Додаток

                                                                                                       до постанови Президії ЦК Профспілки  

                                                                             від 07.06.2022 р. № Пр - 10 - 1

 

ІНФОРМАЦІЯ

про роботу галузевих підприємств та організаційно-правову допомогу профорганів членам Профспілки

в умовах воєнного стану

 

Успішно справляються зі своїми обов’язками щодо забезпечення населення всіма послугами підприємства житлово-комунального господарства Вінницької області. Хоча,  значна частина їх  перебуває в складних фінансових умовах і змушені були перейти на гнучкі графіки роботи; суттєво знизився розмір заробітної плати через істотні зміни в умовах воєнного стану; складно забезпечуються умови колективного договору з питань охорони праці, виробничої санітарії та гігієни.

Організаційну та координаційну роль щодо надання допомоги ЗСУ, ТО та переселенцям взяв на себе обласний комітет Профспілки. З бюджету обкому перераховано кошти  в Благодійний фонд «Профспілковий» для організації харчування переміщених осіб, які поселялись у готелі «Профспілковий». Троє голів первинних профспілкових організацій захищають Україну в лавах ЗСУ, заступник голови облорганізації Профспілки Сільніцький О.М. – в лавах територіальної оборони.

Працівники обкому та профкомів  беруть активну участь в волонтерській роботі, (плетуть захисні сітки, виготовляють захисні «їжаки», запальні суміші «коктейлі Молотова»,  допомагають лікарням, біженцям з окупованих територій).

Первинна профспілкова організація МКП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» закупила для Дитячого центра кардіології м. Бучі засоби гігієни на суму вісім тисяч гривень. А профорганізації КП «Вінницька транспортна компанія», Калинівського фахового технологічного коледжу надали грошову допомогу працівникам підприємства, випускникам коледжу, призваним до лав ЗСУ, для  придбання захисної екіпіровки. Профком коледжу також надав фінансову допомогу викладачу коледжу на ремонт будинку, який був пошкоджений внаслідок бомбардування.

КП “Вінницяоблводоканал” одним з перших відгукнулось на звернення Асоціації “Укрводоканалекологія” щодо надання допомоги підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства,  які найбільше постраждали внаслідок військового вторгнення росії; колектив цього підприємства   перерахував  свій одноденний заробіток (260 тис.грн.), своїм колегам. Також підприємством було здійснено доставку сучасного насосного обладнання, отриманого від одного з найбільших європейських виробників насосного обладнання фірми “GRUNDFOS” (Данія) в якості допомоги - водоканалам Харківської, Житомирської, Сумської та Донецької областей. Трудовий колектив водопровідників долучається до активної волонтерської діяльності, співпрацює з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, ЮНІСЕФ та іншими благодійними міжнародними організаціями.

Вінницький обком проводить системну правозахисну та просвітницьку роботу: здійснюється розсилка актуальних змін в законодавстві, роз’яснень з питань щодо роботи первинних профспілкових організацій по  забезпеченню прав та гарантій працівників в умовах зниження обсягів виробництва та зменшення фінансування; надається всебічна консультативна допомога по  організаційній роботі, реєстраційних процедурах тощо.

За інформацією Волинського обкому Профспілки з бюджету цієї територіальної організації на придбання продуктів харчування для ЗСУ спрямовано 3460 грн.; ще 6000 грн. перераховано для закупівлі генераторів.

Крім того, обком 2800 грн. надав в якості матеріальної допомоги працівникам Луцького центру профтехосвіти, які виготовляють безоплатно бронежилети для бійців української армії.

Для потреб ЗСУ спілчани КП «Луцьктеплокомунтранс» перерахували  частину своєї зарплати у сумі 190 тис. грн., КПВ «Бюро технічної інвентаризації» – 80 тис.грн., КП «Ковельтепло» - 1050 тис.грн., КП «Луцьводоканал» - 320 тис. грн.

Первинною профспілковою організацією УТОГ було сформовано 120 продуктових наборів для ЗСУ; пошито 50 прапорів України; 21 тимчасово переселеній особі виділено гуманітарну допомогу у вигляді одягу та взуття. А профком ППВО УТОС виділив військовим 150 кг. макаронів і 10 л. олії.

У штатному режимі працює більшість підприємств Дніпропетровської області, надаючи мешканцям увесь необхідний комплекс комунальних послуг. Окрім цього, вони разом з працівниками ДСНС ліквідують наслідки ракетних ударів, нанесені по населеним пунктам рашистським військом, допомагають автотранспортом та іншими технічними засобами, паливно-мастильними матеріалами ЗСУ і ТО.

Попри значні фінансові труднощі обком і профкоми надають грошову допомогу ЗСУ; працівники профорганів перерахували українським захисникам від одноденного до недільного свого середнього заробітку. Під опікою профспілкових органів знаходяться члени сімей загиблих, колишніх спілчан, які з перших днів війни пішли до ЗСУ. Для працівників, які наразі знаходяться на фронті, були придбані за профспілкові кошти бронежилети, інше необхідне спорядження, зберігається їх середній заробіток.

