П р е з и д і я

 П О С Т А Н О В А

27.09.2012 р.                                                                                                         № П-7

Про кампанію за реалізацію права людини на воду

 Президія ЦК Профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

           1. Взяти до відома Інформацію про кампанію за реалізацію права людини на воду (додається).

          2. У зв’язку з актуальністю цього питання для галузевої Профспілки та підприємств водопровідно-каналізаційного господарства створити при Центральному комітеті Профспілки Робочу комісію з питань підтримки кампанії за реалізацію права людини на воду у складі

           ДОВГА Ольга Олександрівна – заступник голови ЦК Профспілки України – голова комісії;

           АЗМАНОВ Валерій Іванович - голова профкому ВАТ АК “Київводоканал”;

           БЕНДА Василь Іванович - головний інженер МКП „Дніпроводоканал”;

            ВОРОНЦОВА Тамара Миколаївна - голова профкому, головний інженер РО ВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», м. Рівне;

           НІКУЛІН Микола Іванович - генеральний директор КП «Облводоканал» Запорізької обласної Ради;

           ПОЛІЩУК Андрій Степанович - голова об’єднаного профкому Київського обласного комунального підприємства „Київоблводоканал”;

           САЧЕНКО Володимир Григорович - голова профкому Донецького обласного виробничого об’єднання “Донецькоблводоканал”.

           3. Доручити Робочій комісії з питань підтримки кампанії за реалізацію права людини на воду напрацювати конкретні заходи щодо участі галузевої Профспілки у зазначеній кампанії.

           4. Доручити керівництву ЦК Профспілки України узгодити питання щодо участі у кампанії за реалізацію права людини на воду соціальних партнерів, Асоціації «Укрводоканалекологія», Федерації профспілок України.

           4. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника голови ЦК Профспілки України Довгу О.О.   

 Голова ЦК Профспілки України                                                    О.І.Романюк                                                                           

ІНФОРМАЦІЯ

про кампанію за реалізацію права людини на воду

            За даними ООН наразі в світі 884 млн. людей не мають необхідного доступу до безпечної питної води, а більш як 2 млрд. людей – до водопровідної. Захворювання, що передаються через воду, такі, як дизентерія і діарея, є реальною загрозою для найбільш незахищених верств членів суспільства: кожні 20 секунд від цих хвороб вмирає одна дитина. Щорічно від хвороб, пов’язаних з вживанням непридатної для пиття води, в світі помирають близько 1,5 млн. дітей віком до 5 років.

           Такий стан справ щодо якості та доступу до води не міг залишитися без уваги громадських інституцій та міжнародної спільноти.

            2002 року на Всесвітній зустрічі на найвищому рівні в Йоганнесбурзі були окреслені такі напрямки: прагнути розвитку систем комплексного управління водними ресурсами, добиватися від Урядів розробки планів ефективного водокористування і вдвічі скоротити до 2015 року частку населення, що не має доступу до базової санітарії.

            В грудні 2003 року Генеральна Асамблея Організації об’єднаних націй оголосила 2005-2015 роки Міжнародним десятиріччям дій «Вода для життя», основним завданням якого стало заохочення зусиль щодо виконання взятих на міжнародному рівні зобов’язань з питань води і водопостачання до 2015 року.

           Ці зобов’язання містять у собі цілі, які проголошені в Декларації тисячоліття і передбачають до 2015 року скорочення вдвічі частки населення, що не має доступу до безпечної питної води, припинення екологічно нестабільної експлуатації водних ресурсів.

            Координатором Десятиріччя «Вода для життя» став Механізм «ООН - водні ресурси». Цей заклад є міжустановним механізмом Організації об’єднаних націй, в межах якого взаємодіють усі установи, департаменти і програми, що займаються питаннями водопостачання.

           У липні 2010 року ООН оголосила доступ до чистої питної води одним з прав людини. «Питна вода є правом людини, необхідним для повноцінного життя і здійснення решти прав» - підкреслено в Резолюції цієї організації. Генасамблея закликала країни - члени ООН і міжнародні організації надавати фінансове та технічне сприяння бідним країнам щоб допомогти їм у забезпеченні людей чистою питною водою і безперешкодному доступі до неї.

           Згодом до цієї кампанії підключилася Європейська Федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО).

           Саме за її фінансової підтримки 1 квітня 2012 року відбулася реєстрація першої Європейської громадянської ініціативи (ЕСІ) по воді в Європейській комісії (ЄК). ЕСІ користується широкою підтримкою з боку громадянського суспільства на європейському рівні в усіх 27 країнах – членах Євросоюзу.

            З 10 травня п.р. ЕСІ розпочато офіційний збір підписів за реалізацію права людини на воду. В десятках європейських міст профспілкові активісти, екологи і пересічні громадяни збирали підписи і фотографувалися з метою повернути воду людям в якості загального блага, а не товару – такий лозунг заявила ЕСІ. Зазначену кампанію запущено комітетом громадян, до якого входять профспілкові лідери, члени громадянського суспільства і наукових кіл. Цей комітет розраховує зібрати більше мільйону підписів до травня 2013 року.

           Проведення заходів в рамках акції влітку п.р. пройшли по усій Європі: Копенгагені, Празі, Римі, Борнмуті, Манчестері, Генті, Берліні, Мюнхені, Брюсселі, Варшаві та інших містах. Окрім громадян Європейського Союзу, які поставили свій підпис, цю Європейську громадянську ініціативу, підтримали також профспілкові активісти в Києві, Москві та Анкарі. В Києві фотографування біля фонтанів було організовано Центральним комітетом Профспілки.

            ЕСІ отримує значну підтримку своїй ініціативі з боку громадянського суспільства і багатьох громадських організацій. Так організація «Соціальна платформа», яка об’єднує широке коло груп, що проводили кампанії з соціальних питань, заявила, що доступ до якісних громадських послуг є основним питанням, який хвилює членів зазначеної організації, а також звернулась до керівництва ЄС з закликом захистити право на доступ до води від втручання комерційних структур.

            Благодійний фонд компанії Unilever і Інтернаціонал громадського обслуговування оголосили про запуск благодійної програми із забезпечення питною водою населення всього світу, особливо тих, хто найбільш цього потребує. Програма Waterworks допоможе напряму з’єднати людей, які готові надати фінансову і технічну допомогу з людьми і спільнотами, які їх потребують.

           Міжнародна кампанія, що проводиться Інтернаціоналом громадського обслуговування і його членськими організаціями щодо доступності до води, надала серйозний поштовх для діяльності в цьому напрямі багатьом національним профспілкам громадського обслуговування в усій Європі. Так за ініціативою італійської профспілки громадського обслуговування, що входить до Італійської загальної конфедерації праці, в країні було створено Італійський рух за воду, який попри всі перешкоди, а іноді і блокуючи заходи, забезпечив проведення всеіталійського референдуму проти прийнятого урядом Берлусконі закону про початок приватизації систем водопостачання. 96 відсотків італійців виступили проти приватизаційних планів уряду.

            Міфи про необхідність приватизації водопостачальних підприємств у квітні 2012 року було розвіяне в Доповіді Міжнародного дослідницького центру громадського обслуговування, який довів, що вода повинна залишатися громадською послугою, що надається заради загального блага, а не приватного прибутку. Доповідь докладно викриває неефективну роботу приватних компаній, мізерне інвестування та завищення цін і тарифів. Так у Франції приватні корпорації встановили тарифи на воду в середньому на 16 відсотків вищі, ніж у державному секторі. У Великобританії тарифи на водопостачання за 17 років після масової приватизації за часів Маргарет Тетчер при незмінному рівні операційних витрат зросли на 40 відсотків більше, ніж інфляція, тобто все зростання тарифів пішло виключно на збільшення прибутку компаній.

           За повідомленням ЄФПГО наразі зібрано близько 12000 підписів на папері. Федерація має намір організувати в інтернеті онлайн підписання спеціальної форми на одній з офіційних мов ЄС.       

           Проблема доступу населення до якісної питної води є актуальною і для України.

         Майже 2,5 мільйонів громадян України у 102 містах отримують питну воду за графіком, що призводить до порушення режиму роботи систем водопостачання і, як наслідок, до значного погіршення якості води.

         Понад 750 каналізаційних очисних споруд потребують реконструкції, а 250 необхідно побудувати заново. Недостатньо очищені та взагалі не очищені каналізаційні стоки скидаються у водоймі (за даними Мінприроди понад 1,7 млрд. куб. метрів за рік).

         Зношеність технологічного обладнання складає в середньому 65-70 відсотків, понад 37 відсотків мереж знаходяться в аварійному стані та потребують негайної заміни. Втрати питної води з цих причин перевищує 40 відсотків. Високий рівень зношеності мереж сприяють також вторинному забрудненню питної води.

            Більшість підприємств водопостачання неспроможні виробляти якісну питну воду, оскільки існуючі станції очищення морально застаріли і не відповідають сучасним вимогам. З цих причин близько 5 мільйонів громадян України у 261 населеному пункті отримують воду, якість якої не відповідає санітарним нормам.

           2005 року з ініціативи Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, громадських організацій та галузевої Профспілки в Україні була прийнята Загальнодержавна програма «Питна вода України» на 2006-2020 роки.

           Згідно цієї Програми на вирішення питань підвищення якості води було передбачено 5,23 млрд.грн. при потребі 55 млрд.грн. Проте за період 2006-2011 роки ця Програма профінансована лише на 23 відсотка.

           За цей період було реалізовано ряд проектів кошторисною вартістю понад 10 млн.грн.

          У Дніпропетровській області реконструювали 24 швидких безнапірних фільтрів комунального підприємства «Аульський водовід», що дало можливість покращити якість питної води для понад 2 млн. жителів цього регіону, значно скоротити витрати питної води на промивку фільтрів та зменшити скидання промивних вод у Дніпро.

У Хмельницькій області вже прокладено майже 7 кілометрів на будівництві нового 20-кілометрового магістрального водогону.

           У 2012 році за програмою «Питна вода України» передбачене виділення 200,0 млн. грн. За ці кошти планується будівництво та реконструкція водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання, зокрема у регіонах з найбільшими відхиленнями в якості води від встановлених вимог, впровадження станцій (установок) доочищення питної води у системах централізованого водопостачання, насамперед для водозабезпечення дошкільних, шкільних і лікувальних закладів та облаштування пунктів розливу питної води. Заплановано також будівництво та реконструкція водопровідних та каналізаційних очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання, оснащення лабораторій здійснення контролю якості води та стічних вод сучасним контрольно-аналітичним обладнанням тощо.

           В Україні до кампанії за реалізацію права на воду періодично долучаються різні громадські інституції.

          2012 року Інформаційний тур «Вода для життя» був організований Всесвітнім фондом природи (WWF), Українським екологічним клубом «Зелена хвиля» та творчим об’єднанням «Екологічні ініціативи».

           Цей тур подорожував Україною з 2 по 10 червня 2012 року по 6 містах: м. Ужгород, м. Львів, Київ, м. Одеса, м. Ізмаїл та м. Вилкове Одеської області.

          Метою туру було інформування широких верств населення про причини та наслідки зменшення питних водних ресурсів, а також привернення уваги преси до проблеми забруднення та браку питної води, впровадження охоронних дій з боку уряду, місцевої влади та пересічних громадян з метою збереження водних ресурсів.

