Додаток  

до постанови Президії ЦК Профспілки

від 17.04.2024 р. №  Пр - 36 - 5

                                                  ІНФОРМАЦІЯ

про підсумки роботи щодо здійснення громадського контролю

за додержанням законодавства про працю та захисту трудових прав

членів Профспілки у 2023 році

 

Попри  воєнний  стан, який триває в Україні понад два роки,   виборні профспілкові органи продовжують відстоювати права і інтереси членів Профспілки.

Станом на 31 грудня 2023 року кадровий потенціал Профспілки,  який здійснює контроль за додержанням законодавства про працю, становить 171 інспекторів праці та повноважних представників Профспілки.

За підсумками  2023 року ними проведено 163 перевірки додержання вимог законодавства про працю, якими було охоплено 630 юридичних осіб. В ході перевірок виявлено 826 порушень трудового законодавства, зокрема : у сфері оплати праці - 346; стосовно зміни істотних  умов праці - 49; звільнення та переведення - 56; робочого часу - 227.

Кількість працівників, трудові та соціально-економічні права яких порушувалися, склала 6106 осіб.

За звітний період з метою поновлення трудових прав працівників було  підготовлено та направлено в різні інстанції 150 подань про усунення порушень законодавства про працю, з яких 131 надіслано роботодавцям, а решта 19 органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування.

У звітному періоді фахівцями територіальних організацій Профспілки було надано спілчанам 9147 консультацій з правових питань; складено позовних заяв та інших процесуальних документів - 22, з них: 11 членам Профспілки, 11 - профспілковим організаціям. Кількість працівників, представництво інтересів яких у судах здійснювали інспектори праці та повноважні представники Профспілки, у звітному періоді склала 211 осіб. На користь працівників було винесено 9 судових рішень, загальна сума стягнень на користь працівників склала 438 тис. грн.

З метою підвищення правової обізнаності спілчан територіальними організаціями Профспілки проводилася системна правороз’яснювальна робота з питань трудового законодавства, а саме: було підготовлено для використання в роботі 225 методичних матеріалів, надано через засоби масової інформації 7 роз’яснень законодавства, проведено 345 навчальних семінарів профактиву з питань застосування трудового законодавства.

В умовах воєнного стану виборні органи Профспілки неодноразово звертались за допомогою до правоохоронних органів,Уповноваженого з прав людини, Держпраці,  Мінюсту, органів місцевого самоврядування, судів.

За інформацією, яку надали територіальні організації  Профспілки :

            Запорізьким обкомом Профспілки у 2023  році  виявлено 9 порушень трудових прав, 8 з яких вдалось вирішити позитивно. Зокрема, Концерн «Міські теплові мережі», за сприяння вищих профспілкових органів та Нацбанку України, розблокував рахунки 7-ми ПП0 і поновив перерахування профвнесків на їх поточні рахунки. Однак, питання щодо погашення заборгованості із профвнесків КП «Облводоканал» у сумі 738,0 тис. грн., через  арешт рахунків підприємства, залишається відкритим.

           

             Дніпропетровським  обкомом  Профспілки  у минулому році  розроблено чотири методичні посібники  щодо застосування нових законів, прийнятих Верховною Радою України, окремих роз’яснень з питань трудового законодавства. Також були розроблені методичні рекомендації з питань проведення колдоговірної роботи, три посібники з питань охорони праці, один з фінансових питань.

Для ефективного захисту інтересів працівників в умовах воєнного стану обкомом проведено два навчальні семінари; надавалась практична допомога профкомам з  укладення колективних договорів, роботі КТС,  юридичним службам підприємств за їх запитами.

Здійснювалась експертиза проєктів колдоговорів підприємств, що дозволяло підвищити їх змістовність, відповідність нормам чинного законодавства, нових нормативно-правових актів.

Профком депо №3 КП «Дніпровський електротранспорт» за допомогою фахівців обкому Профспілки домігся підвищення оплати праці окремим працівникам відповідно до норм Галузевих угод, а профком  КП ДОР «Аульський водовід» - захистив права окремих працівників, які звернулися за допомогою щодо зарахування до стажу роботи для призначення пенсій, періодів за які раніше не були сплачені ЄСВ.

Фахівцями обкому Профспілки та членами профкому КП «Комсервис»            м. Новомосковська проведена робота з органом місцевого самоврядування щодо погашення шестимісячної заборгованості заробітної плати працівникам цього підприємства.

На вимогу  обкому Профспілки були скасовані накази керівництва підприємства ККП м. Новомосковська про призупинення дії трудових договорів 60 працівників, як таких, що суперечили чинному законодавству.

Важливим інструментом захисту  працівників галузі на оплату праці є Територіальна угода між обласною профорганізацією, департаментом ЖКГ ОДА та обласною галузевою організацією роботодавців, яка укладена з урахуванням норм Галузевої угоди, але з підвищеними гарантіями.  Важливо те, що до Територіальної угоди окремим додатком прийнятий список підприємств, на які вона розповсюджується в обов’язковому порядку, підприємствам, які знаходяться в цьому списку, не потрібно доказувати їх приналежність до відповідної організації Профспілки, роботодавців. За звітний період завдяки Галузевій, Територіальній угодам прийнято на профспілковий облік профорганізації з чисельністю 160 осіб.

