02 травня 2024 року згідно з планом роботи обласного комітету профспілки на І-ше півріччя 2024 року відбувся IV Пленум Житомирської обласної організації Профспілки.

На порядок денний Пленуму були винесено наступні питання:

1. Про підвищення ролі угод і колективних договорів у вирішенні проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану.

2. Інформація про роботу Президії обкому профспілки після ІІІ-го Пленуму.

3. Про виконання бюджету обкому профспілки за 2023 рік та проєкт бюджету на 2024 рік.

4. Про  відтермінування проведення звітно-виборчої кампанії у профспілці.

З доповіддю по першому питанню виступила Голова обласного комітету Профспілки Тетяна Корець.

У своїй доповіді вона розповіла про роботу обкому профспілки після ІІІ-го  Пленуму,  про стан колективно-договірної роботи в первинних профспілкових організаціях, про фінансово-економічний стан підприємств галузі, про борги перед теплопостачальними та водопровідно - каналізаційними підприємствами як населення, так і держави, про роботу  Центрального комітету профспілки по вирішенню проблемних питань галузі  та їх співпрацю з галузевими асоціаціями.  Також у доповіді було відзначено велику роботу первинок щодо допомоги Збройним силам України, та названо тих, хто найбільше допомагав. Це КП “Житомиртеплокомуненерго”, КП Житомирське трамвайно-тролейбусне управління, КП “Житомирводоканал”.

На завершення доповіді голова обкому профспілки висловила щиру подяку учасникам зібрання за їхню профспілкову роботу, що в такі важкі часи вони взяли на себе відповідальність про своїх членів профспілки та привітала з травневими святами.

Після закінчення виступу члени обкому активно приступили до обговорення доповіді.

Голова профкому КП “Житомиртеплокомуненерго” Леонід Башинський почав свій виступ з інформації про  те, що їм вдалося зберегти свій колектив  та у 2023 році  прийняти колективний договір на 2024-2026 роки, в якому передбачено певні додаткові  соціальні блага для працівників, які хоч і напружено, але вдалося відстояти і він уже почав виконуватися. На щастя підприємство має гарні відносини з міською владою та депутатським корпусом, тому місто постійно допомагає їм і з оплатою за спожитий газ, та покриває витрати з  заробітною платою в міжопалювальний сезон, коли коштів дуже бракує. Профспілкова організація отримує від підприємства кошти на культурно-масову та оздоровчу роботу, що дає їм змогу здійснювати різні заходи, щоб люди могли відчути себе  більш захищеними. Зараз адміністрація проводить забезпечення побутових кімнат для працівників підприємства побутовою технікою, проводить покращення санітарно-побутових умов. Це все проводиться згідно пунктів, які включено до колективного договору Також Леонід Йосипович розповів про роботу підприємства, яке до речі успішно пройшло опалювальний сезон 2023-2024 років і почало підготовку до нового сезону 2024-2025 років. Попри те, що як і всі підприємства України вони мають великі борги перед “Нафтогазом”, підприємство постійно модернізується, розвивається  і є одним з кращим в Україні. Це теж відбувається завдяки тісній співпраці з місцевими органами самоврядування, міжнародними донорами тощо. Вишукуються кошти на впровадження альтернативних джерел палива, щоб жителі міста Житомира не замерзли взимку. Місто виділило кошти на придбання 2-ох  газопоршневих турбін,  які навіть при відсутності газу та електроенергії зможуть допомогти утримати мінімальний тепловий режим. Це дуже дорого, але важливо в сучасних реаліях. 

Сергій Корнійчук, голова Житомирського трамвайно-тролейбусного управління теж розповів про роботу підприємства  та профспілкової організації. Зараз на підприємстві ведеться робота з підготовки колективного договору. Робота йде важко, комісія працює постійно, намагаються включати якісь певні преференції для своїх працівників, але дуже важко довести їх доцільність перед управліннями міської ради. Але будемо добиватися, щоб люди, які працюють на підприємстві отримали якісь кращі умови праці. Сьогодні профком не організовує туристичні поїздки через  війну, та й люди не дуже бажають кудись їхати. Вони намагаються допомагати ЗСУ, і навіть, коли профспілка здійснює профспілкові виплати, то люди просять реквізити працівників, які сьогодні на фронті, щоб перерахувати кошти їм. І взагалі, підприємство дуже допомагає армії з ремонтом техніки, придбанням різного спорядження та обладнання та забезпеченні інших потреб.