Профспілкові комітети разом з господарськими керівниками налагодили волонтерську роботу. Зокрема, КП «Теплоенерго» та заклади профтехосвіти організували збір продуктів харчування, медикаментів, засобів першої необхідності для лікарень, шпиталів, центрів для переміщених осіб. А ПАТ «Прогрес» виготовляє матраци для потреб ЗСУ. Декілька галузевих підприємств переорієнтували частину свого виробництва на виготовлення портативних пічок, протитанкових «їжаків» та шипів для враження колісної техніки ворога. Одне з підприємств області надало свої приміщення для зберігання устаткування, вивезене з Краматорського заводу Донецької області.

Нікопольський міський комітет Профспілки згуртував профспілкових активістів для в’язання шкарпеток, пошиття постільної білизни, рукавиць для ЗСУ і ТО. Працівники та учні двох галузевих профтехучилищ також налагодили пошиття білизни для переселенців, надають безоплатно перукарські послуги бійцям територіальної оборони, пораненим в шпиталях; тривалий час працювали при польовій кухні на залізничному вокзалі м. Дніпро, яка готувала їжу для біженців з тимчасово окупованих регіонів.

Значну роботу щодо прийому і облаштуванню тимчасово переселених осіб з зони інтенсивних воєнних дій проводять працівники обкому Профспілки та профкомів комунальних підприємств «Кривбасводоканал», «Дніпроводоканал», «Теплоенерго», Департаменту ЖКГ облдержадміністрації та інших профорганізацій.  Профком КП «Дніпровський електротранс» у співпраці з болгарськими волонтерами  допомогли евакуювати до Болгарії  декілька груп біженців.

Значну роботу довелося провести обкому  Профспілки у зв’язку з підготовкою до прийняття переселенців у своїх дитячих оздоровчих таборах «Великий Луг» та «Комунарець». Для цього за сприяння ЦК Профспілки та облпрофради було залучено 100 тисяч грн. з грантових коштів, наданих ФПУ Міністерством закордонних справ Данії; окрім цього, обком використав і інші джерела фінансування для функціонування цих закладів. З клопотанням про надання допомоги для проживання вимушено переміщених осіб у профспілкових закладах  Дніпропетровщини ЦК Профспілки звернувся до Федерації робітників Данії 3F.

З метою посилення контролю профорганів за додержанням чинного законодавства та своєчасного реагування на виявлені порушення фахівцями обкому розроблено та направлено профкомам шість методичних посібників.  

У зв’язку з активними бойовими діями на сході України, Донецький обласний комітет Профспілки  змушений  працювати з профкомами підприємств в режимі он-лайн; їм надається необхідна допомога, консультації щодо трудового законодавства.

За період воєнного стану обкомом перераховано коштів ЗСУ та надано благодійної допомоги спілчанам і на  утримання вимушено переселених осіб на загальну суму 105 тис. грн. Виплати членам Профспілки, які постраждали внаслідок російської агресії,  склали 118 тис. грн.; попри усі труднощі обком перераховує частину зібраних профвнесків вищестоящим профорганам.

Проте, в області є значні проблеми з виплатою заробітної плати на галузевих підприємствах та з перерахуванням членських профспілкових внесків, що не дозволяє виборним профорганам здійснювати статутну діяльність в повному обсязі.

          В складних умовах доводиться працювати галузевим підприємствам Житомирської області.

Під час одного з авіаційних ударів  масштабно постраждала  найбільша котельня м. Житомира, яка забезпечувала теплом 30 відсотків міста; для якнайшвидшої ліквідації  наслідків працівники цього підприємства працювали цілодобово, а профком зі свого боку організовував їх гаряче харчування.

Досить часто під постійними обстрілами доводиться працювати комунальним підприємствам мм. Коростеня та Бердичева. Далося в знаки і те, що частина працівників   виїхали з країни, тікаючи від війни, а тому весь обсяг робіт доводиться виконувати тим,  хто залишився.  Деякі підприємства переведені в режим простою.

В умовах  воєнного стану обком Профспілки  працював у звичайному та дистанційному режимі, підтримуючи  постійний зв'язок з первинними  профспілковими організаціями та надавав правову і матеріальну допомогу членам Профспілки.

Первинні профспілкові організації  активно долучилися до роботи задля перемоги. Так, первинка  КП «Житомиртеплокомуненерго» забезпечувала обідами бійців тероборони, а спілчани перерахували кошти для потреб ЗСУ, брали участь у зборі та доставці гуманітарних вантажів для військових та постраждалих від агресії росії.

Профком і адміністрація КП «Житомирводоканал» допомогли водоканалу м. Черкаси, перерахувавши цьому підприємству  20 тис. грн. Бригада водоканалу  допомагала  також у відновленні водопостачання м. Ірпеня після його деокупації.  Працівники підприємства брали участь у зборі та доставці гуманітарної допомоги, споряджали мобілізованих працівників на фронт, перераховували кошти на потреби ЗСУ.

Загалом первинні  організації Профспілки   перерахували для потреб армії, територіальної оборони, внутрішньо переміщених осіб близько 100 тис. грн. і така допомога продовжує надаватися.

