудових та соціальних прав осіб з інвалідністю.

Учасниками заходу була прийнята Резолюція мітингу на підтримку та виконання Резолюції Всеукраїнського ВІЧЕ щодо захисту трудових і соціально-економічних прав людини праці.