02 грудня  2019 року  в Залі камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії відбулись урочистості заходи з нагоди Міжнародного дня інвалідів.

У заході взяли участь працівники підприємства об’єднання громадян Рівненського учбово-виборничого підприємства УТОС, представники міської  влади, галузевої профспілки та громадських організацій.

Кожен і з запрошених гостей, виходячи на сцену говорив про те, що  на жаль, як  в країні, так і в нашій області кількість осіб з особливими  потребами стрімко зростає. Кожний вісімнадцятий наш співвітчизник — інвалід. Всі ці люди потребують до себе підвищеної уваги та підтримки, як з боку держави та суспільства.

Зі слів Олексія Шамака - директора Управління соціального захисту населення,  влада в межах своїх можливостей сприяє людям з певними фізичними вадами. Вже декілька років поспіль в місті прийнята і діє програма, з якої виділяються кошти  для оплати послуг супроводу людей з обмеженими фізичними можливостями та часткової оплати комунальних послуг.

З боку  профспілок — на рівні України  укладаються Галузеві Угоди між Всеукраїнською організацією інвалідів «Українське товариство сліпих» , Центральним правлінням всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих» та Центральним комітетом Профспілки на рівні області -  обласною організацією профспілки працівників галузі  постійно вносяться пропозиції з питань покращення соціально-економічного захисту працівників підприємств УТОС та УТОГ до Територіальної угоди, на рівні відповідних підприємств укладаються колективні договори між роботодавцями та первинними профспілковими організаціями.

Важко переоцінити обсяг роботи щодо соціального захисту і обслуговування людей, серед яких більшість є особи з обмеженими фізичними можливостями з  зору і слуху, які проводить в місті навчально-виробниче підприємство Українського товариства глухих (директор Матков В.П.,  голова профспілкового комітету Данилюк В.Л.),  і Рівненське учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих (Подранецький І. П., Озарчук П. В.). Тут  прикладають  максимум зусиль, спрямованих на збереження трудових колективів, освоєння нових конкурентоспроможних видів продукції, а основне  - створення робочих місць для осіб з інвалідністю.  

Це не просто підприємства, а свого роду реабілітаційні центри, де люди з особливими потребами не тільки мають змогу працювати, а й спілкуються, отримувати необхідну медичну допомогу, активно займатися художньою самодіяльністю, фізкультурою і спортом, відвідувати єдину в області спеціалізовану бібліотеку для сліпих, а основне відчути себе повноцінними громадянами нашої держави.

 Після завершення промов, кращі працівники  Рівненського учбово-виборничого підприємства УТОС, за плідну працю та активну громадську і життєву позицію, були нагороджені Почесними грамотами, подяками  та грошовими преміями. Для всіх присутніх  колектив УВП УТОС організував та провів святковий концерт.

 

17 грудня 2019 року відбулося розширене засідання президії Рівненської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, МП, ПОН, на якому  було розглянуто ряд актуальних та важливих  питань.

   Зокрема, голова обласної організації профспілки Уляна Стрілець  підвела підсумки діяльності обласної організації Профспілки та її  членських організацій за 2019 рік, відмітила позитивні досягнення та проблемні питання які виникали в роботі  первинок і галузевих підприємств, а також проінформувала присутніх про хід виконання постанови ІV-ого Пленуму  «Про проведення звітів і виборів у профспілкових організаціях та підготовку до  ХХІ –ї конференції» .

    Про зміни в Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань», а також про напрацьовані Профспілкою пропозиції до цього Закону з питань державної реєстрації змін у профспілці  - розповіла експерт з врегулювання соціально-трудових відносин Тетяна Легка.

    Головний бухгалтер обкому Ольга Олексюк провела для голів первинних профспілкових організацій навчання з питань  бухгалтерського обліку  первинних профспілкових організацій галузі.

   Спілчани активно обговорили Резолюцію яка була прийнята 09.12.2019р. учасниками  Форуму Федерації профспілок області у м. Остріг. Досить жваво пройшла дискусію  щодо лібералізації трудового законодавства та наступу на права профспілок.

    На завершення члени президії затвердили план основних заходів обкому профспілки  на 1-ше півріччя 2020 року.

     З усіх розглянутих питань  порядку денного були прийняті відповідні постанови.