Список підприємств, на які угода розповсюджується в обов’язковому порядку, постійно коригується сторонами залежно від того, як підприємства додержуються вимог чинного законодавства, в тому числі і з питань перерахування роботодавцем утриманих профспілкових внесків.

Протягом звітного періоду направлено 6 вимог - претензій підприємствам, роботодавці яких порушували ст.42 Закону України « Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності», вимоги галузевого профспілкового Статуту в частині перерахування профкомам, обкому Профспілки профспілкових внесків. На постійному контролі профспілок всіх рівнів залишалася робота з забезпечення чинного законодавства України з питань охорони праці. 

Сприяють правовій обізнаності профспілкового активу, працівників галузі юридичні консультації фахівців обкому Профспілки  в соц. мережах, обласному сайті, створених чатах тощо.

Значна робота фахівцями обкому, міськкомів Профспілки, профспілкових комітетів проведена з роботодавцями щодо не допущення призупинення відрахувань коштів на культурно - масову, спортивну та оздоровчу роботу у зв’язку із прийняттям Закону України від 15.03.2022 року №2136. Кількість підприємств, які такі відрахування здійснюють з початку воєнного стану, не зменшилась.  

Питання правової роботи постійно розглядаються на засіданні  Президії обкому Профспілки, засіданнях профкомів. 

Працівники Житомирського обкому  Профспілки також тримають на контролі  стан додержання роботодавцями законодавства про працю, угод вищого рівня та колдоговорів. Вони надають методичну і практичну допомогу профспілковим організаціям. Проводять семінари на правову тематику з профспілковим активом; проводять консультації, з питань відносно застосування законодавства  норм України. Насамперед щодо змін у КЗпП України та інших нормативно - правових актів, що регулюють діяльність цивільно-правових відносин. 

           У 2023 році за участю обкому Профспілки  проведено 2 перевірки підприємств галузі щодо  додержання керівниками законодавства про працю та захисту трудових прав і інтересів спілчан, виконання умов колективного договору; встановлено, що стосовно 44 працівників порушені трудові права; здебільшого питання стосувалися оплати праці.

На всіх підприємствах, які знаходяться у сфері інтересів обкому, укладені колективні договори, проведено їх повідомну реєстрацію. В колективних договорах сторона власника разом з профспілковою стороною передбачають надання працівникам соціальних пільг та гарантій.  Заробітна плата на підприємствах виплачується своєчасно. Попри воєнний стан взяті зобов’язання за колективними договорами в основному виконуються.

Проте, не всі підприємства застосовують при розрахунку тарифних ставок та окладів коефіцієнти Галузевої угоди. На це є ряд суб’єктивних та об’єктивних  причин. Одна з яких - небажання місцевих органів самоврядування враховувати в тарифах на послуги водо та теплопостачання при розрахунку складової заробітної плати коефіцієнти Галузевої угоди.

У зв’язку з прийняттям значної кількості законодавчих актів та змін до  існуючого законодавства України збільшилися звернення членів Профспілки за роз’ясненнями в правового характеру. Фахівцями обласною організацією Профспілки були надані консультації з правових питань 149 членам Профспілки та 5 профкомам. Переважна більшість консультацій надавалася первинними профспілковими організаціями он-лайн за допомогою сучасних засобів зв’язку.  Питання захисту соціально-економічних та трудових прав спілчан .розглядалися на засіданнях Президії обкому Профспілки.

   Щокварталу в профкоми надходили «Інформаційні вісники» обкому Профспілки, де висвітлювалась робота профспілкових органів усіх рівнів та надавалися консультації з правових питань. Всього в профкоми направлено 4 випуски таких вісників та матеріали з прийнятих Законів в період дії воєнного стану.

Системно проводилась робота щодо здійснення громадського контролю за дотриманням норм трудового  законодавства і в Одеській обласній організації Профспілки.

Неодноразово на засіданнях Президії обкому Профспілки заслуховувалася інформація  про повноту дотримання роботодавцями законодавства, що регулює питання оплати праці та дотримання умов, що регулює КЗпП України.

Невід’ємною частиною роботи обкому Профспілки є також реалізація Галузевої угоди та  колдоговорів.

Повною мірою вдалося реалізувати закріплені в колективних договорах розміри мінімальних тарифних ставок і посадових окладів на рівні, встановленому Галузевою угодою, в  усіх житлово-комунальних сервісах і більшості комунальних підприємств м.Одеси, комунальних підприємств міст Чорноморська, Южного, Ізмаїла, Білгород-Дністровська, Біляївки.

Високу організованість проявили профспілкові органи в період дії воєнного стану. Представництво інтересів 2 працівників в суді здійснювали правові інспектори праці. Суми, присуджені на користь працівників, склали 192,7 тис. грн.

