29 січня 2020 року Харківська обласна організація Профспілки організувала і провела семінар–нараду з керівниками, спеціалістами та профактивом галузевих підприємств, розташованих у Харківській області.

Всього у заході взяло участь понад 70 осіб.

Відкрила семінар голова обласної організації Профспілки Л. Успенська, яка наголосила на викликах, які постали перед людьми праці та профспілками  на сучасному етапі, пов’язані з намаганнями влади  лібералізувати трудове законодавство та знівелювати роль та вплив профспілок  у процесі захисту прав та інтересів людини праці. Виступаюча  поділилась з присутніми  інформацією щодо проведено у Києві Всеукраїнського профспілкового віче, окреслила  наші  спільні дії на майбутнє, ознайомила присутніх з планами щодо проведення акцій протесту  тощо.   Л. Успенська наголосила, що  наша сила в єдності, і сьогодні це актуально як ніколи.

Тому зрозуміло, що найгарячіше обговорення стосувалось питань щодо законопроектів: «Про працю» - реєстраційний №2708, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» - реєстраційний №2681, «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення» - реєстраційний №2584 та деякіх іншіх.

Завідувач відділом правової роботи апарату обласної організації Профспілки А. Алтухова   ознайомила слухачів з вказаними законопроектами та наголосила на загрозах, які вони несуть у разі їх прийняття.  Тема надважлива, тому і викликала велику зацікавленість та таку ж тривогу і обурення.

Результатом запальної дискусії стало одноголосне прийняття Резолюції на підтримку Резолюції Всеукраїнського віче та щодо відкликання з Верховної Ради України проекту Закону України «Про працю» №2708,  проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо окремих питань професійних спілок) №2681,  «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення» №2584.

 

  Крім зазначеного питання, відповідно до програми семінару, слухачам були запропоновані наступні теми:

Щодо загально профспілкових заходів, які були проведені у листопаді 2019р. – січні 2020р.; щодо статистичної звітності; окремі питання діяльності профспілок у сучасних умовах. Доповідач - завідуюча організаційним відділом  В. Дубовик.

Щодо законопроектів з питань мінімальних гарантій з оплати праці та про соціальні стандарти у 2020 році.  Доповідач - завідуюча відділом соціально-економічного захисту Н.  Ковальова.

 Виробничий травматизм за 2019 рік; нове в законодавстві про охорону праці; організація громадського контролю охорони праці. Доповідач – голова обласної організації профспілки  Л. Успенська.

Податковий кодекс у профспілковій діяльності. Доповідач  - головний  бухгалтер  Л. Лубенцова .

Усі виступи супроводжувалися демонстрацією слайдів, іншою технічною підтримкою.

Семінар-нарада  пройшов дуже конструктивно -  його учасники висловлювали свої думки, вели дискусії, ставили багато питань.

В рамках заходу усі присутні отримали бюлетені, які видає Харківська обласна організація Профспілки, методичні матеріали, газети «Солідарність» Об’єднання профспілок Харківської області та «Профспілкові вісті», яку видає Центральний комітет Профспілки.