30 січня 2020 року профспілковий актив Рівненської обласної організації Профспілки, на чолі з головою Уляною Стрілець, взяв активну  участь у  віче профспілок Рівненської області  та профспілковій акції протесту  «Хвиля гніву», спрямованих проти прийняття законопроекту «Про працю» та інших законодавчих актів,  які погіршують умови життя та праці трудящих, соціальні гарантії працівників на оплату праці, соціальний захист, соціальне забезпечення.

До учасників віче вийшов голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук та заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін. Голова Федерації профспілок Рівненської області Микола Шершун передав їм Резолюцію Рівненського обласного профспілкового віче «НІ! трудовому рабству».

 Перед проведенням профспілкового віче,  обласною організацією Профспілки було проведено позачергове розширене засідання президії, на якому одноголосно прийнято Звернення до Українського Уряду, щодо відкликання  Законопроектів «Про працю» (№ 2708) , «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань професійних спілок)» (№ 2681) та вимоги:  розпочати роботу над справедливою трудовою реформою спільно з профспілками і роботодавцями, а також за участю експертів  Міжнародної організації праці  у відповідності до Конституції України і міжнародних зобов'язань держави.

 

   ЗВЕРНЕННЯ

Розширеного засідання Президії Рівненської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення

 

     30 січня 2020 року  на розширеному засідання президії обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, МП, ПОН було розглянуто Резолюцію Всеукраїнського профспілкового віче, яке відбулось у Києві 16 січня.

      Ми, члени президії та профспілкові активісти галузі,  які представляють інтереси понад 4,5тис.  профспілчан області в галузі житлово-комунального господарства ,  місцевої промисловості, побутового обслуговування населення одноголосно підтримуємо  цей важливий документ і від їх імені висловлюємо значну тривогу і обурення через проведення владою так званих економічних і соціальних реформ. Ми заявляємо про свій рішучий протест, щодо внесення до розгляду парламентом проекту Закону “Про працю” №2708 , розробленого без широкого обговорення громадськістю і без участі в цьому процесі профспілок, як сторони соціального партнерства. Такий законопроект, по суті, є спробою введення ліберальної трудової реформи, яку ініціюють урядовці, порушуючи соціальні права людини, руйнуючи збалансовану законодавчу систему трудових прав і гарантій, ігноруючи норми Конституції України, європейського і міжнародного права, відкрито перешкоджаючи  законній діяльності профспілок — єдиної конституційної громадської організації.

     Солідарно засуджуємо публічні антисоціальні дії і заклики Міністра економіки Милованова Т.С., голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Третьякової Г.М. спрямовані на дискредитування профспілок та підтримуємо ініціативу профспілковців у відкликанні їх із займаних посад за просування антинародних законопроєктів, руйнування системи соціального захисту, провокування соціальних збурень в Україні та протистояння між суспільством і державною владою.

 

 Виконуючи  Резолюцію Всеукраїнського віче профспілок на захист трудових і соціально – економічних прав людини праці, звертаємось до Вас , шановні урядовці , соціальні партнери з вимогами:  

- Зупинити процеси законодавчого руйнування трудового законодавства і трудових прав, що намічено у Законопроекті “Про працю” № 2708, законопроектах щодо змін у діяльності професійних спілок (№ 2681) та системи загальнообов'язкового соціального страхування  (№ 2275).

  - Відкликати з Верховної Ради України Законопроекти “Про працю” (№ 2708) , «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань професійних спілок)» ( № 2681) та розпочати роботу над справедливою трудовою реформою спільно з профспілками і роботодавцями, а також за участю експертів  Міжнародної організації праці  у відповідності до Конституції України і міжнародних зобов'язань держави.

 

- Винести  підготовлений законопроект  на всенародне обговорення широкою громадськістю.

     Маємо глибоку надію, що ці справедливі вимоги людей праці будуть почуті і, разом, через соціальний діалог і партнерство ми зможемо забезпечити їх виконання.  Адже  наша мета  єдина - жити в економічно сильній , соціально розвинутій державі.

За дорученням розширеного засідання президії

Голова Рівненської обласної організації Профспілки                       У.М. Стрілець