Протягом 2023 року на 21 підприємствах області проведено моніторинг дотримання роботодавцями норм чинного законодавства України про працю та оплату праці, а також -  роботи профкомів цих підприємств щодо захисту соціально-економічних інтересів спілчан.

За результатами моніторингу було виявлено 63 порушення. Найбільша кількість порушень - 23 або 36,5 % пов’язано з порушеннями  в оплаті праці.

Також було виявлено 9 порушень, пов’язаних з оплатою гарантійних і компенсаційних виплат, зокрема: компенсації при несвоєчасній виплаті заробітної плати та заробітної плати при звільненні, відсутність виплат за понаднормову роботу  та за роботу у шкідливих та небезпечних умовах. Ще 11 порушень були пов’язані при звільненні та переведенні, а також при зміні істотних умов праці.

За результатами перевірок на адресу роботодавців були направлені листи з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень. Майже 90% порушень було усунуто роботодавцями протягом року самостійно.

З метою проведення колдоговорів у відповідність до норм чинного законодавства України  проводилась експертиза, в ході якої було внесено 98 пропозицій щодо змін 28 проєктів колективних договорів та додатків до них.

Протягом 2023 року з профспілковим активом підприємств, з громадськими інспекторами праці  було проведено 6 семінарів.

Для підвищення організаційно-статутної та правової компетенції голів і скарбників профкомів підготовлено випуск 9 методичних матеріалів; профспілковому активу надано 3 тисячі консультацій та роз’яснень.

За інформацією Харківської обласної організації Профспілки в період воєнного стану  фіксується менше порушень, ніж було у попередні роки.

 Проте, при розрахунку заробітної плати не завжди  застосовуються коефіцієнти, передбачені Галузевою угодою. Пояснюється це тим, що деякі військові адміністрації вважають, що вони мають здійснювати всебічний контроль стосовно складання штатного розпису, оплати праці та фінансового плану.  Обґрунтовуючи це «економією та ефективним використанням коштів» вони забороняють підприємствам застосовувати галузеві коефіцієнти. З  цього приводу Харківська обласна організація Профспілки надсилає роз’яснювальні листи на адресу голів військових адміністрацій, проводить телефонні консультації.

 Продовжується активна співпраця з територіальним відділенням  Національної служби посередництва і примирення України з питань створення соціальної стабільності в трудових колективах, усунення розбіжностей між працівниками та роботодавцями.

У 2023 році фахівцями обласної організації  Профспілки було проведено 3 навчальних семінари, в яких взяли участь голови первинних профспілкових організацій, профактив, фахівці та деякі керівники галузевих підприємств міста Харкова та Харківської області. В ході цих навчань були розглянуті питання щодо  змін в законодавстві в сфері трудових прав працівників, актуальні питання з охорони праці.

Учасникам семінарів також були надані рекомендації щодо внесення змін та доповнень в колективні договори з врахуванням новацій законодавства та реалій воєнного часу. Відбулося ознайомлення з основними положеннями та перевагами нового Закону «Про колективні угоди та договори».

Обласною організацією Профспілки та виборними профспілковими органами проводиться цілеспрямована робота з роботодавцями щодо недопущення призупинення відрахувань коштів на культурно-масову та оздоровчу роботу

Працівники апарату обкому Профспілки в телефонному режимі, а також з використанням сучасних засобів електронного зв’язку не припиняють надавати представникам виборних профспілкових органів, членам Профспілки  консультації та письмові роз’яснення з актуальних питань, змін та застосування норм чинного законодавства.

 Регулярно формуються випуски Профтелеграфу, в яких міститься добірка актуальної інформації на допомогу профспілковим лідерам та профактиву.

Під контролем знаходяться питання з врегулювання конфліктних ситуацій в усіх профспілкових організаціях, що входять до складу  обласної організації  Профспілки.

В Полтавській обласній організації Профспілки матеріали про зміни законодавства надавалися для всіх організацій електронною поштою.  Особлива увага приділялась новому Закону України «Про колективні угоди і договори»,  питанням  оплати праці відповідно до норм Галузевої угоди на 2017-2024 роки, встановлення фонду оплати праці працівників на 2024 рік, про зміни Закону про відпустки тощо.

На даний час основне завдання з правозахисної роботи залишається виконання умов колективного договору і особливо при збільшенні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, мінімальної заробітної плати в 2024 році та терміни їх застосування. Індивідуальні трудові спори вирішуються в рамках консультацій та юридичної допомоги. Питання  правозахисної роботи розглядалися на засіданнях Президії та пленумах обласного комітету. В 2023 році було призупинено втручання роботодавця в роботу профкому КП «Миргоротеплоенерго».

В цілому по Профспілці негативно позначається  на результатах правозахисної роботи  відсутність правових інспекторів в територіальних організаціях.

На постійній основі наразі  працюють  лише правові інспектори в Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій територіальних організаціях Профспілки. 

 Не усі обкоми Профспілки надали додаткову  інформацію до звіту.

Пропозиції щодо посилення правозахисної роботи викладені у постанові Президії ЦК Профспілки.

 

 

                                                        Юрисконсульт виконавчого апарату ЦК Профспілки