Охорона праці- запорука життя

 20 листопада 2019 року на базі одного з провідних підприємств галузі, а саме  КП «Тролейбусне депо»№1 Дніпровського міськелектротранспорту відбулася нарада вищого рівня поточного  контролю за станом охорони праці  на підприємствах житлово-комунального господарства.

Відкрила  нараду  та  виступила  з  доповіддю  про  участь  обласного  комітету  Профспілки, профспілкових  організацій  галузі  в  роботі  по  створенню   здорових  та  безпечних  умов  праці, підготовці  до  оздоровлення  працівників  та  їх  дітей,  голова  обкому  Профспілки  Демідова Анастасія Іванівна.

Заступник директора з охорони праці та безпеки руху  Зелінський  Віктор Миколайович проінформував  присутніх про  організацію роботи щодо створення безпечних умов праці та профілактиці виробничого травматизму на підприємстві.

Він розповів присутнім історію створення підприємства, поділився основними економічними досягненнями колективу, окреслив перспективи і  плани на майбутнє.

Учасникам наради цікаво було дізнатися , що для працівників та членів Профспілки працюють дві бази відпочинку («Пролісок» с. Орловщина та «Ялинка» с. Новоселівка.) Також , на балансі підприємства знаходиться три гуртожитки з дитячою кімнатою, музей, бібліотека, чотири столових. Незважаючи на складні часи, керівництво та профспілковий комітет постійно піклуються про членів колективу та їх дітей, роблять все для їх захисту та покращення життєзабезпечення.

У виступі, провідного  інспектора  Департаменту  ЖКГ  та  будівництва  облдержадміністрації  Мірошниченко Н.А.,  відзначалося,  що  у  третьому кварталі  поточного року, на виконання комплексних заходів з охорони праці, підприємствами галузі освоєно 5,3 млн. грн, що склало 147 відсотки від плану. Виконання комплексних заходів дозволило поліпшити умови праці більш як тисячі працюючих, в т.ч. 400 жінкам.

Разом з тим, на жаль, у звітному періоді  сталось три нещасних випадки, які пов’язані з виробництвом. В цілому, за 9-ть місяців в галузі сталося 7 випадків виробничого травматизму, що на 4 випадки меньше ніж за аналогічний період минулого року. Коефіцієнт тяжкості травматизму за 9 місяців поточного року склав  Кт = 27,3.   Випадків профзахворювань, пожеж, дорожньо-транспортних пригод на підприємствах галузі не зареєстровано.  Одночасно необхідно відзначити, що аналіз інформації щодо травм, пов’язаних з виробництвом, свідчить про те, що основна  їх причина - організаційна, тобто це  невиконання посадових обов’язків і недотримання вимог інструкції з охорони праці.

Головний  технічний  інспектор  праці  обласного об’єднання   профспілок  Довганенко П.В. звернув увагу на основні важливі моменти у новому Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.

Після закінчення розгляду всіх питань, головний інженер  Ковба О.С. провів екскурсію та ознайомив учасників наради з матеріальною базою Тролейбусного ДЕПО № 1.

 

Інспектор з охорони праці обкому Профспілки  Денисова О.С.