Героїчно працював з перших днів війни колектив Житомирського трамвайно-тролейбусного управління. Не зважаючи на повітряні тривоги, обстріли, водії трамваїв і тролейбусів цього підприємства  виходили на лінії і безкоштовно перевозили пасажирів.

Комунальний автотранспорт використовувався для перевезення  евакуйованих жителів Бучі, Ірпеня, Макарова та інших міст Київської області. Голова профкому  займається волонтерською роботою, передаючи ЗСУ бронежилети, одяг, продукти, та інші необхідні речі. В ТТУ  працевлаштовано 11 переселенців з м. Маріуполя.

Наразі комунальні підприємства області  працюють в штатному режимі, забезпечуючи населення якісними та своєчасними послугами; затримок з виплати заробітної плати   не має, але профспілкові внески перераховуються незадовільно.

 В Запорізькій області наразі ведуться активні бойові дії і частина її території знаходиться в окупації, що негативно позначилось на фінансово-економічному стані суб’єктів господарювання  і скороченні надходжень профспілкових внесків до обкому Профспілки.  Проте, більшість  галузевих підприємств працюють в штатному режимі та  беруть безпосередню участь у територіальній обороні населених пунктів, в організації гуманітарних коридорів з території, де ведуться інтенсивні бої.

 В умовах воєнного стану обком і профкоми більше сконцентрувалися на фінансовій допомозі ЗСУ і ТО; надають допомогу членам Профспілки, які призвані до українського війська, сім’ям загиблих та працівникам, які наразі знаходяться у скрутному становищі. З профспілкового бюджету на ці цілі за три останні місяці витрачено понад 1100 тис. грн., зокрема, з рахунку обкому перераховано профорганізаціям  «Камянсько-Дніпровського водоканалу», КП «Комфорт» Дніпрорудненської міськради, ТДВ «Пологівський хімічний завод «Коагулянт», а також Полтавському обкому Профспілки - майже 50 тис. грн.

 Обком, за сприяння ЦК Профспілки, звернувся до Мінекономіки з клопотанням щодо відновлення роботи ТОВ «Ритм» м. Вільнянська; координується також робота профкомів щодо виділення гуманітарної допомоги працівникам галузевих підприємств через обласну військову адміністрацію. Спеціалісти профспілкових органів продовжують надавати спілчанам  увесь спектр статутних послуг, будують свої відносини з керівниками підприємств і органами влади на підконтрольній Україні території на засадах, закладених у колективних договорах і угодах; під особливим контролем знаходиться виплата заробітної плати працівників. Станом на 25.05.2022 р. повністю виплачена зарплата за квітень та аванс травня В КП «Запоріжелектротранс». Проте, в КП «Облводоканал» наразі залишається  4-х місячний зарплатний борг, хоча завдяки активної позиції обкому за рахунок фінансової допомоги з обласного бюджету працівникам було виплачено 2-х місячну заробітну плату загальною сумою 10 млн. грн.

 Обласним комітетом Профспілки виконуються  фінансові зобов’язання перед вищестоящими профорганами.

 Підтримується, за можливістю, зв'язок з профорганізаціями, надаються консультації - як будувати    трудові взаємовідносини в умовах воєнного часу  та не допустити колабораційних дій, контролювати забезпечення прав і соціальних гарантій працівників тощо.

           Значна частина біженців із зони бойових  опинилася в Закарпатській  області. І Закарпатський обком Профспілки з перших днів війни і дотепер активно допомагає  внутрішньо переміщеним особам.

            Обкомом  та окремими первинними профспілковими організаціями надавалася  фінансова допомога  Закарпатській 128 – окремій гірсько-штурмовій бригаді. Працівники  апарату обкому з власних коштів   перерахували  цьому військовому підрозділу  3000 гривень, профком «Мукачівського кар’єроуправління» - 30 тис.грн, Профком Хустського ВУВКГ надав фінансову допомогу українським військовим у сумі 14.7 тис.грн.

           Крім того, КП «Водоканал» міста Ужгорода закупив  та передав на підкріплення 128 окремої гірсько – штурмової бригади: паливно – мастильні матеріали на суму 71,8 тис. грн. та запчастини на суму 7560 грн., а  для КП «Міськводоканал» Сумської міської ради були придбані та передані продукти харчування на суму 113, 5 тис. грн.

           Профкомом  «Мукачівське кар’єроуправління»  закуплені продукти харчування для переселенців на суму 25,0 тис. грн. А  Перечинський професійний ліцей перерахував Закарпатській 128 – окремій гірсько-штурмовій бригаді кошти в розмірі 1, 3 тис. грн. та надав благодійну допомогу колезі, який служить в цій бригаді. В гуртожитку профліцею наразі  проживає 80 внутрішньо переміщених осіб, яким також надається посильна гуманітарна  допомога.

          Обласний комітет  Профспілки здав безкоштовно в користування  власний   майновий комплекс ДОЗ «Барвінок» Перечинській міській раді  з метою облаштування тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб на час воєнного стану.

          Крім фінансової підтримки, активісти обласної організації Профспілки   надають гуманітарну допомогу постраждалим від війни,  беруть активну участь

у волонтерській діяльності, приймають та розміщують вимушених переселенців і у себе вдома.

