НФОРМАЦІЯ

про підсумки роботи щодо здійснення громадського контролю за

додержанням  на виробництві законодавства  про  охорону   праці у  2023 році

 

 Станом на 01.01.2024 р. членські організації Профспілки продовжує обслуговувати лише 3 штатних технічних інспекторів праці. В більшості територіальних організацій Профспілки  обов`язки щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці покладалися на одного з штатних працівників  обкомів Профспілки.

Діяльність виборних профспілкових органів Профспілки у питаннях охорони праці була зосереджена на забезпеченні ефективного контролю за створенням здорових та безпечних умов праці на підприємствах  галузі у відповідності до Законів України «Про охорону праці» та «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Статуту Профспілки та реалій воєнного часу.

Робота технічних інспекторів праці та представників Профспілки з питань охорони праці проводилася  за методичними розробками ФПУ, ЦК Профспілки та у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування, органами державного нагляду за охороною праці.

За участі технічних інспекторів праці та інших фахівців профорганів опрацьовувалися нові  законодавчі та нормативно - правові акти у сфері безпеки праці.

Основним показником в роботі з охорони праці є стан виробничого травматизму,  який в організаціях та на підприємствах, що входять до Профспілки, залишається практично незмінним. Так, у минулому році, за даними територіальних організацій Профспілки, сталося 95  нещасних випадків, пов`язаних із виробництвом. Кількість осіб, які потерпіли від нещасних випадків -101,  в т.ч. смертельних – 25.                   

Технічні інспектори праці та інші представники Профспілки з питань охорони праці взяли участь у розслідуванні 56 випадків, за якими проводиться спеціальне розслідування; проведено  37 комплексних розслідувань разом з іншими органами нагляду; розглянуто 78 письмових і усних звернень та скарг громадян, з них вирішено позитивно на користь заявника - 58. За минулий рік надіслано роботодавцям, органам управління й нагляду, комісіям з трудових спорів, прокуратурі, судам 24 висновки (подання) щодо порушення законодавства про охорону праці.

Постійно проводиться навчання профспілкового активу з питань охорони праці та атестації посадових осіб підприємств. У 2023 році представники профорганів взяли участь в атестації більше  ніж  400 посадових осіб підприємств.

ЦК Профспілки у 2013 році було оголошено щорічно проведення «Всеукраїнського конкурсу «Краща первинна організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці» та затверджено Положення про  цей конкурс.  Починаючи із 2015 року щорічно до «Всесвітнього Дня охорони праці» підводились підсумки цього конкурсу. Проте, у зв’язку з початком широкомасштабної збройної агресії росії проти України в державі було введено воєнний стан. Центральним комітетом Профспілки було прийнято рішення про відтермінування вищезазначеного конкурсу на 1 рік після завершення чи скасування воєнного часу.

 Значну увагу галузеві профспілкові органи надають підготовці методичних рекомендацій щодо укладення колективних договорів і особливо розділу - охорона праці, що сприяє безпеці  праці на виробництві та в експлуатаційних підрозділах. Щорічно фахівцями профорганів проводиться оновлення таких рекомендацій із урахуванням недоліків минулих років, роз’яснень вищестоящих профспілкових органів. У зв’язку з воєнним станом у профспілкових органів додалась робота з проведення позапланових інструктажів при зміні видів робіт; з’явилися нові  вимоги щодо засобів індивідуального захисту.

В Дніпропетровській обласній організації Профспілки робота щодо здійснення громадського контролю за додержанням на виробництві законодавства про охорону праці  є одним із пріоритетних напрямків.

 Для цього постійно підвищується рівень знань профспілкового активу, насамперед шляхом проведення семінарів-навчання обкомом, міськкомами Профспілки; 6 профспілкових представників з охорони праці підвищили свої знання через заходи, які проводили ФПУ, обласне об’єднання профспілок.

 В  обласній організації Профспілки вже багато років проводиться огляд з охорони праці.           

 Щокварталу до 40 підприємств  приймали участь в цьому огляді; 20-25  з яких виходили переможцями, займали 1-2-3 місця в залежності від стану виконання умов оглядів, отримували моральне і матеріальне заохочення.