          Проблеми, що пов’язані з функціонуванням житлово-комунального господарства і зокрема водопостачальних підприємств перебувають у фокусі пильної політичної, громадської уваги та галузевої Профспілки.

           За поданням ЦК Профспілки найбільш проблемні питання галузі двічі розглядалися президією Федерації профспілок України, більшість з них увійшли до Цільової комплексної програми «За якісне громадське обслуговування». Пропозиції з підтримки цього важливого сектору життєзабезпечення неодноразово направлялися Президенту, Верховній Раді, Кабінету Міністрів України.

           Проте більшість піднятих Профспілкою питань залишаються актуальними і в даний час.

           Вважаємо за доцільне галузевій Профспілці України приєднатися до міжнародної кампанії за права людини на чисту воду, для чого пропонуємо створити робочу комісію та визначити план конкретних дій з цього напрямку.

Інші пропозиції щодо участі Профспілки в зазначеній кампанії викладено в проекті постанови президії ЦК Профспілки.

Просимо розглянути.                                                          Відділ праці та захисту економічних прав

                                              та інтересів трудящих ЦК Профспілки України

 П р е з и д і я

П О С Т А Н О В А

27 вересня 2012 р.                                                                                      № П-7

Про стан охорони праці в житлово-

комунальному господарстві України

          Президія ЦК Профспілки України ПОСТАНОВЛЯЄ:

           1. Інформацію Технічної інспекції праці ЦК Профспілки про стан охорони праці в житлово-комунальному господарстві взяти до відома та направити її для реагування Мінрегіону та Держгірпромнагляду України.

           2. Звернутись до Мінрегіону з пропозицією про введення в структуру Міністерства служби з охорони праці у відповідності до вимог Закону України «Про охорону праці» та забезпечення створення аналогічних підрозділів в територіальних управліннях.

          3. Запропонувати Держгірпромнагляду України і Мінрегіону, спільно з Президією ЦК Профспілки розглянути у І півріччі 2013р. стан роботи з охорони праці в житлово-комунальній галузі.

          4. Рекомендувати Кримському республіканському, обласним, Київському та Севастопольському міським комітетам (радам) Профспілки:

          4.1. Забезпечити участь представників Профспілки з питань охорони праці в розслідуванні кожного нещасного випадку на виробництві на підприємствах, де є профспілкова організація, домагатися ефективних дій щодо недопущення безпідставного звинувачення потерпілого, або віднесення нещасних випадків до тих що не пов’язані з виробництвом;

          4.2. Рішуче боротися з приховуванням від розслідування фактів травмування на виробництві;

           4.3. Розглянути питання щодо введення в штат обкомів Профспілки посад технічних інспекторів праці та можливості заповнення цих вакансій за сумісництвом або за суміщенням посад;

           4.4. Забезпечити проведення навчання представників Профспілки з питань охорони праці у відповідності до положень про навчання діючих у ФПУ.

          5. Усім територіальним організаціям Профспілки надавати щорічно звіт до ЦК Профспілки за формою що встановлена для технічних інспекторів праці (форма ТІ-2) з наступними додатками:

         - кількість нещасних випадків (всього)

         - кількість днів непрацездатності за виробничими травмами

           6. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на заступника голови ЦК Профспілки Довгу О.О.

 

Голова ЦК Профспілки України                                                     О.І.Романюк

 Інформація

                                  про стан охорони праці в житлово-комунальному господарстві

           Аналіз стану охорони праці в житлово-комунальному господарстві викликає велику стурбованість. Ця галузь за видами своєї діяльності значною мірою є травмонебезпечною. Насамперед це - водопровідно-каналізаційне, ліфтове, лісопаркове господарство та газопостачання. У значній кількості травмонебезпечні види робіт є у міському електротранспорті, автогосподарствах та в ремонтно-будівельних організаціях. Працівники травмуються та гинуть при експлуатації об’єктів котлонагляду та енергопостачання, підземних споруд, колодязів та інших заглиблених об’єктів, експлуатації хіміко - небезпечних об’єктів та при виконанні підводних та інших видів робіт.

           Останнім часом в галузі спостерігається сплеск групових нещасних випадків (загибель трьох-чотирьох працівників) на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства. Нинішнього року у групових нещасних випадках при схожих обставинах, починаючи з 25 травня загинуло 11 працівників цієї галузі: в м. Бориспіль Київської обл., м. Луганську, с. Гулянка Коростишівського р-ну Житомирської обл., смт. Золочів Харківської обл..

           Причини незадовільного стану охорони праці носять глибинний характер. Однією з головних із них є кардинальна зміна функцій органів з контролю за дотриманням законодавства з охорони праці на виробництві, передача багатьох повноважень цієї сфери від профспілок до держави.

           У цій ситуації більшість профспілкових організацій намагаються забезпечити громадський контроль за станом охорони праці на своїх підприємствах, домагаються включення до колективних договорів конкретних зобов’язань роботодавців щодо покращення умов праці, проведення заходів з профілактики виробничого травматизму тощо. Проте громадський контроль без достатніх повноважень та важелів впливу на порушників законодавства не може бути ефективним, а очікуване посилення контролю за станом охорони праці з боку державних структур не відбулося.

          Одним із основних недоліків в організації охорони праці в житлово-комунальному-господарстві є невиконання в повному обсязі Мінрегіоном і галузевими територіальними управліннями вимог законодавства України у сфері охорони праці.

           Так, у міністерстві до цього часу не створено службу охорони праці, не має таких підрозділів і в більшості територіальних управлінь житлово-комунального господарства. В цілому по галузі відсутня єдина науково-технічна політика в сфері охорони праці.

         Показником зневажливого ставлення до охорони праці на виробництві є також її фінансування, яке в переважній більшості здійснюється за остаточним принципом. На багатьох підприємствах робота щодо створення належних умов праці, технічне переоснащення та підтримка у належному стані захисних споруд, атестація робочих місць за умовами праці проводиться формально, внаслідок чого чисельність працівників працюючих в умовах праці що не відповідають нормам безпеки на виробництві та санітарно-гігієнічним нормам, постійно зростає. Значну тривогу у громадських інспекторів з охорони праці викликає недопустима зношеність вентиляційних систем на водопровідно-каналізаційних спорудах, стан стаціонарних огороджень небезпечних зон, місць проходів, інші об’єкти та обладнання, рівень зношеності яких сягає 80 а інколи і 100 відсотків.

          За офіційними даними рівень виробничого травматизму в житлово-комунальному господарстві починаючи з 2005 року знизився майже у двічі, а смертельний у три рази. Кількість профзахворювань залишається постійною на рівні 7 профзахворювань на рік. В той же час важкість виробничого травматизму становить біля 50 людино-годин на один нещасний випадок, що є великим показником у порівнянні з прийнятою у Європейських країнах у сфері охорони праці методикою щодо оцінки професійних ризиків, за якою коефіцієнт важкості що перевищує 25 є неприпустимим, та потребує прийняття невідкладних заходів.

           Отже, достовірність наведених даних щодо виробничого травматизму та профзахворювань викликає певний сумнів, оскільки на практиці розслідуванню, та відповідно і обліку підлягають в основному нещасні випадки з важкими та смертельними наслідками, а за даними органів охорони здоров’я кількість осіб, що звертаються за медичною допомогою з посиланням на отримання травми на роботі в два-три рази більша, ніж офіційно розслідуваних та зареєстрованих нещасних випадків.

          Ця хибна практика щодо не проведення розслідування та обліку всіх без винятку випадків травмування бід час виконання трудових обов’язків, спотворює реальний стан справ з охорони праці і перешкоджає проведенню профілактичної роботи з упередження нещасних випадків.

           Такий стан справ вимагає від виконавчих органів влади та роботодавців, відповідальних за охорону праці в житлово-комунальній сфері вжиття невідкладних та вичерпних заходів по усуненню наявних недоліків та порушень, налагодження чіткої системи контролю за створенням безпечних умов праці, та створення єдиної науково-технічної політики з охорони праці в галузі.

          Пропозиції щодо покращення цього напрямку роботи викладені у проекті постанови ЦК Профспілки

          Просимо розглянути.

                                                               Технічна інспекція праці ЦК Профспілки

П р е з и д і я

П О С Т А Н О В А

27.09. 2012                                                                                                          № П-7

Про підсумки оздоровчої кампанії

дітей і підлітків влітку 2012 року

             Президія ЦК Профспілки України ПОСТАНОВЛЯЄ:

 1. Інформацію ЦК Профспілки про підсумки оздоровлення дітей і підлітків в 2012 році взяти до відома.

            2. Кримському республіканському, обласним, міським комітетам (радам), Київській міській раді Профспілки:

            - проаналізувати роботу та підвести підсумки оздоровчої кампанії дітей і підлітків на пленумах, засіданнях президій та нарадах профактиву;

            - з урахуванням позитивного досвіду в організації оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків забезпечити підготовку санаторіїв-профілакторіїв до зими і виконання робіт з ремонту дитячих оздоровчих закладів і баз відпочинку, вжити заходів до збереження мережі, забезпечення належних умов їх функціонування та раціонального використання,

- відзначити роботу та вишукати можливості щодо матеріального заохочення профспілкових та господарських працівників, які активно сприяли справі оздоровлення дітей і підлітків.

3. Затвердити показники участі у Всеукраїнському огляді роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей у 2012 році (додаються).

           4. За значну організаторську роботу по підготовці і участі у Всеукраїнському огляді роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей і підлітків у 2012 році надати пропозиції Федерації профспілок України відповідно до Постанови Президії ФПУ від 05.07.2010 № П-42-7г   нагородити :                                                                      

         4.1. За номінацією «Батьківська турбота»

Трудовий колектив виробничого управління Аульського районного водопровідного господарства Дніпропетровської обл. (директор Кушнеров Я.П., голова профкому Кремена В.С.),

Трудовий колектив виробничого житлово-ремонтного експлуатаційного об’єднання м. Жовті Води Дніпропетровської обл. (директор Шевяков А.І., голова профкому Клименко Н.М.),

Трудовий колектив міського комунального підприємства „Дніпропетровський електротранспорт” (директор Легкий В.М., голова профкому Міщенко О.С.),

Профспілковий комітет комунального підприємства «Донецькміськводоканал» (голова профкому Ішуткіна Л. І),

Профспілковий комітет комунального підприємства «Черкаське обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації» (голова профкому Шкурко Л. І),

Профспілковий комітет комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго» (голова профкому Шамрай В. Ю),

Профспілковий комітет Державного навчального закладу «Вище професійне училище ім. Героя Радянського Союзу Г.Ф. Короленка (голова профкому Вишневська Я.М.) м. Черкаси,

Профспілковий комітет КП «Миколаївводоканал» (голова профкому Мельниченко С.О.),

Стадника Володимира Тадейовича - голову первинної профспілкової організації ЛМКП «Львівводоканал»,

Любиву Наталю Петрівну - голову первинної профспілкової організації КП «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління»,

Мельника Костянтина Дмитровича - голову первинної профспілкової організації КП «Вінницяміськтеплоенерго» Вінницької міської ради,

Сергійчука Петра Миколайовича – директора комунального підприємства « Теплотранссервіс » Рівненської міської ради,

4.2. За номінацією «Кращий заклад оздоровлення та відпочинку дітей»

Комунальний заклад „Дитячий оздоровчий табір” Корчагінець”

м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл. (директор Щербанюк О.С.)

