Головне – турбота про життя і здоров’я працівників

 Комунальне підприємство «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради створено та працює з 30 листопада 2016 року. Основною метою діяльності є управління нерухомістю за винагороду або на договірній основі, здійснення виробничо-господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреб споживачів у житлово-комунальних послугах, виконання замовлень населення, підприємств, установ та організацій різних форм власності. Для оперативного та якісного виконання робіт створені структурні підрозділи: відокремлений підрозділ «Муніципальна аварійна служба», управління житловими будинками, ремонтно-виробнича служба, сектор по роботі зі споживачами.

 Первинна профспілкова організація підприємства об’єднує 713 членів Профспілки.

 Одним із основних напрямків роботи профспілкової організації підприємства є громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці, виконання умов колективного договору, захист прав членів профспілки на безпечні та здорові умови праці, забезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту. З метою посилення впливу на питання охороні праці, профспілковий комітет щоквартально розглядає на своїх засіданнях стан охорони праці у кожному підрозділі та розробляє заходи щодо усунення виявлених при перевірках недоліків.

 

Показово, що у грудні 2018 року на IV пленумі обкому профспілки узагальнювався позитивний досвід роботи нашої первинної профспілкової організації щодо забезпечення належних умов праці на виробництві. За підсумками обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір за 2018 рік підприємство визнано переможцем.

Сьогодні колективний договір є дійсно основним документом, який регулює соціально-економічні інтереси та права трудового колективу на локальному рівні. Для контролю за виконанням розділу з охорони праці та системного ведення поточної роботи, у лютому 2019 року на засіданні профспілкового комітету створена та затверджена постійна комісія профкому з цього напрямку статутної діяльності первинки.

Для досягнення встановлених норм безпеки, гігієни праці, підвищення рівня охорони праці, попередження випадків виробничого травматизму розроблені та затверджені комплексні заходи з охорони праці. На 01.12.2019 року профілактичні та  працеохоронні заходи виконані на суму 976394,0 грн., що склало 1,35% від ФОП, або в 2,7 рази більше мінімальних законодавчих гарантій.

Працівники підприємства своєчасно та в повному обсязі забезпечуються спецодягом, спецвзуттям, спецхарчуванням. Своєчасно організовуються медичні огляди (у 2019 затрачено 34,6 тис.грн.), закуплена тематична література та наочна агітація щодо профілактики нещасних випадків, а також придбано  протипожежне обладнання.

У 2019 році пройшли навчання та атестацію з питань охорони праці на профспілкових курсах Запорізької обласної ради профспілок всі члени профспілкового комітету. Також, 437 працівників пройшли навчання, яке було проведено силами фахівців підприємства за розробленою програмою, а 27 працівників - в навчально-курсовому комбінаті. Витрати на навчання склали 4,53 тис. грн.

На підприємстві стан санітарно-побутових приміщень, кімнат прийому їжі задовільний, побутові кімнати обладнані побутовою технікою. Дотримується режим праці і відпочинку при змінних роботах. Працівники працюють в змінах за графіком, відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку та умовами колективного договору. Робота у вихідні дні компенсується, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку, або у грошовій формі у подвійному розмірі. Працівникам своєчасно надаються щорічні відпустки, відповідно до графіка, затвердженого керівником підприємства та погодженого профспілковим комітетом.

За останні 2 роки на підприємстві відсутні травми, пов’язані з виробництвом.

На підприємстві працює дружний, працездатний колектив, який справляється з усіма поставленими завданнями. Адміністрація і профспілковий комітет націлює працівників не тільки на високі виробничі показники, але й турбується про їх оздоровлення. Щорічно, у літній період, для оздоровлення членів профспілки та їх сімей надаються пільгові путівки на узбережжя Азовського моря. У 2019 році оздоровлено 205 працівників підприємства, у тому числі 60 дітей. Витрачено коштів із профбюджету 275,1 тис. грн.

                            І.В.Дашевська,  начальник відділу охорони праці  КП «Запоріжремсервіс»,  представник профкому з охорони праці

 

Профспілка – надійний захисник трудових прав

 Комунальне підприємство «Наше місто» Запорізької міської ради здійснює утримання в господарському віддані та управління житловими будинками, спорудами та іншим майном. Трудовий колектив забезпечує належний рівень житлово-комунального обслуговування населення, створення відповідних умов проживання, безперебійну роботу технічного обладнання житлових будинків. Слідкує за санітарним станом прибудинкових територій і внутрішньо будинкових приміщень загального користування.

У 2016 року на підприємстві створена первинна профспілкова організація, яка представляє і захищає трудові, соціально-економічні права та інтереси 139 членів профспілки. Профком системно дбає про залучення в первинку нових членів. Зокрема, при  працевлаштуванні кожному надається інформація щодо переваг перебування у профспілці та додаткового «соціального пакету», встановленого чинним колективним договором.

Один із головних пріоритетів роботи профкому КП «Наше місто» - охорона праці. З метою посилення впливу на ці питання, профспілковий комітет щоквартально розглядає на своїх засіданнях стан виконання працеохоронних заходів на підприємстві, закріплених у колективному договорі.

Провідну роль в контролі за виконанням законодавчих вимог і норм колективного договору щодо охорони праці здійснює  відповідна комісія профкому. В полі її уваги: дотриманням працівниками інструкцій з охорони праці; своєчасне проведення навчання і перевірки знань персоналу; наданням пільг та компенсацій робітникам, які працюють зі шкідливими умовами праці; забезпеченість спецодягом і взуттям, ЗІЗ,  мийними засобами, тощо.