 Для упередження виробничого травматизму, детального розгляду кожного нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом, та з метою покращення стану справ з охорони праці обкомом Профспілки проводилися щоквартально  спільно з департаментом ЖКГ ОДА спеціальні наради.

На засіданнях президій обкому Профспілки у 2023 році було розглянуто 11 питань, які стосувались охорони праці.

Не зважаючи на воєнний стан більшість профспілкових комітетів активно долучилися до проведення Всесвітнього Дня охорони праці.  На кожному підприємстві  були намічені і виконані відповідні заходи, присвячені цьому Дню. 

Системно працювали представники з охорони праці Криворізького, Кам’янського міськкомів Профспілки, профкомів підприємств КП «Теплоенерго» ДМР, КП «Дніпровський електротранспорт», КП «Міськсвітло»,  КП «Коменергосервіс», КПТМ Криворіжтепломережа», КП «Дніпроводоканал»,  КП «Новомосковський водоканал» та інших.

 У 2023 році зафіксовано 19 випадків  травматизму проти 12 у 2022 році.

 Представники з питань охорони праці взяли участь у розслідуванні 19 нещасних випадків, які сталися на підприємствах галузі; 9 випадків, за якими проводилося спеціальне розслідування; 10 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, з них два з летальними наслідками.

У зв’язку із погіршенням фінансово-економічного стану на окремих підприємствах галузі спостерігається зменшення відсотку забезпечення спецодягом, засобами індивідуального захисту, не виконуються повною мірою заплановані заходи з охорони праці.

В  первинних профорганізаціях Донецької обласної організації Профспілки налічується 32 представника з питань охорони праці .

За їх участю проведено 2 розслідування, за результатами яких визнано 1 випадок, пов’язаним з виробництвом (організаційні причини) і 1 -  не пов’язаним з виробництвом (природна смерть).

За 2023 рік проведено 69 обстеження (перевірки) підприємств та їх підрозділів на предмет дотримання роботодавцями вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці.

При цьому виявлено 136 порушень вимог законодавства про охорону праці, 100  відсотків з яких були усунені роботодавцями у встановлений термін.

За результатами обстежень роботодавцям внесені 5 подань. На всі отримано відповіді.

До профспілкових комітетів надійшли 2 запити від членів профспілки, які були позитивно вирішені для заявника.

Протягом звітного періоду представники профспілок брали участь у роботі 58 засідання комісій з перевірки знань з питань охорони праці працівників та  посадових осіб; вони активно  сприяли у формуванні розділу «Охорона та умови праці» колдоговорів підприємств галузі.

Житомирська обласна організація Профспілки поінформувала, що у 2023 році на підприємствах галузі, де є первинні профспілкові організації, не було нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом.

Протягом звітного року тут було проведено ряд заходів, пов’язаних  з питаннями охорони праці на галузевих підприємствах.

Питання охорони праці постійно заслуховувались на засіданнях президії та на пленумі обкому Профспілки.

В кожному «Інформаційному віснику» надавались матеріали з питань охорони праці.

Запорізька обласна організація галузевої Профспілки станом на 01.01.2024 року на території, підконтрольній Україні, об’єднує 40 первинних профспілкових організацій.

 Водночас, у зв’язку з повномасштабним воєнним вторгненням росії в Україну, окупацією частини Запорізької області, веденням активних бойових дій, тимчасово втратили зв'язок з Профспілкою та призупинили статутну діяльність 35 первинних профорганізацій загальною чисельністю 2752 членів Профспілки. 

В обкомі Профспілки, за участю 3 кваліфікованих фахівців, створена та діє комісія з питань охорони праці. Водночас, 46 громадських інспекторів, які пройшли спеціальне навчання та мають посвідчення для реалізації своїх повноважень, здійснюють контроль охорони праці на підвідомчих підприємствах Запорізького району та  м. Запоріжжя.