4.3. За номінацією «За досягнення у розвитку матеріально-технічної бази»

Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку „Комунарець” населення (директор Вовк Д.М.),Дніпропетровського обкому профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (голова Бабченко М.І.)

4.4. За номінацією «За інноваційні підходи в оздоровчо-виховному процесі»

Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку „Орльонок” (начальник Жир Т.В.) Дніпропетровського обкому профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (голова Бабченко М.І.)

4.5. За номінацією   «Професія - життя»

Лозовича Сергія Анатолійовича – заступника директора з господарчої частини дитячого позаміського закладу оздоровлення та відпочинку ім.. Олега Кошового Донецького обкому профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (голова Греськів І.М.)

4.6. За номінацією «Дитячий оздоровчий заклад спортивних досягнень»

Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку ім. В.Терешкової міського комунального підприємства „Дніпропетровський електротранспорт” начальник Котельникова О.А.)

4.7. За номінацією   «Цікавих справ майстри»

Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку „Евріка” (директор Кравченко Л.М.) Дніпропетровського обкому профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (голова Бабченко М.І.)

4.8. За номінацією   «За високий рівень виховної роботи»

Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку „Великий Луг” (директор

Дробот І.А.) Дніпропетровського обкому профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення (голова Бабченко М.І.),

4.9. За номінацією   «Дитинство на долонях»

Літюченка Петра Павловича - голову профкому комунального підприємства „ Криворіжтепломережа” Дніпропетровської обл.,

            Шеремета Володимира Лаврентійовича - директора міського комунального підприємства „Дніпропетровські міські теплові мережі”,

Комеристого В’ячеслава Дмитровича - директора комунального підприємства „Коменергосервіс” Дніпропетровської обл.,

Медіковського Ярослава Олександровича - директора закритого акціонерного товариства „Дніпропетровський меблевий комбінат”,

           Вуйчицького Анатолія Станіславовича - голову агрофірми „Дружба” Новомосковського району Дніпропетровської обл.,

      Коника Миколу Васильовича – голову первинної профспілкової організації комунального комерційного підприємства «Донелектроавтотранс» Донецької міської ради,

      Каменецького Юрія Олександровича – начальника КП «Київжитлоспецексплуатація»,

      Коропецького Анатолія Михайловича - голову первинної профспілкової організації КП «Київжитлоспецексплуатація»,

Азманова Валерія Івановича – голову об'єднання первинних профспілкових організацій ПАТ «АК «Київводоканал»,

Оніщенко Людмилу Василівну – голову профкому КП «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Солом'янської районної в м. Києві державної адміністрації»,

Березницького Володимира Миколайовича – директора обласного КП «Миколаївоблтеплоенерго»,

      Гульман Зінаїду Сергіївну – директора КП «Житлово-експлуатаційне об'єднання . Южноукраїнськ» Миколаївської обл.,

      Кльонову Наталію Вікторівну - голову первинної профспілкової організації комунального теплопостачаючого підприємства «Алчевськтеплокомуненерго» Луганської обл..,

   Карася Павла Миколайовича – директора обласного КП «Черкаситеплокомуненерго»,

Костирю Олега Валерійовича – директора комунального підприємства «Черкаське обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації»,

Овчаренка Сергія Володимировича – директора КП «Черкасиводоканал»

5. Почесними грамотами ФПУ:

БАБЧЕНКА Миколу Івановича - голову Дніпропетровської обласної організації Профспілки;

   ГРЕСЬКІВА Івана Миколайовича - голову Донецької обласної організації Профспілки;

МАЛИГІНУ Аллу Опанасівну - голову Запорізької обласної організації профспілки;

НАЧИНОВУ Світлану Олексіївну – голову Миколаївської обласної організації Профспілки;

СУРІЛОВУ Лілію Іванівну - голову Одеської обласної організації Профспілки;

ЛАТИША Петра Миколайовича - голову Полтавської обласної організації Профспілки;

СТЕПАНЕНКА Миколу Олександровича - голову Сумської обласної організації Профспілки.

            ТИМЧЕНКА Миколу Тарасовича - голову Харківської обласної організації профспілки;

ПОПАДЮКА Миколу Петровича - голову Чернівецької обласної організації профспілки

КОСТЮК Тамару Олександрівну - голову Київської міської ради Профспілки,

Мітіна Сергія Миколайовича - директора комунального підприємства „Криворіжтепломережа” Дніпропетровської обл.,

Легкого Володимира Михайловича - директора міського комунального підприємства „Дніпропетровський електротранспорт”,

Олексієнка Віктора Васильовича - директора товариства з обмеженою відповідальністю „Аульська хлоропереливна станція” Дніпропетровської обл.,

Яблуновську Любов Василівну, начальник Орджонікідзевського житлово-експлуатаційного об’єднання Дніпропетровської обл.,

Худолєя Євгена Юрійовича - начальника державного підприємства

„Придніпровський експертно-технічний центр» Національного науково дослідного інституту промислової безпеки і охорони праці

м. Дніпропетровськ,

Какушу Олену Іванівну - головного бухгалтера комунального підприємства теплових мереж „Криворіжтепломережа” Дніпропетровської обл.,

Олефіренка Олександра Андрійовича - директора комунального підприємства „Міськсвітло” Дніпропетровської міської ради,

            Родя Олександра Васильовича - голову Криворізької міської організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення,

Суділовську Тамару Федотівну - голову Дніпродзержинської організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Дніпропетровської обл.,

Цвігун Катерину Федорівну - голову профкому комунального підприємства „Водоканал” м. Синельникове Дніпропетровської обл.

6. Подяками ФПУ:

ЛЯЩУК Ніну Миколаївну – голову Кримської республіканської організації Профспілки,

РАФАЛ Аллу Юріївну – голову Вінницької обласної організації Профспілки,

            ОРОСА Павла Михайловича – голову Закарпатської обласної організації Профспілки,

            ЛЕБЕДЄВА Володимира Олексійовича – голову Київської обласної організації Профспілки,

КОЗЛО Богдана Йосиповича – голову Львівської обласної організації Профспілки,

ШАПОШНИКОВУ Людмилу Михайлівну - голову Луганської обласної організації Профспілки,

           СТРІЛЕЦЬ Уляну Микитівну - голову Рівненської обласної організації Профспілки,

ПАВЛЕНКО Надію Сергіївну - голову Черкаської обласної організації Профспілки,

            ЄМЕЛЬЯНЕНКА Віталія Олександровича – голову Чернігівської обласної організації Профспілки,

    ШПОРУ Валентину Григорівну – голову профкому ПРаТ «Леся Українка» м. Черкаси,

ВЕРГУН Катерину Василівну – голову профкому колективного підприємства «Черкасигазбуд ім. В.А. Бабанського»,

ОЗЮМЕНКО Лесю Володимирівну – голову комісії з оздоровлення КП «Черкаське обласне об’єднане бюро технічної інвентаризації»,

БУТ Лідію Іванівну – голову профкому КП «Черкасиелектротранс».

7. За досягнення у організації оздоровлення та відпочинку дітей, значний особистий внесок у забезпечення функціонування дитячих оздоровчих закладів, організацію оздоровчого процесу, зусилля щодо збереження дитячих оздоровниць нагородити нагрудним знаком галузевої Профспілки «За досягнення в організації оздоровлення та відпочинку дітей»:

БАБЧЕНКА Миколу Івановича – голову Дніпропетровської обласної організації Профспілки;

ГРЕСЬКІВА Івана Миколайовича – голову Донецької обласної організації Профспілки;

КОСТЮК Тамару Олександрівну – голову Київської міської Ради Профспілки;

СУРІЛОВУ Лілію Іванівну – голову Одеської обласної організації Профспілки;

          СТЕПАНЕНКА Миколу Олександровича – голову Сумської обласної організації Профспілки;

           ТИМЧЕНКА Миколу Тарасовича – голову Харківської обласної організації Профспілки.

            8. За активну участь і досягнення високих показників у Всеукраїнському огляді роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення і відпочинку дітей влітку 2012 року нагородити Почесною грамотою ЦК Профспілки:

Трудовий колектив товариства з обмеженою відповідальністю

„Аульська хлорпереливна станція” (директор Олексієнко В.В., голова профкому Крисань Г.В.)

Трудовий колектив комунального підТрудовий колектив комунального підприємства „Жовтоводський водоканал” Дніпропетровської обл. (директор Іванов Є.А., голова профкому Ковшарь О.В.),

Трудовий колектив державного підприємства „Придніпровський експертно-технічний центр Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки і охорони праці” м. Дніпропетровськ (начальник Худолєй Є.Ю., голова профкому Іващенко Л.Б.),

Трудовий колектив публічного акціонерного товариства „Прогрес” м. Дніпропетровськ (директор Бочаров О.Є., голова профкому Новікова О.О.),

Прошу Миколу Андрійовича - генерального директора комунально-виробничого підприємства „Міськводоканал” Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської обл.,

Тарасюка Володимира Йосиповича - головного інженера товариства з обмеженою відповідальністю „Коменерго Новомосковськ” Дніпропетровської обл.,

Бодню Володимира Миколайовича - директора комунального підприємства „Новомосковський водоканал” Дніпропетровської обл.,

Іванова Євгена Анатолійовича - директора комунального підприємства „Жовтоводський водоканал” Дніпропетровської обл.,

Капація Сергія Васильовича - начальника комунального підприємства „Водоканал” м. Синельникове Дніпропетровської обл.,

Переволосянського Володимира Микитовича - голову профкому міського комунального підприємства „Дніпропетровські міські теплові мережі”,

Колесника Сергія Васильовича - голову профкому комунального підприємства „Коменергосервіс” Дніпропетровської міської ради,

Міщенка Олексія Сергійовича - голову профкому міського комунального підприємства „Дніпропетровський електротранспорт”,

Клименко Наталю Миколаївну - голову профкому виробничого житлово-ремонтного експлуатаційного об’єднання м. Жовті Води Дніпропетровської обл.,

Клочко Наталю Степанівну - голову профкому первинної профспілкової організації комунального підприємства „Швидкісний трамвай” м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл.,  

Демидову Анастасію Іванівну - завідувача фінансовим відділом – головний бухгалтер Дніпропетровського обкому Профспілки,  

Профспілковий комітет КП «ВРЕЖО № 3» м. Запоріжжя (голова профкому Шевцова О.М.),

Профспілковий комітет КП «Експлуатаційне лінійне управління автошляхів» м. Запоріжжя (голова профкому Глазкова О.Ф.),

Профспілковий комітет Філії концерну «Міські теплові мережі» Орджонікідзевського району м. Запоріжжя (голова профкому Луцик О.О.),

Профспілковий комітет виробничого підприємства «Неон» УТОГ

м. Запоріжжя (голова профкому Кучеренко Г.В.),

Профспілковий комітет КП Якимівського виробничого об'єднання житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення Запорізької обл. (голова профкому Новоселецька Л.П.),

Профспілковий комітет КП «Тепловодоканал» м. Енергодар Запорізької обл. (голова профкому Ляхова Г.І.),

Профспілковий комітет КП «Тепловодоканал» м. Енергодар Запорізької обл. (голова профкому Ляхова Г.І.),

Профспілковий комітет КСП «Запоріжзеленгосп» Запорізької обласної ради (голова профкому Стельмах О.П.),

Карауша Андрія Петровичадиректора Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканал»,

Борисову Анну Олегівну – голову профкому філії «Інфоксводоканал»

м Одеса,

Лук'янець Дар'ю Миколаївну - начальника дитячого оздоровчого табору «Юний романтик» філії «Інфоксводоканал» м. Одеса,

Селіщеву Валентину Іванівну – голову профкому КП «Одесміськелектротранс»,

Вакулко Наталію Юріївну - – начальника дитячої оздоровчої бази «Мрія» КП «Одесміськелектротранс» м. Одеса,

Круковську Ельвіру Едмундівну – голову профкому КП «Теплозабезпечення м. Одеси»,

Фінікову Лілію Володимирівну –голову профкому, інженера з охорони праці КП «ЖКС «Вузівський» м. Одеса,

Миронюка Івана Григоровича - інженера з охорони праці, голову профкому КП «Міськзелентрест» м. Одеса,

Жовнір Юлію Едуардівну - інженера з охорони праці, голову профкому КП «Іллічівськводоканал» Одеської області,

Ковтуна Олександра Івановича – начальника відділу охорони праці, голову профкому Головного управління житлово-комунального господарства м. Іллічівськ Одеської області,

Сафонову Анжеліку Григорівну – менеджера зі зв’язків з громадськістю, голову профкому КП «Іллічівськтеплоенерго» Одеської області,

Колісніченко Тетяну Іванівну – інженера виробничо-технічного відділу КП «Одескомунтранс».

