3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Цей день встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року. За оцінками Світового банку, 20% найбільш бідних верств жителів Землі є людьми з обмеженими можливостями, які вимагають до себе особливої уваги.

Загальна поширеність офіційно зафіксованої інвалідності в світі вже становить приблизно 10%, проте тільки на 2016 рік у світі налічувалося понад мільярд людей (15% населення), які страждали різними формами інвалідності за медичними показаннями та критеріями ВООЗ.

Від того, як суспільство ставиться до людей, кому з тих чи інших причин важко або неможливо самостійно подбати про себе, залежить рівень цивілізованості цього суспільства.

Заходи,  які проводяться  у цей день повинні бути спрямовані на інтеграцію людей з інвалідністю у життя нашого суспільства. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей з обмеженими фізичними можливостями.

Забезпечення  людей з обмеженими можливостями  умовами для працевлаштування – це один з найефективніших способів їх інтеграції у  повноцінне життя, залучення до  розбудови держави, надання можливостей  забезпечити собі гідні умови життя і відчути себе рівноправним та  потрібним членом суспільства.

Працівника підприємств  Українського товариства глухих та Українського товариства сліпих є членами нашої Профспілки. Працівники підприємств УТОСу з вадами зору  кожного дня, ідучи на роботу,   виявляють характер і інтерес до життя, бажання бути суспільнокорисними,  знаходити спілкування і розуміння  в колективі.

Враховуючи викладене, Харківська обласна організація Профспілки  активно долучається до заходів, присвячених Міжнародному дню людей з обмеженими можливостями.  Одночасно, обласна організація Профспілки  не залишається байдужою до побутових та виробничих проблем своїх спілчан, -  добилася  вирішення питань щодо  обладнання огороджувальними турнікетами  пішохідних доріжок  на шляху до підприємств і підходах до міського транспорту; сприяла  встановленню автобусно-трамвайних павільйонів на вул. Клочковській та проспекті Московськом, асфальтуванню пішохідних доріжок тощо.

Не лишається поза нашою увагою і духовний розвиток спілчан. Так, за ініціативи  Харківської обласної організації Профспілки, 3 грудня  2019 року ( на території підприємства УТОСу) була організована і проведена  виставка картин харківської художниці, дизайнера і декоратора – Ірини Бережної, яка ще  у вересні 2019 року для участі у фестивалі «Інклюзія» створила дві роботи, які «дивляться руками».

 

Цікавість до  контактних робіт, надихнула  автора на створення ще 2 робіт і на виставці було представлено вже 4 полотна: «Соняшники», «Двері відчинені», «Пензлі художника» та «Сова».

Дуже зворушливо  виглядало те, як  гості руками «дивилися» картини, сприймали образи і настрій, обмінювались враженнями і ділились думками. Цьому сприяла як наявність табличок на яких шрифтом Брайля була описана ідея і матеріал,  так і особиста присутність автора.

Особливу цікавість ідеєю, рельєфом  та приємними тактильними  відчуттями від дотиків викликала робота «Соняшники», на створення якої автора надихнуло полотно Ван Гога. Ця робота  зроблена  за допомогою 300 метрів зшитих вручну тонесеньких, кольорових джгутів, зроблених із старих речей на підтримку еко-руху.

  Учасники урочистого заходу  були щиро вдячні організаторам виставки і автору , адже розуміли, що ці витвори мистецтва зроблені спеціально для них, щоб вони могли відчути задоволення від спілкування, зустрітися з  митцем і доторкнутися до прекрасного.

 

Голова Харківської обласної організація Профспілки Лариса Успенська