Членам СПО об’єднань профспілок

Територіальним профоб’єднанням

 

Шановні колеги!

 

СПО об’єднань профспілок ретельно проаналізував внесений 6 листопада ц.р. до порядку денного засідання Кабінету Міністрів України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», розроблений Мінсоцполітики, розгляд якого було відкладено.

СПО об’єднань профспілок (лист від 09.10.2019 № 17633/0/2-19/51) висловив категоричне непогодження законопроекту, оскільки він містить норми, які порушують Конституцію України та звужують визначені законами України сфери застосування державних соціальних стандартів та державних соціальних гарантій.

Зокрема, законопроект передбачає:

1) суттєве звуження сфери застосування прожиткового мінімуму.  Прожитковий мінімум буде застосовуватись лише для встановлення розмірів соціальних виплат, що є основним джерелом існування. Натомість, вилучається прожитковий мінімум як база для розрахунку розмірів мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії, розмірів соціальної допомоги, допомоги сім’ям з дітьми, допомоги по безробіттю, стипендій та інших соціальних виплат. Тим самим ліквідуються ключові мінімальні базові гарантії для всіх верств населення.

При цьому, відв’язується від прожиткового мінімуму низка адміністративних і судових зборів, проти чого СПО об’єднань профспілок не заперечує.

2) запровадження нічим не обґрунтованої «базової величини» за рішенням Кабінету Міністрів України при визначенні розмірів найважливіших державних соціальних стандартів і гарантій, без дотримання конституційної вимоги щодо їх величини не менше прожиткового мінімуму для відповідної категорії осіб та без залучення до цього процесу соціальних партнерів;

3) запровадження двох різних критеріїв для встановлення розмірів мінімального посадового окладу (тарифної ставки) одночасно для працівників бюджетної (не меншому за базову величину) і небюджетної сфери (не меншому за 50 відсотків мінімальної заробітної плати), різниця між якими у 2020 році (відповідно до пропозицій Уряду) складатиме 260 грн.;

4) Уряд протягом півроку має розробити методику розрахунку базової величини, а до того часу її розмір пропонується встановити на рівні 2102 грн.

 

Направляємо Вам лист СПО об’єднань профспілок для використання у роботі та поширення інформації про профспілкову позицію серед членів профспілок, народних депутатів, органів місцевої влади тощо.

 

Також, з коментарями керівництва ФПУ до законопроекту можна ознайомитися за посиланнями:

 

http://fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/16607-bomba-yaka-poki-shcho-ne-vibukhnula

 

https://strana.ua/articles/analysis/232913-sotsvyplaty-v-ukraine-zachem-reshili-perepisat-formulu.html?fbclid=IwAR15Q-uhiijxQqYKStC2bfWO4alVZNqvt55Gz2jx8ce5E8B8P3YZXumux1U

 

За дорученням Голови ФПУ Осового Г.В.

 

З повагою,

Світлана Макогонюк