Корінька Івана Васильовича – генерального директора КП «Харківводоканал»,

Муравйову Наталію Володимирівну – голову первинної профспілкової організації КП «Харківводоканал»,

Смілу Жанну Олександрівну – директора заміського закладу оздоровлення та відпочинку «Ромашка» КП «Харківводоканал»,

Бруснікіну Євгенію Юріївну – начальника дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Факел» КП «Харківводоканал»,

Левченкова Олега Вікторовича – директора Комунального підприємства теплових мереж Харківського району Харківської РДА,

Карпенко Оксану Володимирівну - голову первинної профспілкової організації Комунального підприємства теплових мереж Харківського району Харківської РДА,

Трудовий колектив заміського закладу оздоровлення та відпочинку «Ромашка» КП «Харківводоканал»,

Трудовий колектив дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Факел» КП «Харківводоканал».

Слюсар Неонілу Володимирівну – голову профкому, інспектора з соціальної допомоги ДКП « Луцьктепло ».

            Оголосити Подяку ЦК Профспілки України

            Юрасовій Антоніні Сергіївні – голові профкому КРП «ВПВКГ

м. Джанкоя» АР Крим

9. За активну участь і значний особистий внесок в організацію оздоровлення дітей і підлітків преміювати голів, заступників голів Центрального, Кримського республіканського, обласних комітетів (рад), Київської міської ради, Севастопольського міського комітету Профспілки при наявності коштів бюджетів відповідних профспілкових органів в межах середньомісячної заробітної плати.                                                                   

           10. З метою покращення якості оздоровчих послуг звернутися до Федерації профспілок України з пропозиціями:

           - організувати та провести глибокий і повний аналіз бази дитячого оздоровлення в цілому по Україні; за результатами аналізу визначити необхідні заходи щодо збереження існуючих і повернення підприємствам та організаціям перепрофільованих раніше дитячих оздоровниць;

           - сприяти профспілковим організаціям, які утримують дитячі оздоровчі табори у реалізації путівок серед працівників інших галузей.

           11. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника голови ЦК Профспілки Довгу О.О.

 

Голова ЦК Профспілки України                                                    О. І. Романюк

          ІНФОРМАЦІЯ

про підсумки оздоровчої кампанії дітей і підлітків влітку 2012 року

           Виконуючи статутні та програмні завдання соціального спрямування, виборні органи Профспілки разом з господарськими керівниками, здійснюють всі можливі заходи для організації оздоровлення працюючих та членів їх сімей.

           З метою покращання організації дитячого оздоровлення Профспілка протягом багатьох років бере участь у Всеукраїнському огляді роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення і відпочинку дітей.

           Оздоровчий сезон 2012 року проходив в умовах фінансової нестабільності галузевих підприємств, яка спонукала до більш раціонального використання наявних та залучення додаткових коштів, необхідних для проведення оздоровчих заходів. Профспілковими комітетами, господарськими керівниками підприємств проведена необхідна організаторська робота з підготовки дитячих оздоровчих закладів відпочинку в літню оздоровчу кампанію року.

            До початку оздоровчого сезону відремонтовано житлові та побутові приміщення, спортивні майданчики, прибрана територія, проведено профілактичні роботи на водопровідних, теплових та каналізаційних мережах, налагоджено протипожежну сигналізацію, придбано необхідні інвентар та медикаменти для дитячих оздоровчих закладів.

            Здійснено заходи щодо створення та забезпечення безпечних умов перебування дітей на території дитячих оздоровчих закладів, профілактики та недопущення травматизму і нещасних випадків серед дітей, надання якісного медичного обслуговування.

           В дитячих оздоровчих закладах було забезпечене належне харчування та медичне обслуговування дітей.

           Організатори літнього відпочинку продовжували вишукувати нові методи культурно-масової, виховної та оздоровчої роботи з дітьми, створювали власні програми, проводили цікаві тематичні конкурси, фестивалі, огляди художньої самодіяльності, організовували виставки дитячої творчості, спортивні та творчі змагання, забезпечували роботу гуртків та клубів за інтересами, а також реалізацію інших різноманітних проектів. Змістовному відпочинку сприяв їх тісний контакт з місцевими музеями, театрами, бібліотечними установами.

           Більшість виборних органів Профспілки предметно займалися питаннями добору педагогічних кадрів та інших працівників ДОЗіВ.

            Незважаючи на складнощі останнього часу, коли в державі відбуваються непрості фінансово-економічні і політичні процеси, викликані кризовими явищами, Дніпропетровський обласний, Криворізький, Дніпродзержинський, Нікопольський, Новомосковський міські комітети Профспілки, Управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації разом з керівниками підприємств і профспілковими комітетами доклали значних зусиль для збереження і розвитку створеної трудовими колективами протягом багатьох років потужної соціальної бази, де працівники галузей мають можливість оздоровитися разом з родинами за прийнятними для сімейних бюджетів цінами.

            В галузі продовжують працювати шість дитячих оздоровчих закладів, збудованих в свій час за ініціативою і участю обкому Профспілки. Зараз на балансі обкому Профспілки знаходяться чотири з 6 дитячих оздоровниць. Крім того, до послуг трудящих галузі санаторії-профілакторії, пансіонати „Стандарт”, „Юний” на березі Азовського моря, а також близько 20 облаштованих баз відпочинку.

            Унікальну можливість в плані профілактики і попередження хронічних захворювань надає працівникам галузі, збудований за ініціативою обкому профспілки, санаторій-профілакторій „Лісовий”, в якому успішно лікуються різні захворювання із застосуванням лазерної терапії, барокамери, фіто,-водотерапії, лазерної терапії, тепло,-електро,-світлопроцедур, мінеральної води „Моршинська”, „зеленої” глини, лікувальної фізкультури.

            З 2002р. на базі санаторію-профілакторію „Лісовий” працює обласний медико-діагностичний центр, який обладнаний найсучаснішим обладнанням (широкоформатний флюорограф, УЗІ, лазерний сканер, біостимулююча гідро лазерна система „Тонер”, комп’ютерна електрокардіологія тощо), що дозволяє повністю забезпечити потребу з проходження медоглядів робітників підприємств галузі.

            Дніпропетровська обласна організація Профспілки є учасником будівництва пансіонату „Лазурь” ім. Катеринчука О.П. поблизу Севастополя на березі Чорного моря. За участю підприємств галузі збудований один чотирьохповерховий корпус і два поверхи другого корпусу, в яких щоліта відпочивають понад 1,7 тис. працівників галузі та їх родин, що задовольняє потребу у відпочинку практично всіх бажаючих.

Обком Профспілки, при активній організаційній та фінансовій допомозі Криворізького, Дніпродзержинського, Новомосковського, Нікопольського міських комітетів профспілки, господарських керівників і профспілкових комітетів підприємств-балансоутримувачів і дольовиків: КП „Дніпроводоканал”, КП „Дніпропетровський електротранспорт”, КП „Криворіжтепломережа”КП „Кривбасводоканал”, КП „Швидкісний трамвай” КП „Дніпропетровські міські теплові мережі” КП „Коменергосервіс”, КП ДОР „Аульський водовід” Дніпропетровського управління житлового господарства, КП „Терновське ЖКП”, КП „Новомосковський водоканал” КП „Трамвай” м.Дніпродзержинська, КП „Дніпродзержинський водоканал” та інших здійснив значний комплекс робіт з ремонту будівель, споруд, водопровідно-каналізаційних мереж, благоустрою територій, відновленню меблів, холодильного та технологічного обладнання, придбання необхідних культ,- спорттоварів, білизни тощо.

            Нинішнього року в дитячому оздоровчому закладі „Комунарець” в ході підготовки до оздоровчого сезону здійснено реконструкцію чотирьох житлових корпусів на 320 місць з переобладнанням кімнат с 10 на 5-місні, заміною сантехнічного обладнання, а також старих дверей та вікон на пластикові, капітально відремонтовано душові, замінено на металопластикові понад 2000 м металевих труб подачі холодної та гарячої води. Здійснено ремонт їдальні, харчоблоку, клубного приміщення, адміністративного корпусу, спортивного комплексу, практично наново збудований басейн розміром 30х14 метрів, придбано 200 нових ліжок.

            У дитячому оздоровчому закладі „Великий Луг” перекриті 2300 м2 даху спального корпусу, зали їдальні та харчоблоку, замінені на металопластикові 1090 м зовнішнього водопроводу і 400 м внутрішніх мереж водопостачання, введена в експлуатацію нова душова, придбано 80 нових ліжок та 26 обідніх столів, необхідне технологічне та холодильне обладнання, встановлено 2 питних фонтанчики на території, 10 додаткових умивальників з водонагрівачем.

            Аналогічні роботи виконані в дитячих оздоровницях „Орлятко”, „Евріка”, ім.В.Терешкової, „Корчагінець”. Тільки за останні 5 років з різних джерел фінансування, в т.ч. з профспілкового бюджету, витрачено близько 3 млн.грн. на підтримку дитячих оздоровчих закладів галузі.

            Обком профспілки постійно забезпечує оздоровниці харчами тривалого зберігання від виробників за цінами до 50% нижчими від ринкових, що дозволяє забезпечити висококалорійне, шестиразове харчування дітей, збільшивши в раціоні кількість свіжих овочів, ягід, фруктів, м’ясних, рибних, молочних делікатесів, кондитерських виробів, меду, різноманітної випічки тощо.

            Для духовного, культурного, естетичного, правового, економічного розвитку дітей та підлітків в оздоровницях організовано роботу творчих об’єднань різних тематичних напрямків, працюють комп’ютерні класи з ігровими та навчальними програмами, місцеві радіо,-відеостудії, фотогазети.