На жаль наше комунальне підприємство збиткове, тому що перевозить багато пасажирів пільгових категорій та місто не надає нових маршрутів комунальному транспорту, чомусь віддаючи перевагу приватному перевізнику. Хоча у нас є непоганий автобусний парк, але  багато автобусів не виходить на рейси, тому, що все місто вже поділене між різними перевізниками, а ЖТТУ дістаються мало популярні напрямки, або ті, що треба терміново закрити. Для прикладу, комунальні автобуси виїдуть в великодні і провідні  неділі, щоб забезпечити перевезення пасажирів до кладовищ та храмів. Дуже прикро, сказав голова профкому, що на відміну від нашого сусіда міста Вінниці,  де монополістом є комунальне підприємство і перевага в розподілі маршрутів надається саме йому, Житомир віддає перевагу приватному транспорту. Але не можна сказати, що співпраці з місцевою владою не має. Місто забезпечує фінансування підприємства, закриває фінансові потреби на заробітну плату, придбання матеріалів, запасних частин та іншого. Найбільша проблема як ЖТТУ,  так і інших комунальних підприємств — це кадри. Молодь практично не приходить на підприємство, тому, що в професійно-технічних училищах не користуються попитом робітничі спеціальності і на сьогодні знайти кваліфікованого електрогазозварювальника, електромонтера чи слюсаря та й водія практично неможливо. Дуже багато працівників підприємства мобілізовано, і на їх місця потрібно знаходити заміну. Так, підприємство навчає нових водіїв трамваїв та тролейбусів, але це довго, затратно і не завжди ефективно, тому, що досвіду водіння у них мало. Та не зважаючи на проблеми, підприємство успішно здійснює свою основну функцію — перевезення пасажирів.

В обговоренні доповіді Пленуму взяла участь голова профспілкової організації КП “Звягельводоканал” Світлана Венгловська, яка  теж розповіла про свою профспілкову роботу та роботу підприємства.  На підприємстві укладено колективний договір, заробітна плата виплачується вчасно, розмір її становить 10-12 тисяч гривень.  Профком співпрацює разом з адміністрацією підприємства над виконанням пунктів  колективного договору. Керівник зацікавлений у діяльності у профспілкової організації. Працівники, які приходять на роботу пишуть заяву на вступ до профспілки. Підприємство постійно оновлюється, розвивається. Протягом останніх 2-х років проведено ряд важливих робіт по диспетчиризації, комп’ютеризації, енергозбереженню та енергонезалежності об’єктів  водоканалу. Звичайно, це має і протилежну сторону для людей — скорочуються посади, вивільняються працівники. Доповідачка відмітила, що і у Звягелі місцева влада не залишає свої комунальні підприємства без уваги, постійно підтримує їх фінансово.

До складу нашої обласної організації профспілки входить первинна профспілкова організація міського культурно-спортивного центру.  Ця організація при підтримці управління  молоді і спорту Житомирської міської ради займається безкоштовною позашкільною роботою з дітьми та підлітками міста Житомира. З приходом нового керівника покращилася якість надання послуг та змістовність заходів, які проводить МКСЦ.  В гуртках цього центру займається  понад 2 тисяч дітей, влітку понад 1200 дітей пройшло оздоровлення в літніх таборах, де дуже цікаво був організовано їхнє дозвілля. Причому це все було абсолютно безкоштовно для батьків, і ми вже готуємося до нового літнього періоду і намагатимемося залучити до оздоровлення ще більше діток. Про це  розповіла член профкому Валентина Полосаткіна.

До обговорення  долучилися і інші члени обласного комітету. По першому питанню Пленуму було прийнято відповідну постанову. 

До відома був взятий і Інформаційний звіт про роботу обласного комітету профспілки після ІІІ-го Пленуму.

Без зауважень та обговорення був затверджений Звіт про виконання профспілкового бюджету за 2023 рік та проєкт кошторису на 2024 рік.

Голова обкому Профспілки проінформувала членів обласного комітету про постанову Центрального комітету“ Про відтермінування проведення звітно-виборчої кампанії у Профспілці” і  учасники Пленуму погодилися на пролонгацію діяльності всіх профспілкових органів  при подальшій дії воєнного стану.

По всіх питаннях порядку денного були прийняті відповідні постанови.

Також в цей день відбулося засідання Президії обласного комітету, де були розглянуті поточні питання роботи обкому профспілки.