_15--1_1

_15--1_2

 

 

 

   Інформація

                     про готовність оздоровчих закладів до прийому

                      трудящих та членів їх сімей влітку 2019 року

              Організація оздоровлення трудящих та членів їх сімей залишається пріоритетним напрямком роботи Профспілки.
За оперативною інформацією обкомами Профспілки разом з господарськими керівниками та профспілковими комітетами підприємств проведена значна робота із забезпечення нормального функціонування оздоровчих закладів, організації дитячого відпочинку в літню оздоровчу кампанію 2019 року.
На спільних засіданнях приймались відповідні постанови, хід виконання яких чітко контролюється. Вирішуються питання додаткового фінансування дитячої оздоровчої компанії за рахунок залучення коштів з різних джерел. Для облаштування таборів до оздоровчого сезону залучалися підприємства галузі.      
             В багатьох областях утворені обласні штаби з координації організації та проведення оздоровлення і відпочинку дітей, у яких приймають участь обкоми Профспілки.
До початку оздоровчого сезону в відомчих оздоровчих закладах було відремонтовано житлові та побутові приміщення, спортивні майданчики, прибрана територія, проведено профілактичні роботи на водопровідних, теплових та каналізаційних мережах, налагоджено протипожежну сигналізацію, придбано необхідні інвентар та медикаменти для дитячих оздоровчих закладів.
            Територіальні організації Профспілки, які не мають відомчої бази для оздоровлення та відпочинку, уклали договори з санаторіями, пансіонатами та дитячими закладами інших відомств.
            Значного розповсюдження   набула нова форма відпочинку спілчан - тури вихідного дня, які організовують обкоми та профкоми.
            Працівники дитячих оздоровчих закладів, педагогічні кадри пройшли належну підготовку та навчання на семінарах, нарадах, курсах.
            Відпочинок дітей проходитиме під контролем спеціальних державних служб та профактиву.
            Значна увага приділялась харчуванню дітей, організації дозвілля, удосконаленню виховної роботи. Практично кожна оздоровча зміна матиме тематичну направленість.
            Оздоровчий сезон 2019 року розпочався в основному у першій - другій декаді червня. 
            Дніпропетровським обкомом Профспілки спільно з Криворізьким, Кам’янським, Новомосковським, Нікопольським міськкомами Профспілки, Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації, керівниками та профкомами підприємств у 2019р. був організований і виконаний значний обсяг підготовчих робіт з підготовки відомчих оздоровчих закладів. 
           Спільними зусиллями забезпечено виконання великого обсягу ремонтних робіт та організаційних заходів з підготовки ДОЗів; у всіх оздоровницях проведено благоустрій території, ремонт та заміна необхідного інвентаря, заключено договори з постачальниками продуктів, перевізниками, медичними закладами, на дезактивацію, дератизацію, перевезення сміття, прання, обслуговування кухонного та холодильного обладнання, пожежної сигналізації.
           Також у дитячих оздоровчих закладах проведено ремонт та реконструкцію дахів, приміщень і споруд, проведена заміна та ремонт труб, косметичний ремонт кімнат, замінено кухонне та холодильне обладнання, придбано необхідний для функціонування оздоровниць інвентар.
Обком Профспілки вишукує нові підходи задля централізованого забезпечення дитячих оздоровчих закладів продуктами за оптовими цінами, що дозволить організувати повноцінне і якісне харчування дітей та зменшити вартість путівки. Ціна путівки складає від 6000 грн. до 7000 грн. на 18 днів.
Також проведена ретельна робота з підбору кадрів для дитячих оздоровниць, для завозу дітей підготовлено транспорт, укладено договори на супровід службами поліції під час функціонування дитячих закладів.
Впроваджено систему підготовки та навчання організаторів дитячого відпочинку, контролю експлуатації оздоровчих закладів, харчування дітей, дотримання техніки безпеки й санітарно-гігієнічних норм, проведення виховних заходів. З цією метою за кожним дитячим закладом закріплені члени президії, профактивісти та працівники апарату обкому Профспілки, що сприяє своєчасній підготовці трьох дитячих оздоровниць, які знаходяться на балансі обкому Профспілки.