            Фізичне гартування та оздоровлення забезпечують спортивні гуртки та секції, в яких займаються до 80 % відпочиваючих. Щоліта в оздоровницях галузі близько 800 дітей навчаються плавати.

            В практиці роботи оздоровниць - проведення екскурсій для дітей на підприємства, до краєзнавчих музеїв, зустрічі з цікавими людьми, ветеранами війни та праці, батьками, конкурси, ігри, змагання, в яких беруть участь майже всі діти.

            Вихователі кожної з 6 оздоровниць створюють таке інформаційне і контактне поле життєдіяльності дітей, в якому максимально розкриваються їх інтереси, допомагають кожній дитині самовдосконалюватись, самореалізовуватися та самовиражатися.

            Підвищенню якості оздоровчої роботи з дітьми сприяє організований обкомом профспілки щорічний галузевий конкурс на кращого робітника дитячої оздоровниці в номінаціях: кращий вихователь, вожатий, робітник харчоблоку, медичний працівник. Цього літа звання „кращий”, Подяки обкому Профспілки і пам’ятні подарунки отримали 68 чоловік.

            З метою поширення інформації про роботу з організації оздоровлення та відпочинку дітей обком Профспілки створив відеофільми про оздоровниці, що знаходяться на його балансі: „Діти „Орлятка”, „Комунарець” – дитинства друг”, „Літо у „Великому лузі”. Аналогічні стрічки зняті в оздоровницях „Евріка”, ім.В.Терешкової, „Корчагінець”.

            Робота оздоровчих закладів з організації відпочинку дітей, участь у цьому процесі профспілкових організацій, господарських керівників підприємств галузі регулярно обговорюється на засіданнях президії обкому Профспілки, висвітлюється на сторінках газети профспілок області „Позиція”, газети „Голос галузевої Профспілки” в випусках міських та обласних газет, в передачах телебачення і радіо.

            Контроль за забезпеченням літнього відпочинку дітей здійснюється працівниками обкому, міськкомів Профспілки, у вихідні дні організовується чергування профспілкового активу підприємств галузі. Особлива увага приділяється питанням охорони життя та здоров’я дітей, організації харчування, дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил, проведення виховної роботи.

            Обкомом Профспілки розроблена система підбиття підсумків оздоровчої кампанії в два етапи.

            Перший – це засідання президії, на якому підбиваються підсумки роботи по організації оздоровлення дорослих і дітей, визначаються переможці Всеукраїнського та обласного оглядів, розглядаються недоліки проведеної роботи, намічаються заходи по підготовці до майбутнього оздоровчого сезону.

            Другий етап – це продовження обговорення питань оздоровчої роботи, які були окреслені на засіданні президії, з залученням широкого кола господарських та профспілкових працівників, організаторів дитячого оздоровлення, начальників, вихователів, вожатих оздоровниць безпосередньо на одному з об’єктів оздоровлення, що дає можливість колективно проаналізувати успіхи та недоліки, узагальнити накопичений досвід.

           Цього літа в шести оздоровчих закладах галузі оздоровлено 4215 дітей і підлітків. Всього на базах відпочинку, в пансіонатах, санаторіях-профілакторіях оздоровлено 16270 дітей, з них 12658 – діти соціально-незахищених категорій; залучено близько 15,5 млн. грн.

Досвід роботи Дніпропетровської обласної організації Профспілки щодо збереження й розвитку матеріальної бази об’єктів соціальної сфери та організації оздоровлення працівників галузі та їхніх дітей схвалено президією Федерації профспілок України (Постанова президії ФПУ            №П-13-17 від 10.07.2012). Інформація з цього питання надіслана членським організаціям ФПУ та розміщена на сайті ФПУ.

В Донецькій обласній організації Профспілки основні зусилля були спрямовані на утримання дитячого заміського оздоровчого закладу ім. Олега Кошового в м. Новоазовську, на узбережжі Азовського моря. Проведено поточний ремонт спальних корпусів, медпункту, ізолятору, душових, харчоблоку. Переобладнано дитячий корпус № 4.

За 4 зміни по 21 дню оздоровлено 491 дитину, з них дітей соціально - незахищених категорій – 84.

Оздоровчий сезон проходив у формі великої експедиції під назвою «З чого починається Батьківщина». Впровадження інтерактивного пошуку надало організаторам змогу використати різноманітні форми національного патріотичного виховання.

Перша зміна пройшла під девізом «Здоровим бути – здорово!», «Здоровий спосіб життя в Україні – завтрашній день нашої країни».

На другій зміні під назвою «Молода гвардія – 2012» та третій під назвою «Моя країна – Україна» приділялась увага патріотичному вихованню дітей на прикладах боротьби юних патріотів за свободу та незалежність своєї Батьківщини.

Четверта зміна проходила під гаслом «Змінимо світ на краще» і була присвячена 100-річчю українського скаутінгу та 90-річчю піонерської організації.

За високий рівень організації і проведення дитячого літнього відпочинку і оздоровлення Донецька обласна організація галузевої Профспілки нагороджена пам’ятним знаком Донецької обласної ради профспілок «Кращий організатор літнього оздоровлення – «Літо 2011».

За підсумками обласного огляду – конкурсу на кращу організацію оздоровлення та відпочинку дітей дитячий оздоровчий заклад ім. Олега Кошового нагороджений пам’ятним знаком «Переможець огляду дитячих закладів - 2012».

Харківською обласною організацією Профспілки протягом оздоровчого періоду в 3-х дитячих оздоровчих закладах – «Факел», «Ромашка» КП «Харківводоканал» та «Лісова галявина» комунального підприємства теплових мереж протягом 4-х змін оздоровлено 1191 дітей і підлітків.

Оздоровчі заклади мають сучасну технічну базу. Силами працівників підприємств проведено капітальний ремонт душових та санвузлів, косметичний ремонт приміщень, прибирання території та дитячих майданчиків.

За сприяння обкому Профспілки директори таборів пройшли навчання на Всеукраїнському семінарі організаторів відпочинку і оздоровлення. Відповідні служби дитячих оздоровчих закладів забезпечено необхідною документацією та інструктивними матеріалами.

За участю медперсоналу розроблено заходи, направлені на охорону здоров'я дітей, профілактику захворювань, дотримання режиму повноцінного харчування та відпочинку. Постачання продуктів здійснювалось відповідно до норм споживання. Керівниками оздоровчих закладів були дбайливо підібрані педагогічні кадри. Організовувались і проводились конкурси, змагання, екскурсії. Працювали гуртки з різних творчих напрямів, танцювальна студія тощо.

Особлива увага приділялась патріотичному вихованню дітей.

Відбулися свята, присвячені 60-річчю оздоровчого закладу «Ромашка», пам'яті загиблих у Великій Вітчизняній війні, Дню Незалежності, Дню іменинника, Івана Купала, Трійці.

В оздоровчих закладах працювали різноманітні гуртки – «умілі ручки», танцювальний, співів, юних художників, спортсменів та інші, проводились тематичні вечори, конкурси та вікторини, відбувалися спортивні заходи.

Дітей відвідали артисти Харківської філармонії, циркової студії, лялькового театру.

По закінченню оздоровчого сезону 5 вересня п.р. Харківський обком Профспілки організував в ДОЗ «Ромашка» Круглий стіл на тему «Оздоровлення дітей в заміських дитячих закладах – літо 2012» за участю керівників підприємств та профспілкових організацій, працівників, які брали участь в організації дитячого оздоровлення. Учасники обмінялися досвідом роботи, були підведені підсумки та обговорені проблемні питання.

Київською міською радою Профспілки та профкомами підприємств оздоровлено 1998 дітей. Дітей-сиріт, з багатодітних та малозабезпечених сімей – 210 осіб.

Всього на оздоровлення дітей працівників київських підприємств було залучено 6,5 млн. грн.

Значна робота з оздоровлення дітей проведена профспілковими комітетами житлово-комунального господарства Солом’янського району, КП «Київжитлоспецексплуатація», ПАТ «АК «Київводоканал» та іншими.

Київською обласною радою Профспілки оздоровлення дітей проводилось в оздоровчих закладах Криму, Київської, Закарпатської, Херсонської та Одеської областей.

Всього оздоровлено 376 дітей і підлітків, з них 42 дитини з малозабезпечених та багатодітних сімей та дітей, що проживають у районах екологічної небезпеки.

Значна робота з організації оздоровлення дітей проведена Білоцерківською міською організацією Профспілки, профкомом комунального підприємства «Київоблводоканал» та інших підприємств.

Одеським обласним комітетом Профспілки разом з адміністрацією та профкомами підприємств, на базі дитячих оздоровчих закладів «Юний романтик» філії «Інфоксводоканал» та «Мрія» КП «Міськелектротранс» оздоровлено за літній сезон 1403 дітей та підлітків, всього оздоровлено – 1824 дитини, у тому числі 215 дітей соціально незахищених категорій.

У березні президією обкому Профспілки прийнято відповідну постанову, виконання якої постійно контролювалося ревізійною комісією обласної організації Профспілки, адміністрацією та профкомами базових підприємств.

Обидві дитячі оздоровчі заклади забезпечили повноцінний, цікавий відпочинок та оздоровлення дітей. Проводились дні «Нептуна», «Іменинника», дискотеки, змагання Клубів веселих та кмітливих, конкурси, вікторини, концерти «Пісня -2012», ігри, спортивні турніри з шахів, шашок, бадмінтону, тенісу, волейболу, баскетболу, футболу. Функціонували гуртки «Умілі ручки», «Малюй сам», «Молодий садовод», «Майстриня», «Салон краси», спортивні гуртки тощо. Організовувалось відвідування театрів, цирку, музеїв, перегляд цікавих телепередач, відео- і художніх фільмів. Протягом літа працювали філії бібліотек. Харчування та медичне обслуговування забезпечені на належному рівні.

Запорізька обласна організація Профспілки разом з керівниками галузевих підприємств у 2012 році забезпечили протягом оздоровчого сезону відпочинок та оздоровлення на 27 базах відпочинку та в 11 дитячих оздоровчих закладах близько 8,0 тис. працівників галузі та членів їх сімей, у тому числі 2400 дітей.

Загальна сума коштів, направлених на організацію оздоровлення дітей в літній період 2012 року, становить 2,578 млн. грн., із них з коштів, перерахованих роботодавцями профкомам на культурно-масову та спортивну роботу – 1,4 млн. грн., роботодавців – 0,5 млн.грн., коштів Фонду соцстраху – 0,24 млн. грн.

Збір заявок від первинок на закупівлю путівок у дитячі оздоровчі заклади та організацію доставки дітей у табори, здійснював обком Профспілки і повністю використав планові надходження від ФСС на 100,0 % (248,0 тис.грн.).

Найкращих результатів щодо оздоровлення дітей досягли профкоми підприємств міста Запоріжжя: КП «Водоканал», «Запоріжелектротранс», «Концерн «Міські теплові мережі», «ВРЕЖО № 1, 3, 11», «Запоріжміськсвітло», «Зеленбуд», ОП «МБТІ», ВП «Неон» УТОГ, УПП УТОС м. Мелітополя та інші.