           Продовжують працювати в штатному режимі Івано-Франківський  обком та усі первинні організації Профспілки. Пріоритетом в їх роботі  наразі є посильна допомога ЗСУ та ТО.

Обласний комітет Профспілки згідно з рішенням Президії перерахував на рахунок ЗСУ 38,5 тис. грн. Віддали свій  одноденний заробіток захисникам Вітчизни працівники КП «Іванофранківськводоекотехпром» та ДМП «Іванофранківськтеплокомуненерго». КП «Електротранс» закупило і відправило ЗСУ позашляховий автомобіль. А на КП «Коломияводоканал» чотирьом працівникам, які добровільно пішли служити до ЗСУ, надали матеріальну допомогу у сумі 80 тис. грн.

Працівники КП «Надвірнаводоканал» збирали кошти готівкою, які потім перерахували ЗСУ, а профком цього підприємства додатково перерахував на потреби армії ще 3 тис. грн.; 15 тис. грн. направив ЗСУ також профком КП «Долинаодоканал».

Різноманітну допомогу надають профспілкові організації і загонам ТО, зокрема, профактив обласного бюро техінвентаризації, навчального-курсового комбінату Управління ЖКГ наповнили для укріплення блокпостів понад 400 мішків піском; спілчани КП «Іванофранківськводоекотехппом» готують обіди для бійців ТО.

Попри значні руйнування внаслідок регулярних обстрілів та окупації рашистами деяких населених пунктів Київської області, масові вбивства людей, Київський обласний комітет Профспілки  підтримував  зв'язок з первинними профорганізаціями, використовуючи  сучасні засоби зв’язку та комунікацій.

Багато галузевих підприємств постраждали від ворожих обстрілів. Наразі вони проводять низку заходів щодо відновлення роботи по наданню послуг населенню. Регіону допомагають колеги з інших областей України та міжнародні партнери.

Київська обласна організація Профспілки надала грошову допомогу ЗСУ, а також 47 спілчанам, які  втратили  майно внаслідок російської воєнної агресії. Продовжується збір інформації про постраждалих для подальшої допомоги.

Обком бере  участь в судовому процесі по захисту прав однієї з голів первинної профспілкової організації щодо її незаконного звільнення.

Голова Київської обласної організації Профспілки, перебуваючи в Закарпатській області долучилася до  роботи Гуманітарного  Штабу ФПУ та  займалася  доставкою гуманітарної  допомоги на Закарпаття  з території Словаччини для  подальшої її передачі  в центральні та східні регіони України.

Обласна організація Профспілки сприяла також передачі наборів книжок українських видавництв відділенню Солідарність Словацької католицької Харіти у м. Братислава для маленьких читачів з України.

З перших днів війни й до тепер злагоджено працюють на загальний результат господарські керівники та профспілкові комітети галузевих підприємств Кіровоградської області.

Хоча наразі складною є ситуація на підприємствах водопостачання та водовідведення і в житлових організаціях, оскільки внаслідок агресії росії суттєво знизився рівень оплати за надані послуги.

Проте, і за цих умов, більшість  трудових колективів сумлінно виконують свої функціональні обов’язки та  активно допомагають ЗСУ; шляхом утримання   середньоденного заробітку працівників на потреби української армії  було зібрано та перераховано   1 млн. грн.,  понад 500 тис. грн. зібрав ЗСУ профком  ОКВП «Дніпро-Кіровоград». А профспілковий комітет КП «Ритуальна служба» придбав дрон вартістю 20 тис. грн. Профактивісти  КП «Електротранс» власними силами виготовили 10 бронежилетів для працівників, призваних до лав ЗСУ. 

Обласною організацією Профспілки також були перераховані кошти, які акумулює Федерація профспілок  Кіровоградської області, на потреби  ЗСУ, волонтерам та переселенцям відповідно до заявок. 

Продовжується робота щодо   захисту трудових  прав спілчан. Після прийняття закону № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» обком надавав і надає профкомам і членам Профспілки  консультації  щодо термінів та оплати  відпусток, переведення, звільнення, встановлення норми робочого часу, оплати праці, оплати роботи у вихідні дні та перерахування 0,3 % на оздоровчу та культурно-масову роботу тощо.

Стабільно працюють усі підприємства галузі Львівської області,  вчасно забезпечуючи громадян якісними послугами. А основні зусилля обласної ради  Профспілки в період воєнного стану були спрямовані на проведення консультативної та розяснювальної  роботи для первинних профорганізацій  у звязку  з прийняттям нових законів та змін до чинного законодавства України. З цією метою  випущений інформаційний бюлетень та проведено відео засідання Ради; щопонеділка проводяться наради в режимі відео та телефонного зв’язку; розсилаються первинним профспілковим організаціям постанови Уряду, звернення ФПУ, ЦК Профспілки; здійснюється  моніторинг по виплаті заробітної плати та її рівня та інші заходи, спрямовані на захист прав спілчан та забезпечення роботи профспілкових органів в нових умовах.