Крім дитячих таборів до оздоровчого сезону підготовлено 12 галузевих баз відпочинку, які розташовані в лісових масивах області, три з них на узбережжі Азовського та Чорного морів. Також укладені договори на відпочинок з пансіонатами «Рута» (м. Одеса), «Юний» (Азовське море), «Молдова»            м. Трускавець, санаторій «Новомсковський» курорт Орловщина, санаторій «Сонячний» с. Вербки Павлоградського району та іншими. Планується оздоровити близько 20,0 тис. працівників галузі та членів їх сімей.
          Президія, апарат Донецького обкому Профспілки, профкоми галузевих підприємств області постійно займаються організацією оздоровлення і відпочинку членів Профспілки, їх сімей.
          Нестабільний економічний стан підприємств галузі ускладнив підготовку до літнього оздоровлення 2019 року. Слабкі фінансові можливості не дозволяють задовольнити всіх бажаючих. В цих умовах профкоми, в першу чергу, орієнтуються на оздоровлення дітей, організацію поїздок вихідного дня і максимальне використання власних баз відпочинку.
         Великою популярністю користуються тури вихідного дня та літнього відпочинку, які організовано вже з квітня місяця. Профкомами підприємств були організовані поїздки в міста Одеса та Львів.   Плануються поїздки в санаторій «Святі гори»   та в пансіонат «У озера» с. Щурове. Поїздки вихідного дня дають можливість охопити більшу кількість членів Профспілки і недорого для них ( 10-50% від вартості поїздки), а на відпочинок на власних базах залучити кошти і можливості господарників.
         Підприємства м. Маріуполя готують власні бази відпочинку до відкриття: ККП «Маріупольтепломережа», КП «Маріупольське ВУВКГ», КП «ТТУ», РБУ «Зеленого будівництва». В основному проводиться поточний ремонт, ревізія електрогосподарства, водопровідно-каналізаційних мереж, заміна побутового обладнання, підготовка пляжів.
         Первинною профспілковою організацією ККП «Маріупольтепломережа» укладений договір з базою відпочинку «Дружба» с. Мелекіне для організації відпочинку членів Профспілки та їх сімей в кількості 500 осіб. Оздоровлення дітей буде проходить в ДОЗ «Буревісник» с.Урзуф, «Червона гвоздика» м. Бердянськ та «Брусіно» м. Лиман.
        Традиційно значну роботу з оздоровлення спілчан провели ОКП «Донецьктеплокомуненерго», КП "Бахмутелектротранс", ТОВ "Бахмут-енергія", КП «Покровськтепломережа», КП «Покровськводоканал», КАТП 052810.
        Початок оздоровчого сезону почався з 1-10 червня, тривалість від 7 до 12 днів, оплата 10-30% від повної вартості. Якісний відпочинок та оздоровлення дітей у 2019 році пропонує дитячий оздоровчий заклад «Барвінок», який знаходиться на балансі Закарпатської обласної організації Профспілки. Заклад розташований у мальовничому куточку Карпат, у передмісті Перечина, урочище Бабаєво.
        Цього оздоровчого сезону табір розпочне свою роботу з 01 липня, в зв’язку з проведенням при школах денних таборів (до 15 червня) та зриву виконання домовленості в грудні 2018 року з партією БПП про оздоровлення 100 дітей з міста Києва. Планується дві зміни: 01.07. - 14.07. (14 днів); 01.08. - 21.08. (21 день).
         Табір є позаміським оздоровчим закладом, метою діяльності якого є організація повноцінного відпочинку, оздоровлення, забезпечення змістовного дозвілля, задоволення інтересів і духовних запитів дітей.
         У закладі традиційно працюють професійно підготовані вожаті - студенти педагогічних вузів та досвідчені вихователі і керівники гуртків з числа педагогів шкіл Перечинського та Ужгородського районів, а також студенти 4- 5 курсів Закарпатської академії мистецтв. Медичне обслуговування здійснює медичний персонал з відповідною кваліфікацією, підготовкою та стажем практичної роботи.
         До початку оздоровчого сезону в ДОЗ «Барвінок» відремонтовано житлові та побутові приміщення, спортивні майданчики, прибрана територія, проведено профілактичні роботи на водопровідних, теплових та каналізаційних мережах, налагоджено протипожежну сигналізацію, придбано необхідний інвентар, медикаменти та ін.
 