В АР Крим велику увагу організації літнього відпочинку дітей приділяли організації Профспілки та господарські керівники підприємств «Кримпласт» УТОС м. Сімферополя, «Кримтролейбус», «Кримтеплокомуненерго», КП «Севміськводоканал», КП «Севелектроавтотранс», підприємства водопровідно-каналізаційного господарства мм. Сімферополя, Джанкоя та Алушти. Завдяки їх зусиллям забезпечено оздоровлення 617 дітей і підлітків.

Вінницьким обласним комітетом Профспілки в оздоровчих таборах, санаторіях та базах відпочинку, завдяки зусиллям господарських керівників та профкомів підприємств «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління», «Вінницяоблводоканал», Вінницьке УВП УТОС, КП Вінницької міської ради «Вінницяміськтеплоенерго», «Барводоканал», Калиновське ПРаТ «Калина» в поточному році оздоровлено 243 дитини.

Полтавським обласним комітетом Профспілки за сприяння та фінансової підтримки підприємств галузі та профспілкових комітетів оздоровлено 531 дітей та підлітків в оздоровчому комплексі «Антей», оздоровчих таборах «Маяк», «Зоряний» та на чотирьох базах відпочинку. Жодного оздоровчого закладу в минулому сезоні не було втрачено.

Усі три оздоровчі комплекси у 2012 році пройшли тендер на придбання путівок за рахунок коштів Фонду соціального страхування. Фондом, для здешевлення путівок, було виділено 40 грн. з розрахунку на одну путівку. Це дозволило забезпечити в оздоровчих закладах повноцінне 5-тиразове харчування, медичне обслуговування та пожвавити культурно-масову роботу. Систематично проводився контроль за повнотою закладення харчових продуктів та якістю страв з проведенням лабораторного контролю.

Змістовному відпочинку дітей сприяв тісний контакт оздоровчих закладів з театрами, музеями, будинками культури, спортивними організаціями області.

Значна робота з оздоровлення дітей і підлітків булу проведена підприємствами області «Кременчукводоканал», «Полтававодоканал», «Полтаватеплоенерго», «Полтаваелектро-автотранс», «Декоративні культури», Управлінням ВКГ м. Комсомольська, Полтавським УВО «Електроконтакт» УТОС, КПП «Комсомольськтеплоенерго», КП «Інвентаризатор».

В Рівненській обласній організації Профспілки оздоровлення проводилось в дитячих оздоровчих закладах: Комунальному підприємстві «Дитячий санаторно-оздоровчий комплекс “Електронік” Рівненського району, позашкільному оздоровчому закладі “Агатівка” Гощанського району, Дитячому оздоровчому таборі “Горинь” Сарненського району, позашкільному закладі “Острозький ДСОП “Корчагінець” Острозького району, санаторно-оздоровчому комплексі «Сигнал» Рівненського району.

Окремі профспілкові комітети забезпечили оздоровлення працівників та їх дітей на базі відпочинку “Рівненська” смт. Затока Одеської області, в Спеціалізованому санаторно-оздоровчому комплексі “Веселка” та на базі відпочинку “Біле озеро” на Рівненщині.

Загальна кількість дітей в оздоровчих закладах за організацією та фінансовою участю профспілок склала 342 дитини, з них 153 дітей соціально-незахищених категорій.

Житомирською обласною організацією Профспілки в оздоровчих закладах області оздоровлено 103 дитини.

Переважна частина підприємств галузі перебуває у важкому фінансово-економічному стані, що не дає змоги надавати батькам кошти на здешевлення путівок і, як наслідок, кількість дітей працівників галузі, які потребують оздоровлення, з кожним роком зменшується.

В Івано-Франківській обласній організації Профспілки за літній період 2012 року оздоровлено 86 дітей, у т.ч. 10 дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей. Значну роботу з організації оздоровлення здійснювали керівники та голови профспілкових організацій підприємств «Івано-Франківськтеплокомуненерго», «Івано-Франківськекотехпром», «Електроавтотранс», та підприємства галузі міст Калуша, Долина та Коломия.

Оздоровлення проводилось переважно в оздоровчих закладах області: «Смерічка», «Сокіл», «Карпатські зорі», «Дружба».

В дитячих оздоровницях працювали різноманітні гуртки художньої самодіяльності, прикладного мистецтва та дитячої творчості, спортивні секції. В них на високому рівні поставлена виховна та навчальна робота, яка спрямована на формування національної свідомості та соціально-активної людини. Всі оздоровчі заклади пройшли тендерний огляд.

Миколаївською обласною організацією Профспілки на базах і пансіонатах відпочинку підприємств житлово-комунального господарства та обкому профспілки оздоровлено 878 дітей і підлітків за сприяння керівників та профкомів КП «Миколаївводоканал», «Миколаївелектротранс», ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», агрофірми «Зелене господарство», УВП УТОС та УТОГ.

Черкаською обласною організацією Профспілки разом з профспілковими комітетами та господарськими керівниками КП «Черкаситеплокомуненерго», «Черкасиводоканал», «Черкаси-електротранс», «Черкаське обласне об’єднане БТІ», «Уманьводоканал», ТОВ «Уманчанка», ЗАТ «Леся Україна», ПАТ «Мальва» та інших забезпечено оздоровлення 528 дітей.

Значна робота з оздоровлення дітей проводилась також Волинською, Закарпатською, Кіровоградською, Луганською, Львівською, Сумською, Чернівецькою, Чернігівською іншими обласними організаціями та Севастопольською міською організацією Профспілки.

Загалом у галузях, що об’єднує Профспілка, було відкрито 20 позаміських стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, де оздоровлено 10875 дітей і підлітків. Ще 24,9 тис. дітей оздоровлено на базі санаторно-курортних закладів, пансіонатів, профілакторіїв, оздоровчих комплексів підприємств, туристських установ, у таборах праці та відпочинку, наметових містечках, а також дитячих оздоровчих таборів, що не перебувають у сфері впливу Профспілки. Всього на оздоровлення дітей і підлітків влітку 2012 року було залучено коштів на суму 43 млн. грн., що відповідає рівню фінансування минулого року.

Враховуючи важкий фінансовий стан більшості підприємств, низьку платоспроможність батьків та щоб не допустити зниження кількості оздоровлених дітей Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за наполяганням галузевих профспілок подовжило дію свого минулорічного рішення про дозвіл на зниження обов’язкової тривалості оздоровчої зміни до 14 днів.

Разом з тим в організації проведення дитячої оздоровчої компанії 2012 року було чимало невирішених проблем, які негативно позначилися на результатах оздоровлення і відпочинку дітей.

Залишились невирішеними питання надання таборам пільг за сплату комунальних послуг, оплати оренди землі, безкоштовних оглядів працівників дитячих таборів, забезпечення належного контролю з боку органів охорони здоров’я за якістю медичних довідок. В окремих регіонах було підвищено ціни на адміністративні послуги, отримання різноманітних дозволів на відкриття, оформлення тендерної документації тощо. Усе це призвело до збільшення вартості дитячих путівок та зростання частки батьківської доплати за них. Не всюди ефективно використовувалася існуюча база дитячих таборів, кожного року зменшується кількість оздоровлених дітей, натомість збільшується кількість дітей, які проводять час у пришкільних таборах, де немає належної матеріальної бази, відповідних умов для фізичного і психічного відновлення дітей, зміцнення здоров’я. Заважала роботі оздоровчих закладів цього року надзвичайно велика кількість перевірок з боку контролюючих органів.

            Через недостатнє фінансування не використали сповна свої потужності дитячі оздоровчі заклади: «Супутник» КП «Київпастранс», «Барвінок» Закарпатського обкому Профспілки, «Юність» Чернівецького обкому Профспілки та інші. Вперше за багато років не приймав на оздоровлення дітей санаторій-профілакторій «Хвиля» «АК «Київводоканал», в якому здійснювався капітальний ремонт.

Окремі профспілкові комітети на початку оздоровчого сезону не володіють даними про кількість дітей, які потребують відпочинку протягом літа; не задовольняються потреби в оздоровленні старшокласників.

Багато питань щодо оздоровлення необхідно сьогодні вирішувати на державному рівні, зокрема розробити Державну цільову програму розвитку системи оздоровлення та відпочинку дітей, якою передбачити:

- налагодження системи фінансової підтримки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку незалежно від їх підпорядкованості та балансоутримання;

- передачу в постійне користування земельних ділянок усім дитячим закладам оздоровлення та відпочинку дітей незалежно від форми власності;

- повернення у комунальну або державну власність дитячих закладів, що були передані або продані та змінили профіль діяльності;

- розроблення порядку безкоштовної передачі дитячого оздоровчого закладу на баланс відповідної профспілкової організації у разі банкрутства або ліквідації підприємства, на балансі якого знаходиться цей заклад;

- звільнення ДОЗіВ від податків та цільових зборів фінансово-господарської діяльності та встановлення платежів за комунальні послуги на рівні тарифів для населення;

- удосконалення тендерної процедури для дитячих закладів;

- встановлення норми виділення коштів з держбюджету на часткове відшкодування витрат на оздоровлення дітей пільгових категорій;

- розробку та затвердження нового єдиного збірника рецептур страв для харчування дітей у дитячих оздоровчих закладах замість Збірника 1987 року;

- удосконалення порядку медичного обслуговування, забезпечення лікарськими засобами та обов’язкового введення до штату медперсоналу дитячого оздоровчого закладу лікаря – педіатра;

- поновлення норм забезпечення дітей необхідними предметами особистої гігієни:

- запровадження системи підготовки педагогічних кадрів виключно для сезонних дитячих оздоровчих закладів.

Низку питань доцільно було б вирішити на рівні Федерації профспілок України, а саме щодо:

- концентрації коштів галузевих профспілок, в яких відсутні дитячі оздоровниці, але є необхідність в оздоровленні дітей;

- розробки механізму підтримки та збереження мережі дитячих оздоровчих закладів, що знаходяться на балансі профспілок, у т.ч. за рахунок прибутків від господарської діяльності підприємств, утворених ФПУ;

- забезпечення щорічного проведення семінарів керівників дитячих оздоровчих закладів не пізніше, ніж за 2 місяці до початку оздоровчого сезону.

Зазначені пропозиції направлено до ФПУ, яка в свою чергу звернулася до Міністерства соціальної політики з консолідованими пропозиціями щодо сприяння розвитку в Україні дитячого оздоровлення та відпочинку, в яких враховано думку галузевої Профспілки.

                                         Загальний відділ ЦК Профспілки України

ПОКАЗНИКИ

участі у Всеукраїнському огляді роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення й відпочинку дітей влітку 2011 року

Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

1

Загальна кількість дітей шкільного віку регіону**

-

2

Загальна кількість дітей, охоплених оздоровчими заходами в оздоровчих закладах всіх типів * за організаційною, фінансовою участю профспілок

35780

У тому числі, за межами власного регіону**

 

3

Кількість дітей соціально-незахищених категорій, охоплених оздоровчими заходами***

15552

4

Кількість дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, що знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій і перебувають у сфері впливу профспілок

20

позаміські табори

20

Кількість дітей, оздоровлених у них (разом).