Обком Профспілки і профкоми  разом  з  адміністраціями  підприємств організували і проводять  значну роботу по наданню гуманітарної допомоги  ВСУ та переміщеним особам, яких наразі у Львові перебуває понад  200 тисяч осіб.

Зокрема, профактив ЛМКП «Львівтеплоенерго»  долучився до міської  волонтерської кухні  у  приготуванні сухих овочів для потреб ВСУ,  а також придбанню необхідного спорядження для воїнів.

Профком ЛМКП «Львівводоканал» - організував штаб по наданню гуманітарної допомоги воїнам ЗСУ, які  працювали на підприємстві, а також підприємствам водоканалів областей, які  найбільш постраждали від  воєнних дій.

Значну гуманітарну допомогу ВСУ і переміщеним особам надають первинні профорганізації ЛКП «Львівелектротранс», обласного комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації», КП «Стрийтеплоенерго», КП «Стрийводоканал», ЛКП «Залізничнетеплоенерго»  та інші.

У Львівській обласній організації Профспілки засновано Фонд солідарної підтримки профспілкових організацій найбільш постраждалих від війни  областей, кошти якого будуть направлені  колегам в червні поточного року.

Попри складну безпекову ситуацію, належно виконують свої обов’язки  працівники житлово-комунального господарства  Одеської області.

Проте, чимало підприємств були змушені скоригувати свою діяльність, що призвело до скорочення чисельності працівників, призупинення дії трудових договорів, простою в окремих структурних підрозділах підприємств, та як наслідок – повної або часткової втрати заробітку.

Для зменшення негативних наслідків зниження трудових доходів працівників внаслідок військових дій профспілкові органи надають посильну  матеріальну допомогу; протягом березня-травня таку допомогу отримали понад 10 тисяч членів Профспілки та їхні сім’ї на суму понад  2 млн. грн. Також  було закуплено продукти довготривалого терміну зберігання на суму понад 500 тис. грн., які частково зберігаються на підприємствах, а частково роздані працівникам.

Свій внесок у загальнонаціональні  заходи, пов’язані з опором ворогу, вносять працівники галузевих підприємств області; на  підтримку  Збройних Сил України вони перерахували свій одноденний заробіток. На багатьох підприємствах налагоджена робота з виготовлення протитанкових їжаків та інших засобів для  військових.

Обком Профспілки зі свого бюджету  на підтримку ЗСУ спрямував  50,0 тис.грн., а з  бюджету первинних профспілкових організацій на рахунок ЗСУ перераховано майже 250,0 тис. грн.

Також до прийому вимушено переселених  із зони бойових дій  осіб підготовлено 2 дитячих оздоровчих заклади.

Профактивісти у вільний від роботи час займаються волонтерською діяльністю. Постійно ведеться робота по збору фасованої води та її доставка у місто Миколаїв.

Системну правову і роз’яснювальну роботу проводять працівники обкому Профспілки. У зв’язку з введенням в дію Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022  оперативно було  підготовлено  інформацію щодо  уникнення порушень законодавства про працю та оплату праці на підприємствах галузі в умовах запровадження воєнного стану в країні. В допомогу  керівникам підприємств та головам  профкомів  підготовлена також  інформація: про Територіальну оборону та її складові і  які гарантії надаються працівникам, що вступили до територіальної оборони; про дії роботодавця у випадку призову працівника під час воєнного стану та добровільного вступу працівника до військових  формувань; як в умовах дії воєнного стану роботодавець може підтримати працівників шляхом надання разової нецільової благодійної допомоги (НБД) і не сплачувати при цьому податків; про особливості трудових відносин працівників  підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами,  відповідно до нового законодавства.   

На жаль, за інформацією обкому Профспілки,  трапляються непоодинокі випадки намагання незаконного звільнення працівників з причин помилкового трактування роботодавцем ст.5 Закону України від 15 березня 2022 року            № 2136-ІХ  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».  З цього приводу підготовлено  позовну заяву до районного суду м. Одеси щодо поновлення працівника на роботі та виплати компенсації за вимушений прогул.

Сумлінно здійснюють надані чинним законодавством та Статутом Профспілки повноваження і профспілкові органи на локальному рівні. Вони оперативно вирішують нагальні виробничі питання, питання оплати праці, відпусток, матеріальної підтримки постраждалим,  допомагають у вирішенні кадрових питань у зв’язку з вимушеною евакуацією жінок - працівників з малолітніми дітьми тощо.

В Полтавській області галузеві підприємства стало надають  послуги  у сфері  життєзабезпечення  населення і  працюють в штатному режимі.

Внаслідок подорожчання палива та його дефіциту в містах Полтава та  Кременчук перестали працювати приватні  перевізники, проте, підприємства електротранспорту цих міст успішно впорались зі збільшенням пасажиропотоку.

        Обласний комітет,  профкоми підприємств та спілчани  з перших днів війни і до тепер працюють задля наближення перемоги України та активно долучились до збору коштів на підтримку  ЗСУ, забезпечення продуктами харчування військових територіальної оборони і переселенців з інших областей.