На галузевих підприємствах області, підконтрольних Україні, у 2023 році сталося 8 нещасних випадків, які підлягали спеціальному розслідуванню, із них: 3 – пов’язані з виробництвом та 5 випадків, не пов’язаних з виробництвом. Мав місце 1 випадок зі смертельним наслідком, пов'язаний з виробництвом, та 1 – під час ракетного обстрілу. Розслідування нещасних випадків проводилося за обов’язковою участю Головного управління Держпраці у Запорізькій області та представників з питань охорони праці облорганізації Профспілки.

 З метою координації роботи профкомів проводяться оперативні наради, на яких постійно розглядаються питання щодо забезпечення належних умов праці працівників на галузевих підприємствах.

У 2023 році фахівцями та профактивом надані пропозиції з формування розділу «Охорона праці» до 2 чинних Територіальних угод з органами місцевого самоврядування, які стали правовою базою для 32 колективних договорів, що охоплюють 99,6 відсотків чисельності працівників підвідомчих підприємств; підготовлено та проведено низку заходів, спрямованих на покращення стану охорони праці.  Розглянуто 7 звернень членів Профспілки щодо умов безпеки праці, спецхарчування, розслідування нещасних випадків, призначення пільгових пенсій, які вирішені позитивно. Уповноважені від обласної профорганізації приймали участь у роботі 786 комісій з перевірки відповідних знань працівників та посадових осіб.

 Особлива увага приділяється профілактичним заходам, спрямованим на усунення небезпечних факторів виробництва, посиленню контролю за виконанням умов розділу «Охорона праці» колективного договору тощо. З метою інформування працівників, практично на всіх підприємствах, обладнані та постійно оновлюються тематичні куточки та стенди.

Зокрема, на КП «Водоканал» м. Запоріжжя, враховуючи виклики воєнного часу, уповноваженими з охорони праці спільно з фахівцями підприємства проведено 891 обстеження структурних підрозділів підприємства, за результатами яких видані висновки керівництву. Під час перевірок на підприємстві виявлено 4455 порушень вимог законодавства про охорону праці, 100% з яких усунуто у встановлені терміни.

 За звітний період у Івано-Франківській обласній організації Профспілки сталося 4 нещасні випадки на виробництві, зокрема із смертельними наслідками, зв’язаними з виробництвом - 3 випадки. У порівнянні з 2022 роком кількість нещасних випадків зросла у 2 рази.

Питанням охорони праці та безпеки праці на підприємствах галузі обкому Профспілки надається особлива увага. Проводились навчання голів первинних профспілкових організацій. За 2023 рік було проведено два семінари-навчання, охоплено 14 голів профкомів, представників з охорони праці.

При прийнятті колективних договорів розроблялись та приймались зобов’язання роботодавця щодо покращення умов праці.

За інформацією Львівської обласної організації Профспілки за 2023 рік на підприємствах і організаціях області сталося 4 нещасних випадки (потерпіло 4 особи), в тому числі 3 – із смертельними наслідками, з них – 2 випадки визнані не пов’язані з виробництвом; 1 випадок вважається таким, що пов’язаний з виробництвом і на нього складався акт за формою Н-1.

   В Полтавській обласній організації Профспілки у 2023 році було 7 нещасних випадків в тому числі 6, пов’язаних з виробництвом, та один смертельний випадок, не пов’язаний з виробництвом.  

Стан охорони праці на підприємствах житлово-комунального господарства області розглядається щорічно на президії обкому Профспілки.

На період воєнного часу на галузевих підприємствах  було організовано оповіщення працівників про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, забезпечення їх відповідним укриттям або організована можливість перебування працівників в укритті за межами підприємства. Розробленні інструкції щодо дії працівників при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій та забезпечено контроль за їх виконанням. На підприємствах своєчасно проводиться атестація робочих місць.

В колективних договорах передбачено заохочення громадських інспекторів з охорони праці до Міжнародного дня охорони праці.

Відповідно до вимог чинного законодавства фахівці Одеського обкому Профспілки, первинних профспілкових організацій здійснюють громадський контроль за створенням безпечних і нешкідливих умов праці на виробництві та забезпеченням працюючих необхідними засобами індивідуального і колективного захисту.

Систематично проводиться навчання профактиву з питань безпеки праці під час виконання функціональних обов’язків.