10875

5

Кількість коштів, залучених на організацію оздоровлення та відпочинку дітей\у тис. грн.всього

43009,1

6

У тому числі:

 

  • з Держбюджету

533,3

  • з місцевих бюджетів

1004,7

  • з Фонду соціального страхування

6391,2

% використання від суми виділених коштів

 

  • від господарських організацій ( всього)

8709,1

з розрахунку на одну дитину

 

  • з бюджетів профспілок

19403,6

з розрахунку на одну дитину

 

  • від батьків

6754,9

 

  • від спонсорів та благодійних структур

212,3

 

  • інші джерела

150,9

7

Середня вартість ліжко-дня у позаміських оздоровчих закладах(заповнюється територіальними профоб'єднаннями)

-

8

Наявність випадків порушень правил утримання, експлуатації

дитячих оздоровчих закладів, безпеки життя і здоров’я дітей та обслуговуючого персоналу

-

* Стаціонарні позаміські дитячі оздоровчі заклади, санаторно-курортні заклади, турбази, пансіонати тощо.

** Дані показники заповнюються лише територіальними профоб'єднаннями.

*** Діти –сироти, діти, позбавлені батьківської опіки, діти з малозабезпечених сімей, діти, що мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо.

 

Голова ЦК Профспілки                                                                   Романюк О.І.     

ІНФОРМАЦІЯ

про підсумки оздоровчої кампанії дітей і підлітків влітку 2012 року

 

           Виконуючи статутні та програмні завдання соціального спрямування, виборні органи Профспілки разом з господарськими керівниками здійснюють всі можливі заходи для організації оздоровлення працюючих та членів їх сімей.

           З метою покращання організації дитячого оздоровлення Профспілка протягом багатьох років бере участь у Всеукраїнському огляді роботи профспілок і трудових колективів на кращу організацію оздоровлення і відпочинку дітей.

           Оздоровчий сезон 2012 року проходив в умовах фінансової нестабільності галузевих підприємств, яка спонукала до більш раціонального використання наявних та залучення додаткових коштів, необхідних для проведення оздоровчих заходів. Профспілковими комітетами, господарськими керівниками підприємств проведена необхідна організаторська робота з підготовки дитячих оздоровчих закладів відпочинку в літню оздоровчу кампанію року.

            До початку оздоровчого сезону відремонтовано житлові та побутові приміщення, спортивні майданчики, прибрана територія, проведено профілактичні роботи на водопровідних, теплових та каналізаційних мережах, налагоджено протипожежну сигналізацію, придбано необхідні інвентар та медикаменти для дитячих оздоровчих закладів.

            Здійснено заходи щодо створення та забезпечення безпечних умов перебування дітей на території дитячих оздоровчих закладів, профілактики та недопущення травматизму і нещасних випадків серед дітей, надання якісного медичного обслуговування.

           В дитячих оздоровчих закладах було забезпечене належне харчування та медичне обслуговування дітей.

           Організатори літнього відпочинку продовжували вишукувати нові методи культурно-масової, виховної та оздоровчої роботи з дітьми, створювали власні програми, проводили цікаві тематичні конкурси, фестивалі, огляди художньої самодіяльності, організовували виставки дитячої творчості, спортивні та творчі змагання, забезпечували роботу гуртків та клубів за інтересами, а також реалізацію інших різноманітних проектів. Змістовному відпочинку сприяв їх тісний контакт з місцевими музеями, театрами, бібліотечними установами.

           Більшість виборних органів Профспілки предметно займалися питаннями добору педагогічних кадрів та інших працівників ДОЗіВ.

     Незважаючи на складнощі останнього часу, коли в державі відбуваються непрості фінансово-економічні і політичні процеси, викликані кризовими явищами, Дніпропетровський обласний, Криворізький, Дніпродзержинський, Нікопольський, Новомосковський міські комітети Профспілки, Управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації разом з керівниками підприємств і профспілковими комітетами доклали значних зусиль для збереження і розвитку створеної трудовими колективами протягом багатьох років потужної соціальної бази, де працівники галузей мають можливість оздоровитися разом з родинами за прийнятними для сімейних бюджетів цінами.

            В галузі продовжують працювати шість дитячих оздоровчих закладів, збудованих в свій час за ініціативою і участю обкому Профспілки. Зараз на балансі обкому Профспілки знаходяться чотири з 6 дитячих оздоровниць. Крім того, до послуг трудящих галузі санаторії-профілакторії, пансіонати „Стандарт”, „Юний” на березі Азовського моря, а також близько 20 облаштованих баз відпочинку.

            Дніпропетровська обласна організація Профспілки є учасником будівництва пансіонату „Лазурь” ім. Катеринчука О.П. поблизу Севастополя на березі Чорного моря. За участю підприємств галузі збудований один чотирьохповерховий корпус і два поверхи другого корпусу, в яких щоліта відпочивають понад 1,7 тис. працівників галузі та їх родин, що задовольняє потребу у відпочинку практично всіх бажаючих.

Обком Профспілки, при активній організаційній та фінансовій допомозі вищевказаних здійснив значний комплекс робіт з ремонту будівель, споруд, водопровідно-каналізаційних мереж, благоустрою територій, відновленню меблів, холодильного та технологічного обладнання, придбання необхідних культ,-спорттоварів, білизни тощо.

Тільки за останні 5 років з різних джерел фінансування, в т.ч. з профспілкового бюджету, витрачено близько 3 млн.грн. на підтримку дитячих оздоровчих закладів галузі.

            Обком профспілки постійно забезпечує оздоровниці харчами тривалого зберігання від виробників за цінами до 50% нижчими від ринкових, що дозволяє забезпечити висококалорійне, шестиразове харчування дітей, збільшивши в раціоні кількість свіжих овочів, ягід, фруктів, м’ясних, рибних, молочних делікатесів, кондитерських виробів, меду, різноманітної випічки тощо.

            Підвищенню якості оздоровчої роботи з дітьми сприяє організований обкомом профспілки щорічний галузевий конкурс на кращого робітника дитячої оздоровниці Цього літа звання „кращий”, Подяки обкому Профспілки і пам’ятні подарунки отримали 68 чоловік.

            Цього літа в шести оздоровчих закладах галузі оздоровлено 4215 дітей і підлітків. Всього на базах відпочинку, в пансіонатах, санаторіях-профілакторіях оздоровлено 16270 дітей, з них 12658 – діти соціально-незахищених категорій; залучено близько 15,5 млн. грн.

Досвід роботи Дніпропетровської обласної організації Профспілки щодо збереження й розвитку матеріальної бази об’єктів соціальної сфери та організації оздоровлення працівників галузі та їхніх дітей схвалено президією Федерації профспілок України (Постанова президії ФПУ            №П-13-17 від 10.07.2012). Інформація з цього питання надіслана членським організаціям ФПУ та розміщена на сайті ФПУ.

В Донецькій обласній організації Профспілки основні зусилля були спрямовані на утримання дитячого заміського оздоровчого закладу ім. Олега Кошового в м. Новоазовську, на узбережжі Азовського моря. Проведено поточний ремонт спальних корпусів, медпункту, ізолятору, душових, харчоблоку. Переобладнано дитячий корпус № 4.

За 4 зміни по 21 дню оздоровлено 491 дитину, з них дітей соціально - незахищених категорій – 84.

За високий рівень організації і проведення дитячого літнього відпочинку і оздоровлення Донецька обласна організація галузевої Профспілки нагороджена пам’ятним знаком Донецької обласної ради профспілок «Кращий організатор літнього оздоровлення – «Літо 2011».

За підсумками обласного огляду – конкурсу на кращу організацію оздоровлення та відпочинку дітей дитячий оздоровчий заклад ім. Олега Кошового нагороджений пам’ятним знаком «Переможець огляду дитячих закладів - 2012».

Харківською обласною організацією Профспілки протягом оздоровчого періоду в 3-х дитячих оздоровчих закладах – «Факел», «Ромашка» КП «Харківводоканал» та «Лісова галявина» комунального підприємства теплових мереж протягом 4-х змін оздоровлено 1191 дітей і підлітків.

Оздоровчі заклади мають сучасну технічну базу. Силами працівників підприємств проведено капітальний ремонт душових та санвузлів, косметичний ремонт приміщень, прибирання території та дитячих майданчиків.

По закінченню оздоровчого сезону 5 вересня п.р. Харківський обком Профспілки організував в ДОЗ «Ромашка» Круглий стіл на тему «Оздоровлення дітей в заміських дитячих закладах – літо 2012» за участю керівників підприємств та профспілкових організацій, працівників, які брали участь в організації дитячого оздоровлення. Учасники обмінялися досвідом роботи, були підведені підсумки та обговорені проблемні питання.

Значна робота з оздоровлення дітей проводилась також в Рескомі АР Крим, Вінницькою, Волинською, Житомирською Закарпатською, Запорізькою, Київською, Кіровоградською, Луганською, Львівською, Миколаївською, Одеською, Полтавською, Рівненською, Сумською, Івано-Франківською, Чернівецькою, Чернігівською обласними організаціями Профспілки, Київською та Севастопольською міськими організаціями Профспілки.

Загалом у галузях, що об’єднує Профспілка, було відкрито 20 позаміських стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, де оздоровлено 10875 дітей і підлітків. Ще 24,9 тис. дітей оздоровлено на базі санаторно-курортних закладів, пансіонатів, профілакторіїв, оздоровчих комплексів підприємств, туристських установ, у таборах праці та відпочинку, наметових містечках, а також дитячих оздоровчих таборів, що не перебувають у сфері впливу Профспілки. Всього на оздоровлення дітей і підлітків влітку 2012 року було залучено коштів на суму 43 млн. грн., що відповідає рівню фінансування минулого року.

Враховуючи важкий фінансовий стан більшості підприємств, низьку платоспроможність батьків та щоб не допустити зниження кількості оздоровлених дітей Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за наполяганням галузевих профспілок подовжило дію свого минулорічного рішення про дозвіл на зниження обов’язкової тривалості оздоровчої зміни до 14 днів.

Разом з тим в організації проведення дитячої оздоровчої компанії 2012 року було чимало невирішених проблем, які негативно позначилися на результатах оздоровлення і відпочинку дітей.

Залишились невирішеними питання надання таборам пільг за сплату комунальних послуг, оплати оренди землі, безкоштовних оглядів працівників дитячих таборів, забезпечення належного контролю з боку органів охорони здоров’я за якістю медичних довідок. В окремих регіонах було підвищено ціни на адміністративні послуги, отримання різноманітних дозволів на відкриття, оформлення тендерної документації тощо. Усе це призвело до збільшення вартості дитячих путівок та зростання частки батьківської доплати за них. Не всюди ефективно використовувалася існуюча база дитячих таборів, кожного року зменшується кількість оздоровлених дітей, натомість збільшується кількість дітей, які проводять час у пришкільних таборах, де немає належної матеріальної бази, відповідних умов для фізичного і психічного відновлення дітей, зміцнення здоров’я. Заважала роботі оздоровчих закладів цього року надзвичайно велика кількість перевірок з боку контролюючих органів.

Окремі профспілкові комітети на початку оздоровчого сезону не володіють даними про кількість дітей, які потребують відпочинку протягом літа; не задовольняються потреби в оздоровленні старшокласників.

Багато питань щодо оздоровлення необхідно сьогодні вирішувати на державному рівні, зокрема розробити Державну цільову програму розвитку системи оздоровлення та відпочинку дітей.

Пропозиції до зазначеної програми направлено до ФПУ.