Підприємствами галузі    передано українській армії та підрозділам тероборони транспортне майно: три  вантажних    автомобілі ГАЗ-53, автомобіль  ГАЗ-САЗ ,  Нива ВАЗ-2131, Газель, автокрани   та  інша техніка,    а також  продукти харчування; здійснюється волонтерська  робота (плетіння  захисних сіток, виготовлення переносних пічок «буржуйок»   та  приготування їжі).

80 членів  Профспілки Лохвицького комунального підприємства ЖКГ зібрали та перерахували ЗСУ 50 тис. грн. Також це підприємство  надало 30 переселенцям будинок та кімнату.

Профспілкова  організація  КП «Полтававодоканал»  перерахувала  ЗСУ 193 тис. грн.  на  квадрокоптер  та надали допомогу родинам  мобілізованих до українського війська спілчан  45 тис. грн.

В  КП «КАТП-1628» м. Кременчука працівники перерахувала по 1000 грн.  на потреби ЗСУ і по 500 грн. на картки знайомих їм військових,  загальною  сумою  237 тис. грн.

Профком  КП «Теплоенерго» м. Кременчук  перерахували ЗСУ  65 відсотків зібраних  членських внесків спілчан на підтримку в сумі  майже 75 тис. грн.

Профспілкові активісти долучаються до гуманітарної роботи: приносять на пункти збору допомоги вимушено переселеним особам дитячі  речі,  дитяче харчування, одежу та взуття для дорослих, ковдри, продукти харчування та інше; перераховують кошти через застосунок «ДІЯ» від «ковідних» надходжень,  бонуси по «ПРИВАТ24»; багато людей надали свої квартири та будинки для вимушено переселених людей з різних регіонів; допомагають  виготовляти пристрої з вибуховою сумішшю тощо.

 За час воєнного стану обком та профкоми  надали  фінансову  допомогу ЗСУ на суму понад 1,1 млн. грн., теробороні - 154 тис. грн., переселенцям - 172 тис. грн., на поховання військових  виділено 145 тис. грн.

          Новосанжарський  санаторій-профілакторій «Антей», який є структурним  підрозділом обласної організації Профспілки,   прийняв у себе більш як 130   евакуйованих людей  з Харківської, Сумської, Донецької та  Луганської областей.  З дня прибуття переселенців  (25 лютого 2022 року) всі вимушені переселенці перебували  на повному забезпеченні санаторію-профілакторію; обласна організація Профспілки  виділила для цього 19,5 тисяч гривень.

          На заклик обкому про допомогу,  Черкаська обласна організація Профспілки перерахувала санаторію  10 тисяч гривень та  доставила своїм транспортом  1,75 тонн продуктів харчування.  10 тисяч гривень перерахувала цій оздоровниці  Запорізька обласна організація Профспілки. А з Гуманітарного фонду ФПУ для утримання переселенців виділено понад 60 тис. грн.  Допомогли  обкому Профспілки і колеги з обласних галузевих профспілок  працівників освіти, медицини, зв’язку,  машметалу   та інших.

 В Рівненській області практично усі працівники галузевих підприємств працюють на своїх робочих місцях і докладають максимум зусиль для безперебійного функціонування системи комунальних послуг населених пунктів цього регіону.

Крім того, суб’єктами господарювання галузі перераховано частину заробітної плати працівників, за їх бажанням, у сумі 2,2 млн. грн.  для потреб ЗСУ.

Активно включилися в роботу щодо надання допомоги бійцям збройних сил та тероборони, внутрішньо переміщеним особам обком Профспілки та первинні профорганізації. Разом з іншими галузевими профспілками області обком Профспілки взяв участь у акумулюванні коштів для допомоги санаторію «Горинь», який прийняв переселенців із зони активних бойових дій, закупівлі  для ЗСУ, ТО продуктів харчування,  медикаментів, засобів особистої гігієни, автомобілів та запчастин до них.

За інформацією обкому Профспілки наразі у підприємств галузі є значні проблеми, пов’язані з заборгованістю споживачів за надані житлово-комунальні послуги, низьким рівнем заробітної плати, що негативно позначається на плинності кадрів та потребує державної підтримки.  На деяких підприємствах планується значне скорочення працівників та призупинення трудових договорів на період воєнних дій.

Тернопільський обласний комітет Профспілки інформує, що усі первинні профорганізації з перших днів війни надають максимум можливої допомоги для потреб ЗСУ, ТО та переселеним громадянам. Зокрема, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»  перерахувало на потреби армії 230 тис. грн. Свій одноденний заробіток в сумі 15 тис. грн. перерахували ЗСУ  працівники КП «Тернопільміськсвітло»; З50 тис.грн. витратило на придбання бронежилетів, амуніції для свої мобілізованих працівників та на закупівлю продуктів харчування і медикаментів для поранених, які знаходяться  в лікарнях міста Тернопіль, КП «Тернопільводоканал».

За кошти КП «Тернопільелектротранс» здійснюється харчування в їдальні підприємства представників тероборони області, на що витрачено 280 тис. грн. Крім того, в цьому колективі налагоджено пошиття розвантажівок та бронежилетів, закуплено 2 тисячі форм для військових на суму 340 тис. грн.