Згідно висновків спільної перевірки повноважних представників сторін соціального діалогу на локальному рівні, витрати на охорону праці за 11 міс. 2019 року склали 1,8% від фонду оплати праці на суму 102,7 тис. грн., в т.ч.:

  • Проведення навчання з питань ОП - 22,7 тис.грн.
  • Забезпечення спеціальним одягом, спеціальним взуттям, ЗІЗ - 52,7 тис.грн.
  • Обслуговування систем теплових, водяних, повітряних установок – 22,3 тис.грн.
  • Забезпечення мийними засобами – 1,3 тис.грн.
  • Придбання періодичної літератури – 3,8 тис.грн.

Профспілка сьогодні - це єдина організація, яка захищає трудові права працівників, домагається виконання соціальних гарантій, покращує мікроклімат в колективі. Завдання по згуртуванню колективу - одна з головних задач профспілкового комітету. Ми хочемо, щоб всі працівники підприємства були об'єднані не тільки професійною діяльністю, а й дозвіллям, щоб колектив брав участь в житті кожного співробітника, допомагав вирішувати проблеми, радів і засмучувався разом з ними.

У профспілкового комітету є над чим працювати. У перспективі - нові проекти по мотивації працівників підприємства, посилення культурно-масової і спортивно-оздоровчої роботи, оплати і охорони праці.

Хочу висловити подяку всім працівникам підприємства за труд і зусилля, прикладені до виконання нових завдань.

Окрема подяка директору підприємства Андрію Валентиновичу Леонтьєву - за підтримку і спільну роботу з профспілкою, за розвиток і процвітання нашого підприємства; профорганізатору Валентині Іванівні Коваль - за активну участь в житті нашого підприємства, допомогу в роботі первинної профспілкової організації.

 

А.Б.Лук’яненко, начальник відділу охорони праці та цивільного захисту,  голова первинної профорганізації «Наше місто» ЗМР

 

Життя – найкращий підручник

Успішно вирішувати життєві проблеми в скрутній ситуації допомагає спілкування з мудрими людьми, і якщо кожний впише хоча б одну сторінку власного досвіду в книгу знань, виходить непоганий результат.    Історія колективного досвіду розвитку ТОВ «Ритм» пишеться вже понад 30 років. Завдяки злагодженій праці досвідчених і кваліфікованих фахівців, виробництво й нині успішно просувається вперед.

Мені в житті поталанило, що з 2005 року саме на цьому прогресивному підприємстві почав формуватися мій  трудовий досвід та де через 10 років мені довірили очолювати  первинну профспілкову організацію. Сьогодні всі проблеми і труднощі ТОВ «Ритм» знаю не з чуток.

Головною цінністю Товариства завжди були і є люди – патріоти свого підприємства.

Тому одним із пріоритетних напрямків роботи первинної профспілкової організації підприємства є контроль за дотриманням законодавства про охорону праці, виконання норм чинної угоди і колективного договору, захист прав членів профспілки на безпечні і здорові умови праці. На підприємстві створена і діє комісія з питань охорони праці, яка системно вносить доповнення до колективного договору, організовує навчання профактиву, готує пропозиції роботодавцю з ефективних профілактичних заходів.

Цього року, згідно з планом роботи профкому, на засіданнях розглядалися наступні праце охоронні питання: про організацію роботи з охорони праці на підприємстві та поліпшення її стану; про хід виконання зобов’язань колективного договору за І півріччя 2019 року; про готовність підприємства до роботи в зимових умовах 2019-2020 років, тощо. З цих питань розробляються заходи профілактики виробничого травматизму та підвищення ефективності громадського контролю, які позитивно впливають на зміцнення матеріально-технічної бази підприємства, сприяють росту продуктивності праці, збереженню працездатної команди професіоналів.

В ринкових умовах підприємство не просто вижило, а вийшло на якісно новий рівень розвитку. Зросли обсяги виробництва, стрімко збільшувалася заробітна плата, яка на сьогоднішній день складає 14900,0 грн., облаштовані нові робочі місця, покращені побутові умови. Технологічний парк поповнився новим високопродуктивним обладнанням провідних фірм Європи.

Всі працівники підприємства мають право на отримання повного пакету соціальних послуг: майбутнім мамам, відповідно до колдоговору, надається додатковий місяць оплачуваної відпустки перед пологами, хворим - допомога на оперативне втручання та реабілітацію. Щороку виділяються кошти на оздоровлення працівників заводу та їх сімей на березі Азовського моря. На підприємстві не залишаються без уваги пенсіонери, зокрема, їм виділяються кошти на лікування, відшкодовуються витрати на ритуальні послуги та таке інше.  

У 2018 році колектив ТОВ «РИТМ» нагороджено дипломом, почесним кубком за перше місце в обласному конкурсі «Колективний договір - надійний захист трудових прав і інтересів працівників» - за ефективну колективно-договірну роботу, конструктивну взаємодію по забезпеченню продуктивності, зростання заробітної плати, створення безпечних і здорових умов праці.

На основі комплексного аналізу фінансово-економічних показників діяльності підприємств України, національним бізнес-рейтингом відзначені підприємства, що увійшли в число кращих. Серед переможців - ТОВ «РИТМ», якому присвоєно статус кращої компанії у своїй галузі. Підприємству вручена почесна нагорода «ЛІДЕР РОКУ 2017», медаль та національний сертифікат за золото в рейтингу за показником «Коефіцієнт обертаємості активів». За зразкове виконання трудових обов’язків та сумлінне відношення до праці,  значний внесок у соціально-економічний розвиток підприємства відзначені також трудовий колектив та окремі працівники підприємства.

Тож і надалі профспілкова сторона буде постійно тримати в полі зору вирішення питань з охорони праці та профілактики травматизму на виробництві, збереження здоров’я працівників.

 

                             Л.С.Петрів,  начальник відділу охорони праці, голова первинної профспілкової  організації ТОВ «РИТМ» м.Вільнянськ