 Протягом 2023 року на галузевих підприємствах області, де діють первинні профспілкові організації, сталося 4  нещасних випадки, в. т. 3 зі смертельними наслідками. Кількість потерпілих на виробництві внаслідок нещасних випадків зменшилась на 44,4%.

У порівнянні з відповідним періодом 2022 року загальна кількість нещасних випадків зросла в 1,3 рази.

 Представник обкому Профспілки з питань охорони праці прийняв участь у роботі 4 комісій з спеціального розслідування нещасних випадків.

 За результатами роботи комісій по спеціальному розслідуванню нещасних випадків всі смерті працівників було визнано такими, що не пов’язані з виробництвом.

Під час розслідуваній було виявлено, що основними причинами настання нещасних випадків, не пов’язаних з виробництвом – природня смерть та серцево-судинні захворювання.

Представниками профспілок з питань охорони праці здійснювався контроль за питанням включення до колективних договорів положень, спрямованих на виявлення та максимальне усунення шкідливих і небезпечних факторів на робочих місцях, виробничого травматизму і професійних захворювань. Зокрема, на 27 підприємствах області формування колективних договорів щодо зобов’язань з питань охорони праці здійснювалося за їх участю.

Постійно проводиться консультаційна робота, роз’яснюються положення законодавства України з питань охорони праці, профілактики професійних захворювань на виробництві.

Проведено 2 семінари-навчання з питань участі представників профорганів у складі комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві, здійсненню контролю за станом  забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту, спецодягом та спецхарчуванням, попередженню виробничого травматизму тощо.

На засіданнях президії обкому Профспілки розглядалися питання громадського контролю за станом виконання умов колдоговору, зокрема розділу «Охорона праці» та Комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадків виробничого травматизму, профзахворювань і аварій.

Попри складне становище, пов’язане  з інтенсивними воєнними діями, Харківська обласна організація Профспілки продовжує контролювати виконання  законодавства  про охорону  праці на підприємствах  галузі. Питання  про виробничий травматизм неодноразово розглядалося  на семінарах з головами профкомів  міста та області, на засіданнях Президії  обкому Профспілки.

У 2023 році сталося  11 нещасних випадків, постраждало  11 людей, в тому числі розслідування не закінчено у 2 випадках (2 постраждалих). Зафіксовано 8 нещасних випадків, в т.ч. – 1 смертельний.

Відповідно до плану роботи обласної організації Профспілки у 2023 році проводились семінари, на яких  висвітлювалися  питання  щодо зміни  в законодавстві з охорони праці та нормативних актів, порядку проведення  навчання  з питань охорони праці, проведення медичних  оглядів, розслідування  виробничого травматизму тощо.   

    -   Розширений семінар був проведений  у листопаді 2023р. для  голів первинних профспілкових організацій  та  фахівців  підприємств з питання   застосування Галузевої угоди  у тому числі про додаткові пільги  за шкідливі та особливі умови праці, формування  розділу  про забезпечення спецодягу, спецвзуття, засобами захисту, миючими засобами, молоком.

           Фахівцями обкому Профспілки було надано більше 70 консультацій профактиву та спілчанам.

          Надана практична допомога багатьом профкомам  з формування  та внесення змін  до колективних договорів  до розділу « Охорона праці».

На галузевих підприємствах у 2023 р. пройшли навчання з охорони праці  більше 760 спеціалістів в учбових центрах он-лайн, більше 3309 працівників, виконуючих роботи підвищеної небезпеки.

             Окрім наведеного слід відзначити, що в минулому році мали місце  недоліки в організації громадського контролю за станом охорони праці. Зокрема, на багатьох  підприємствах ще не створені комісії з охорони праці;  мала чисельність штатних працівників з охорони праці не дозволяє в повній мірі здійснювати організацію цієї роботи, як цього вимагає ст. 41 Закону України «Про охорону праці», ст.25 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», інші нормативні акти.

          Не надали звіт   Київська та Тернопільська обласні організації Профспілки.

   Пропозиції щодо покращення роботи з охорони праці викладено в проєкті постанові  і вносяться на розгляд Президії ЦК Профспілки.

 

                                            Загальний відділ ЦК Профспілки