В Запорізькій обласній організації Профспілки у першому кварталі поточного року на зборах (конференціях) трудових колективів, спільних засіданнях профспілкових комітетів з адміністрацією підприємств розглянуті питання щодо підготовки галузевих оздоровчих закладів до літнього оздоровлення, визначено фінансування оздоровчих програм та встановлено контроль за їх виконанням.
Наразі вирішуються питання додаткового фінансування оздоровчої кампанії за рахунок залучення коштів з різних джерел, в першу чергу, повного відрахування підприємствами коштів профкомам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу у розмірі, передбаченому колективними договорами. Обкомом Профспілки налагоджений дієвий контроль за своєчасним перерахуванням зазначених коштів на рахунки профкомів. Середній показник відрахувань по галузі на початок року передбачається в розмірі 0,4 % від ФОП у загальній сумі 4,2 млн. грн.
З підприємствами, за якими значилась заборгованість по профспілкових внесках та своєчасно не проводилося відрахування цільових коштів на оздоровлення була проведена претензійна робота. Облорганізацією Профспілки в Енергодарський міський суд Запорізької області подано позовну заяву про стягнення профспілкових внесків на суму 364,9 тис. грн., утриманих із зарплати працівників КП «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради.
Повністю підготовлені до літнього оздоровлення 7 відомчих баз відпочинку на Азовському узбережжі, в яких планується оздоровити близько 10,5 тисяч працівників галузі та членів їх сімей. Для функціонування оздоровчих закладів проведена відповідна робота: вчасно проведено ремонтні роботи житлових та побутових приміщень, спортивних і дитячих майданчиків, прибрана територія, здійснюються профілактичні роботи на водопровідних та каналізаційних мережах, встановлено протипожежну та охоронну сигналізацію, придбано необхідний інвентар та медикаменти тощо.
Для оздоровлення та відпочинку дітей в літній період 2019 року виборні органи облорганізації Профспілки уклали договори з 7 дитячими оздоровчими закладами, в яких відпочинуть близько 100 дітей (із них 80 дітей пільгових категорій). На ці цілі планується спрямувати близько 2,5 млн. грн.         
Як і у попередні роки, профкоми комунальних підприємств, які не мають власних оздоровчих закладів, уклали угоди на оздоровлення працівників підприємств та членів їх сімей в літній період 2019 року на 19 базах відпочинку Азовського узбережжя (середня ціна проживання 100,0 грн., харчування 200,0 грн. за добу зі знижкою для членів Профспілки від 20% до 40%).
  Особливу увагу в 2019 р. профкоми підприємств приділено оздоровленню ветеранів війни та праці, учасників ООС (АТО), дітей з багатодітних, неповних та малозабезпечених сімей, з інвалідністю. Профспілковим комітетом ЗКП МЕТ «Запоріжелектротранс», окрім пільгового оздоровлення трудящих, запланована організація безкоштовного відпочинку близько 30 ветеранів праці, 8 осіб учасників ООС (АТО), 25 осіб - батьки - опікуни та батьки з дітьми-інвалідами на власній базі підприємства «Південна» у м. Бердянськ. Профком КП «Водоканал» м. Запоріжжя планує на пільгових умовах оздоровити 500 працівників підприємства та 20 дітей, у т.ч. 15 учасників народного хору «Вербиченька». Профкомами філій концерну «Міські теплові мережі» передбачається збільшити сімейні заїзди для оздоровлення працівників і членів їх сімей у пансіонаті «Жовтневий» на узбережжі Азовського моря.
 Профкоми підприємств подбали про цікавій та змістовний відпочинок дітей.. Профкоми також планують використовувати для оздоровлення працівників маршрути вихідного дня, туристичні походи та екскурсії рідним краєм, спартакіади та Дні здоров’я.
         В Київській міській профспілці працівників житлово-комунального господарства та громадського обслуговування організовано оздоровлення працівників та членів їх сімей в дитячих оздоровчих закладах Київської, Одеської, Херсонської областей: в ДОК «Джерело» КП «Київжитлоспецексплуатація», що в м. Буча, планується оздоровити 250 дітей;   в санаторії - профілакторії «Хвиля» ПраТ «АК «Київводоканал» с. Зазим’я - 150 дітей. Ці оздоровчі заклади мають хорошу медичну та спортивну базу.
Перед початком оздоровчого сезону технічним інспектором галузевої профспілки було здійснено ретельне обстеження технічного та санітарного стану відомчих соціальних об’єктів.
         Діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки забезпечені пільговими путівками через Київську міськпрофраду за бюджетні кошти.
        Пільгові категорії дітей будуть оздоровлені в оздоровчих закладах:
-          ДОТ «Лідер», ДОЗ «Дніпро», Київська обл., Пуща Водиця, смт. Козин;
-         ДОТ «Патрія», Одеська обл, смт. Сергіївка.
Оздоровлення працівників та членів їх сімей також здійснюється на сімейних базах відпочинку, які належать галузевим підприємствам КО «Київзеленбуд», КК «Київавтодор», ПАТ «Київгаз» (Херсонська обл.), ПраТ «АК»Кїївводоканал» (Київська обл.).
Робота з організації літнього оздоровлення трудящих та членів їх сімей в Миколаївській обласній організації Профспілки має системний характер та проводиться впродовж року.
Напередодні оздоровчої кампанії 2019 року це питання було включено в порядок денний ІV пленуму облорганізації Профспілки, який відбувся 19 квітня поточного року. Постановою пленуму були затверджені заходи щодо організації та проведення літнього відпочинку.
На виконання вищезазначеної постанови пленуму в трудових колективах відбулися розширені засідання профспілкових комітетів та адміністрації підприємств, на яких були розглянуті питання щодо підготовки оздоровчих закладів до літнього оздоровлення, визначені джерела фінансування на реалізацію зазначених заходів, встановлення контролю за їх виконанням.  
Зокрема, були вирішені питання додаткового фінансування літнього відпочинку, в першу чергу за рахунок відрахування підприємствами коштів профспілковим комітетам на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу у розмірі, передбаченому колективними договорами.
Спільними зусиллями профкомів та адміністрацією підприємств забезпечено виконання значного комплексу ремонтних робіт та організаційних заходів щодо підготовки баз відпочинку до оздоровчого сезону: частково проведено ремонт житлових та побутових приміщень, дитячих та спортивних майданчиків, приведено в належний порядок території, проведено профілактичні роботи на водо - електромережах, придбано необхідний інвентар та медикаменти.
У відомчому пансіонаті відпочинку «Берізка» оздоровчий сезон почався 3 червня.
В ньому відпочивають виключно працівники підприємств, які є членами Профспілки, та члени їх сімей, а також ветерани праці.
В другій декаді червня розпочався оздоровчий сезон на 5 відомчих базах галузевих підприємств.  
В порівняні з минулим роком вартість тижневого відпочинку у 2019 році для родини з трьох чоловік збільшилась на 14%, а вартість одного ліжко-місця складає 48 грн.
На балансі комунального підприємства «Шляхрембуд» Сумської міської ради знаходиться дитячий оздоровчий табір «Зоряний», в якому щороку оздоровлюються діти працівників галузевих підприємств області.
Під егідою обкому Профспілки до початку оздоровчого сезону протягом квітня-травня були проведені поточні ремонтні роботи корпусів, обстеження будівель, споруд, ігрового майданчика табору, профілактичні роботи на водопровідних, теплових та каналізаційних мережах, проведена робота з укомплектування кадрами з виховної роботи, працівників господарського обслуговування та організації харчування.
Основні завдання табору - три великі зірки, які сяють кожній дитині - оздоровлення, виховання, розвиток. Тому кожна зміна в таборі має тематичний напрямок. У першочерговому порядку планується проводити оздоровлення дітей з багатодітних, малозабезпечених та неповних сімей, дітей - сиріт, дітей, які залишились без батьківської опіки, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей осіб, визнаних учаниками бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення ООС (АТО), дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків. Оздоровлення буде проводитися в три зміни, тривалість кожної - 21 день.
Первинні профспілкові організації планують також для оздоровлення своїх працівників проводити тури вихідного дня, для чого мають намір відвідати Закарпатську, Львівську, Київську та Чернігівську області.
Тернопільський обком Профспілки спільно з виборними профспілковими органами та керівниками галузевих підприємств провели відповідну роботу щодо підготовки оздоровчих закладів для оздоровлення працівників та членів їх сімей. З 1 червня в області почали функціонувати 9 літніх дитячих таборів відпочинку з трьома змінами прийому дітей. Термін оздоровлення в зміні 14-18 днів, середня вартість одного дня перебування - 300,0 грн.