Попри значні руйнування, спричинені внаслідок регулярних обстрілів рашистами м. Харкова та інших населених пунктів Слобожанщини, Харківський обласний комітет Профспілки не припиняв своєї роботи та підтримував постійний зв'язок з первинними профорганізаціями. Для цього використовувались сучасні засоби зв’язку. Інформація з життєво важливих питань доводилась до профкомів через електронну пошту, мобільні додатки, а невідкладні питання обговорювались у кожному конкретному випадку в телефонному режимі.

Обком Профспілки організував складення списків працівників галузевих підприємств, які опинилися в скрутній життєвій ситуації внаслідок війни, помешкання яких було зруйновано.

За запитом адміністрації міста Харкова було підготовлено також списки ветеранів праці для отримання допомоги за місцем їх проживання.

Обкомом було організовано доставку гуманітарної допомоги для працівників КП «Харківводоканал» безпосередньо на робочі міста. Профком цього підприємства вирішив питання щодо тимчасового розселення своїх працівників, які втратили житло, в санаторії «Роща».

За період воєнного стану з профспілкових коштів члени Профспілки отримали виплати на лікування, на поховання, на підтримку багатодітних родин, учасників АТО загалом майже 90 тис. грн.

 А допомога ЗСУ склала 1,5 % від заробітної плати працівників галузевих підприємств.

Обкомом Профспілки створено чат Президії обласної організації, в якому обговорюються актуальні питання сьогодення та оперативно приймаються відповідні рішення.

          Усі підприємства житлово-комунального господарства Хмельницької області працюють стабільно та забезпечують безперебійне надання послуг мешканцям, а також активно долучаються до підтримання обороноздатності держави.

В період воєнного стану апарат обласної організації Профспілки працює в штатному режимі. Регулярно надаються правові консультації,  надсилаються роз’яснення та інформації щодо змін в трудовому законодавстві, здійснюється координація роботи первинних профспілкових організацій з допомоги вимушеним переселенцям, ЗСУ та територіальній обороні.

В загальному первинними профспілковими організаціями витрачено близько 400 тис. гривень на екіпірування бійців ЗСУ та територіальної оборони (як правило, мобілізованих з підприємств),  придбання генераторів, засобів індивідуальної гігієни,  продуктів харчування для переселенців тощо.

 Трудові колективи перераховували частину своєї заробітної плати на допомогу армії, закупку необхідної амуніції, засобів зв’язку, продуктів харчування та одноразового посуду.

Зокрема,  МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» передало  в район бойових дій 2 машини УАЗ, два бортових автомобілі та один екскаватор, закуплено  продукти харчування на блокпости тощо. На 10 тисяч гривень придбано одяг для поранених, які лікувались у військовому госпіталі.

Профспілковим комітетом Кам’янець-Подільського комунального підприємства «Міськтепловоденергія» організовано в’язання  маскувальних  сіток,  приготування  млинців, вареників, збір овочів та консервації. Усе це  передається  волонтерам  в  мм. Полтаву,  Суми, Бучу, Гостомель, Ірпінь.  Також  працівники  підприємства  придбали за  власні  кошти  позашляховик вартістю 198 тис.грн. для  військових, на  суму 20 тис. грн. передали медикаментів в зону бойових дій.           

Профспілковий комітет МКП «Хмельницькводоканал» перерахував 50 тис. грн. українській асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» для надання допомоги спорідненим підприємствам Харкова, Сум, Чернігова. Крім того, закуплені м’ясні консерви,  макаронні вироби, які відправлені постраждалим колективам.                               

В перші тижні війни обласний комітет профспілки активно допомагав вимушеним переселенцям з тимчасово окупованих територій та міст, які піддавались атакам агресора. Для організації проживання переселенців у профспілковому гуртожитку ПНКЦ «Побужжя» перераховано 40 тис.гривень. Постійно проводились закупки продуктів для їх харчування. Перераховано 10 тис.грн. благодійному фонду «Захисти Хмельниччину», який допомагає військовим на фронті.      

          Сильно постраждали від обстрілів населенні пункти Чернігівської області. Місто Чернігів знаходилось в облозі більше ніж місяць, а частина територіальних громад перебували в окупації.  Проте, галузеві підприємства за цих умов працювали в режимі 24/7. Справжній героїзм проявляли працівники аварійних бригад комунальників, які, за першої потреби, оперативно виїжджали на ремонтні роботи, часто ризикуючи власним життям.

Переважна більшість голів первинних організацій Профспілки, окрім жінок з неповнолітніми дітьми, не покидали територію місця проживання та сумлінно виконували свої обов’язки.

Основне завдання профспілкових органів, на відміну від мирного часу, полягала в допомозі працівникам вижити за цих складних умов. Профкоми підприємств налагодили зв'язок з волонтерськими організаціями і спільними зусиллями забезпечували певною мірою потребу працівників життєво необхідними продуктами харчування, предметами особистої гігієни, ліками та одягом.