                                                                                           Постанова

Президії

 

27.09.2012                                                                                                    № П-7

Про нагрудний знак галузевої

Профспілки «За досягнення в

оздоровленні та відпочинку дітей»

 

           Відповідно до постанови президії ЦК Профспілки України від 24.05.2012 «Про готовність оздоровчих закладів до прийому трудящих та членів їх сімей влітку 2012 року» з метою покращання якості оздоровлення та відпочинку дітей та заохочення за значні досягнення в цій сфері Президія ЦК Профспілки України ПОСТАНОВЛЯЄ:

           1. Встановити нагрудний знак галузевої Профспілки «За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей».

           2. Затвердити:

           - Положення про нагрудний знак «За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей» (додаток 1);

           - опис нагрудного знака галузевої Профспілки «За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей» (Додаток №2);

           - опис посвідчення про нагородження нагрудним знаком галузевої Профспілки «За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей» (Додаток №3).

 Голова ЦК Профспілки України                                                  О.І.Романюк                                                                        

                                                                                                                      Додаток №1

                                                                                                до постанови президії

                                                                                                ЦК Профспілки України

                                                                                                від 27.09.2012 №П-7

 ПОЛОЖЕННЯ

про нагрудний знак Профспілки працівників житлово-

комунального господарства, місцевої промисловості,

побутового обслуговування населення України

«За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей»

           1. Нагрудний знак Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України «За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей» (далі – нагрудний знак) заснований для відзначення профспілкових активістів, працівників профспілкових органів, керівників підприємств і організацій, керівників та працівників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, громадських діячів, представників державних та місцевих органів влади, соціальних партнерів ЦК Профспілки України, які безпосередньо займаються організацією оздоровлення та відпочинку дітей або активно сприяють розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів.

          2. Нагородження нагрудним знаком здійснюється за конкретні досягнення в організації оздоровлення та відпочинку дітей, значний особистий внесок, плідну багаторічну працю, як правило, за умови попереднього нагородження Почесною грамотою ЦК Профспілки України за організацію оздоровлення та відпочинку дітей, іншими нагородами за організацію оздоровчого процесу.

           3. Нагородження нагрудним знаком здійснюється президією ЦК Профспілки України один раз на рік за підсумками оздоровчої кампанії та поданням виборного органу територіальної організації Профспілки за формою, визначеною у додатку до цього Положення.

           4. Голова, заступник голови ЦК Профспілки України можуть виступати з власною ініціативою (поданням) про нагородження нагрудними знаком.

           5. Нагрудний знак вручається разом з посвідченням до нього відповідно затвердженого зразка.

           6. Нагороджені нагрудним знаком не можуть бути представлені до цієї нагороди вдруге. Облік і реєстрацію нагороджень нагрудним знаком веде Загальний відділ ЦК Профспілки України.

           7. До нагрудного знаку виплачується грошова винагорода у розмірі 250 грн. а джерело фінансування визначається президією ЦК Профспілки України.

           8. Вручення нагрудного знака проводиться в урочистій атмосфері.

           9. Нагрудний знак носиться на правому боці грудей і розміщується нижче знаків державних нагород України.

           10. Утрачені нагрудний знак або посвідчення до нього повторно не видаються.

                                                                                              Додаток до Положення

 ПОДАННЯ НА НАГОРОДЖЕННЯ

нагрудним знаком Профспілки працівників житлово-

комунального господарства, місцевої промисловості,

побутового обслуговування населення України

«За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей»

1. Прізвище, ім’я, по-батькові

2. Посада та місце роботи.

3. Стисла характеристика конкретного внеску у розвиток галузі оздоровлення та відпочинку дітей, досягнення в організації оздоровчого процесу, нагороди, отримані за цю діяльність

4. Питання представлення ____________________________ до нагороди розглянуто на засіданні ____________________________(назва виборного профоргану) «_____» __________________20______р. протокол №______

М.П.

Посада

«______» _______________ 20___ р.                                            Підпис керівника

                                                                                                                       Додаток №2

                                                                                                до постанови президії

                                                                                                ЦК Профспілки України

                                                                                                від 27.09.2012 №П-7

Опис нагрудного знака Профспілки

працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

«За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей»

            Нагрудний знак Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України «За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей» має форму медалі. На колодці медалі розташований символічний прапор галузевої Профспілки (біло-зелені кольори). Підвіска має форму кола . В центрі на білому тлі зображені символічні дитячі постаті в охоронному жесті двох долонь. По колу на синьому тлі знизу золотаві сонячні промені, що символізують літо, а по колу – напис: «ЗА ДОСЯГНЕННЯ В ОЗДОРОВЛЕННІ ТА ВІДПОЧИНКУ ДІТЕЙ».

           Нагрудний знак виготовляється зі сплаву кольорових металів з використанням кольорових емалей, лаку. Має розмір у діаметрі 32,0 мм.

                                                                                                          Додаток №3

                                                                                                до постанови президії

                                                                                                ЦК Профспілки України

                                                                                                від 27.09.2012 №П-7

 Опис посвідчення до нагрудного знака Профспілки

працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

«За досягнення в оздоровленні та відпочинку дітей»

           Посвідчення до нагрудного знаку надруковано на щільному папері розміром 170х100 мм. На зовнішній обкладинці надруковано назву галузевої Профспілки і великими літерами слово «ПОСВІДЧЕННЯ».

           З внутрішньої сторони на лівій сторінці зверху зроблена напис: «Нагрудний знак галузевої Профспілки». В центрі сторінки – друковане зображення нагрудного знаку. Знизу – назва нагороди: «ЗА ДОСЯГНЕННЯ В ОРГАНІЗАЦІЇ ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ ДІТЕЙ».

           На правій сторінці зверху слово «нагороджується», потім достатньо вільного місця для розміщення інформації про нагородженого ( прізвище, ім’я, по-батькові, місце роботи і посада). Нижче передбачено підпис Голови Профспілки, місце для печатки та дані про постанову президії ЦК Профспілки України.

 

П р е з и д і я

 П О С Т А Н О В А

27.09.2012                              м. Севастополь                                   № П-7

Про розвиток санаторію-профілакторію ім. О.П. Катеринчука

     Проектування та будівництво галузевого санаторію-профілакторію в м. Севастополь на 270 місць розпочалось з ініціативи ЦК Профспілки ще до набуття Україною незалежності. Тими роками було зведено каркаси трьох спальних корпусів.

       У зв’язку з обмеженими фінансовими можливостями починаючи з 90-х років Центральний комітет Профспілки змушений був залучити до продовження будівництва цього об’єкту інших учасників. На базі оздоровниці було утворено товариство з обмеженою відповідальністю «Лазурь», співзасновниками якого, окрім ЦК Профспілки, стали Дніпропетровський та Запорізький обкоми Профспілки, Мінжитлокомунгосп, Київська та Кременчуцька міські державні адміністрації, Севастопольське міське управління житлово-комунального господарства та інші організації. 2012 року до співзасновників приєднався Донецький обком Профспілки.

       Створення нової господарської структури дозволили врятувати санаторій-профілакторій від банкрутства і залишити більшу частку власності за галузевою Профспілкою та підприємствами житлово-комунальної сфери.

       2004 року, враховуючи значний особистий внесок у розвиток цього об’єкту, з ініціативи ЦК Профспілки, Севастопольська міська Рада прийняла рішення про присвоєння оздоровниці імені О.П. Катеринчука – колишнього голови галузевої Профспілки.

       Долаючи значні труднощі, засновники ТОВ «Лазурь» добудували та ввели в експлуатацію спальні корпуси. Найбільш вагомий внесок у розвиток оздоровниці вклав Дніпропетровський обком Профспілки (голова Бабченко М.І.).

       В даний час до санаторію-профілакторію підведені газ та інші комунікації, збудовані свої трансформаторна та котельня, озеленена територія оздоровниці, в кімнатах встановлені холодильники, телевізори. Щорічно тут відпочивають за прийнятними для сімейних бюджетів цінами понад три тисячі працівників галузевих підприємств та члени їх сімей.

       Разом з тим, маючи позитивну динаміку розвитку, цей об’єкт ще не відповідає статусу санаторію-профілакторію, оскільки не має ні свого лікувального відділення, ні їдальні.

       Центральний комітет Профспілки та інші засновники ТОВ «Лазурь» намагалися вирішити ці питання за рахунок прибутків самого Товариства та коштів власників котеджів, яким Загальними зборами було дозволено будівництво на території ТОВ «Лазурь». Проте цих коштів для здійснення задуманого не вистачає.

       В 2010 році за замовленням Товариства розроблено проект їдальні, будівництво якої оцінено в 8 млн. грн. Аби не втратити своєї частки, кожен з засновників має внести на будівництво їдальні відповідну суму коштів.

Доля Центрального комітету Профспілки складає 330 тис. грн.

       Розглядаючи це питання у травні 2001 року, Президія ЦК Профспілки вирішила залучити до участі в фінансуванні будівництва їдальні усі територіальні організації Профспілки (окрім Дніпропетровської, Запорізької та Донецької, які являються самостійними засновниками ТОВ «Лазурь»).

       Станом на 01 вересня 2012 року кошти до ЦК Профспілки надійшли від 8 обласних комітетів Профспілки: Харківського -   25 тис.грн., Черкаського – 10 тис.грн., Вінницького та Хмельницького – по 5 тис. грн., Чернігівського 4 тис.грн., Закарпатського – 1,6 тис.грн., Сумського 1,3 тис.грн, та Волинського – 0,5 тис. грн.;   всього – 52, 4 тис.грн.   (або 15,8 % від потреби). Решта територіальних організацій поки що участі у співфінансуванні будівництва їдальні не беруть.

       Враховуючи важливість та значимість цього питання, Президія ЦК Профспілки ПОСТАНОВЛЯЄ:

          1. Взяти до уваги погодження голів територіальних організацій Профспілки про участь у фінансуванні будівництва їдальні в санаторії-профілакторії ім. О.П.Катеринчука.

            2. Головам Кримської республіканської, обласних, Київського та Севастопольського міських організацій Профспілки:

          - обговорити питання про акумулювання частини коштів, перерахованих профкомам на культмасову та оздоровчу роботу, для співфінансування будівництва їдальні санаторію-профілакторію ім. О.П. Катеринчука на засіданнях президій за участю профактиву та господарських керівників;

          - перерахувати зібрані кошти ЦК Профспілки до 01 листопада 2012 року з розрахунку, затвердженого Постановою Президії ЦК Профспілки № П-6 від 26.05.2011 р. – 1,1 грн. за кожного члена Профспілки.

          3. Фінансовому відділу ЦК Профспілки перерахувати кошти, які надійдуть від територіальних організацій ТОВ «Лазурь» та підготувати договори з виборними органами територіальних організацій, які беруть участь у співфінансуванні будівництва їдальні, щодо гарантій та порядку розподілу путівок до цього оздоровчого закладу; доручити їх підписання від Профспілки – її голові.

           4. Доручити керівництву ЦК Профспілки України вивчити, разом з керівництвом санаторію-профілакторію ім. О.П. Катеринчука, можливість заміни фінансування будівництва їдальні виконанням будівельних робіт силами працівників галузевих підприємств.

          5. Контроль за виконанням даної Постанови покласти на заступника голови ЦК Профспілки Довгу О.О.

 Голова ЦК Профспілки України                                                    О.І.Романюк