Підготовлено і працюють також відомчі бази відпочинку «Тернопіль» і «Надзбруччя» в смт. Затока Одеської області.
На здешевлення вартості путівок працівникам і членам їх сімей  з різних джерел фінансування планується виділити 118,0 тис. грн.
В Одеській обласній організації Профспілки відпочинок дітей розпочато в  дитячому оздоровчому таборі «Юний  Романтик»  (філія
«Інфоксводоканал») та дитячій оздоровчій базі відпочинку «Мрія» (КП «Одесміськелектротранс»), які розташовані в рекреаційній зоні міста Одеса.
  В 2019 році цими оздоровчими закладами буде прийнято по 4 зміни дітей.                    
  Графік змін та вартість путівок розроблений та направлений всім галузевим підприємствам Одеської області.
  Завдяки тісній співпраці профкомів з роботодавцями підприємств в дитячих оздоровчих таборах проведено поточний ремонт спальних корпусів, озеленення територій, обрізка дерев та інші необхідні роботи для забезпечення необхідних санітарно - побутових умов проживання дітей та обслуговуючого персоналу.
            Для безпечного відпочинку в дитячих оздоровчих закладах проведено  обстеження електричних мереж, встановлено сучасну систему протипожежної безпеки. Табори перебувають під цілодобовою охороною поліції.
Для трудящих та членів їх сімей підготовлено і функціонують також бази відпочинку «Дружба» (КП «МУЖКГ» м. Чорноморськ), та «Луч» с. Грибівка.
Членам Профспілки путівки для відпочинку надаються за пільговою ціною.
В Рівненській обласній організації Профспілки обкомом Профспілки у травні 2019 р. прийнято постанову про посилення роботи з соціальними партнерами щодо оздоровлення дітей з особливими потребами, з малозабезпечених та багатодітних сімей, дітей учасників аварії на ЧАЕС, учасників ООС(АТО), обдарованих дітей тощо.
Як і в попередні роки оздоровлення проводиться як у місцевих таборах, так і за межами області. Первинними профспілковими організаціями вже укладені договори на оздоровлення і відпочинок дітей із 5-ти місцевими дитячими таборами, 3-ма дитячими санаторно-оздоровчих комплексами (Івано-Франківської та Одеської областей ), а також з двомовними таборами та літнім табором від «Академії фінансової просвіти» з денним перебуванням дітей.
          Протягом оздоровчого періоду 2019 року планується оздоровити близько 300 дітей віком від 6 до 17 років з фінансуванням з різних джерел.
          Відповідно до плану роботи на початку оздоровчого сезону у травні 2019 р. з метою оздоровлення працівників галузі та членів їх сімей первинними профспілковими організаціями галузевих підприємств організовані тури вихідного дня до Івано-Франківської, Чернівецької областей, Закарпаття - на термальні води, також будуть проведені одноденні маршрути здоров'я по області. Харківський обком Профспілки спільно з профкомами первинних організацій та роботодавцями оздоровлення членів Профспілки та членів їх сімей у 2019 році буде організовано в пансіонатах на Азовському морі, на базах відпочинку в Закарпатті та в заміських оздоровчих установах в Харківській області.
          До початку оздоровчого сезону виборними програмами затверджені графіки заїздів і вартість путівок. Тривалість змін - 18 днів.
          Відпочинок дітей в галузевих таборах почався з 10 червня в заміських закладах   оздоровлення та відпочинку   «Ромашка» і «Факел»  КП
«Харківводоканал» і буде проведено протягом чотирьох змін. Тривалість змін - 18 днів. Значна увага приділена дітям, які потребують соціальної підтримки.
          Для успішного проведення оздоровчого сезону в дитячих оздоровчих закладах проведені ремонтні роботи житлових та підсобних приміщень, медпунктів, їдалень, спортивних та ігрових майданчиків, проведено профілактичні роботи водопровідних, каналізаційних, газових мереж, придбано необхідний інвентар та медикаменти.
          Президією Чернівецької обласної організації Профспілки заздалегідь було розроблено заходи по підготовці до оздоровчого сезону та затверджений план виконання ремонтно-відновлювальних робіт, проведено підготовку документів до участі в конкурсних торгах на послуги з оздоровлення дітей.