 У квітні-травні поточного року за сприяння органів влади, профспілковими комітетами комунальних підприємств міста Чернігова було організовано забезпечення гуманітарною допомогою працівників та членів їх родин за місцем розташування суб’єктів господарювання. Фінансову допомогу профкоми надавали спілчанам, які знаходилися на робочому місці в період активних військових дій та погіршили стан свого здоров’я. Зокрема, прикладом такої допомоги профспілкових органів може слугувати організація збору коштів для проведення операції на серці голові первинної профспілкової організації Чернігівського комунального підприємства «Новозаводське»; з бюджету обласної організації Профспілки на її лікування  виділено 15 тис. грн. і збір коштів наразі триває.

Постійно в тісному контакті з господарськими керівниками і профактивом працює Черкаський обласний комітет Профспілки. Від початку війни і до тепер в області стабільно працюють усі житлово-комунальні підприємства та міський електротранспорт, який тривалий час забезпечував перевезення пасажирів на безоплатній основі.

Обкомом Профспілки в перші дні бойових дій налагоджено ділові відносини з військовим комісаром, начальником обласного центру комплектування і соціальної підтримки та узгоджено з ним номенклатуру необхідних товарів і послуг для забезпечення призовників. Надалі для цього центру було придбано за профспілкові кошти продуктів на суму 10 тис. грн., а для спецфонду для закупівлі засобів зв’язку і амуніції витрачено 60 тис. грн. Ще 15 тис. грн.  перераховано фонду «Допоможи ближньому Черкаси».

Обком Профспілки організував також збір коштів профкомів та роботодавців для територіальної оборони і дитячого санаторію «Сосновий бір» Черкаської обласної ради, який приймає біженців.

У квітні поточного року за сприяння і за кошти обласної організації Профспілки було зібрано і доставлено в санаторій «Антей», яким опікується Полтавський обком Профспілки, 1,75 тонн гуманітарної допомоги (борошно, олія, макарони, крупи, соки, фрукти, консервація); в санаторії знайшли притулок понад 100 переселенців з 4 областей, де наразі тривають бойові дії.

Працівники Черкаського обкому разом з іншими галузевими профспілками і волонтерами на замовлення ЗСУ плетуть маскувальні сітки і комбінезони «кікімора».

Регулярно і оперативно працівники обкому надають профкомам і роботодавцям, спілчанам, роз’яснення з нагальних питань про захист трудових прав в умовах війни, призупинення трудового договору, звільнення, оплату в разі простою, норми праці, пільги для мобілізованих працівників, про зміни і доповнення законодавства, що стосуються галузевих підприємств.   

За інформацією Чернівецького обкому Профспілки комунальними підприємствами області налагоджена робота щодо життєзабезпечення населення. Планово проводяться ремонти водопровідно-каналізаційних мереж, організована безперебійна робота міського електротранспорту, постійно подаються теплоносії у житлові будинки, забезпечується належне освітлення вулиць, вивіз сміття, ліфтове обслуговування, послуги МКП «Чернівціспецкомбінат», прибирання та благоустрій прибудинкових територій тощо.

Все це сприяє нормальним умовам проживання місцевих жителів та вимушено переселеним особам з інших регіонів України у зв’язку з війною.

З-поміж працівників комунальних підприємств призвано до ЗСУ більш як 100 чоловік. З ними профкоми постійно підтримують зв'язок, для їх родин виділена матеріальна допомога, зокрема, МКП «Спецкомбінат» виділив для цього 4 тис. грн. Також організовано допомогу сім’ям військовослужбовців з заготівлі дров та з інших побутових питань. Цей колектив перерахував 5 тис. грн. до благодійного фонду Сергія Притули та за власні кошти організував поховання загиблих у війні українських воїнів.

Надається посильна допомога переселенцям зі східних областей; в сім’ях спілчан знайшли прихисток близько 5 тисяч осіб з Миколаєва, Херсона, Маріуполя, Харкова, Києва.

КП «Чернівціводоканал» за власний кошт закупили та передали продукти харчування для працівників, які цілодобово охороняють об’єкти стратегічного значення. Крім того, 43  переселенцям надано допомогу у проживанні;  одноденний заробіток працівників підприємства у сумі 140 тис. грн. перераховано галузевій асоціації «Укрводоканалекологія» для підтримки суб’єктів господарювання, які наразі найбільше потребують допомоги. З фонду підприємства закуплено і передано КП «Миколаївводоканал» 6 ємкостей для води на 3 куб. м., аналогічні 2 ємкості отримали Національна гвардія та 3  ємкості – територіальна оборона. З профспілкового бюджету було закуплено продукти харчування, посуд та миючі засоби для охоронців критичної інфраструктури на суму 24 тис. грн.;  для ЗСУ – витрачено  на пасхальні випічки 3,2 тис. грн., на придбання спецвзуття та рукавиць – на 2,1 тис. грн.

КП «Чернівецьке тролейбусне управління» перерахували ЗСУ одноденний заробіток працівників підприємства загальною сумою 240 тис. грн., а також надало 2 автобуси для перевезення військовослужбовців.

Обласний комітет Профспілки забезпечив у своєму дитячому оздоровчому закладі  усім необхідним  для розміщення  підрозділів Вижницької територіальної оборони.   

 

                                               Підготовлено за інформацією територіальних   

                                               організацій Профспілки