          За результатами конкурсних торгів за пропозиціями Управління освіти Чернівецької міської ради ДЗОВ “Юність” визнано переможцем та підписано договір на відпочинок та оздоровлення 467 дітей пільгових категорій з 15 червня по 28 серпня 2019 року. Одночасно заключено договори на оздоровлення 70 дітей з районів області (Путильський, Кіцманський, Вижницький, м. Новодністровськ та інші), а також близько 50 путівок придбали підприємства міста і області.
Однак, з певних причин, результати торгів ставляться під сумніви і в даний час проводиться робота з вирішення цього питання.
 Окрім того, відповідним Розпорядженням Кабінету Міністрів України будівлі дитячого закладу оздоровлення та відпочинку “Юність” віднесено до сфери управління Фонду держаного майна України.
          За позовом ДЗОВ “Юність” ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 28.01.2019р. відкрито апеляційне провадження по судовій справі щодо незаконних дій Фонду державного майна України відносно майна ДЗОВ “Юність”. Розгляд цієї судової справи продовжується.
        Обласна організація Профспілки у квітні 2019р. звернулась до Фонду державного майна України про наміри взяти в оренду майно ДЗОВ “Юність” терміном на три роки.
        Чернівецька обласна державна адміністрація підтримала пропозицію обкому і звернулась до Фонду державного майна України з проханням в якомога коротший термін посприяти в укладенні договору оренди будівель і споруд ДЗОВ «Юність» між Чернівецькою обласною організацією Профспілки та Фондом Державного майна України.
         З аналогічним проханням до Фонду державного майна України на прохання обкому звернувся Народний депутат України Рибак І.П. 
        Оздоровчий сезон вДЗОВ “Юність” розпочато 15 червня і планується протягом літа організувати відпочинок та оздоровлення 850 дітей пільгових та інших категорій.
        Організовано проведена робота щодо підготовки оздоровчих закладів до прийому трудящих та членів їх сімей в оздоровчий сезон 2019 р. також в Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Хмельницькій, Херсонській та Чернігівській областях. 
         Зростання тарифів на комунальні послуги та орендної плати для оздоровчих закладів, цін на адміністративні послуги та отримання дозволів на відкриття оздоровчого сезону, витрати на протипожежні заходи та медичне обстеження персоналу призводять до зростання собівартості оздоровлення на базах відпочинку. 
         Відсутність коштів не дозволяє в повній мірі забезпечити виконання необхідних робіт на об’єктах соціальної сфери та придбати путівки в дитячі оздоровчі заклади. Враховуючи, що в 2019 році продовжується подорожчання енергоносіїв, продуктів харчування, вартість путівок в порівнянні з 2018 роком зросте. 
         Окремі роботодавці знизили перерахування коштів профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу, що позначається на зменшенні можливості профспілкових комітетів в питаннях оздоровлення працівників і членів їх сімей.
         Крім цього, позначається відсутність часткового фінансування за рахунок Фонду соціального страхування дитячого оздоровлення, в першу чергу це стосується малозабезпечених та не захищених верств населення, відсоток яких в галузі досить значний.
         Пропозиції з даного питання порядку денного Президії ЦК Профспілки викладено в проекті постанови. Просимо розглянути.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Загальний відділ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                Відділ праці і захисту економічних прав
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            та інтересів трудящих ЦК Профспілки
 

_15--2_1

_15--2_2

Інформація
про підсумки виконання галузевих, територіальних угод,
колективних договорів за 2018 рік та організацію виконання взятих зобов’язань на 2019 рік
       Однією з головних завдань статутної діяльності виборних органів Профспілки залишається удосконалення соціального діалогу, розвиток колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, розширення практики підписання Територіальних галузевих угод з міськими й об’єднаними територіальними громадами, збереження робочих місць і підвищення рівня заробітної плати.
23 листопада 2018р. підписано Зміни і доповнення до Галузевої угоди між Мінрегіоном, Об'єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та ЦК Профспілки України на 2017-2018 роки. Зміни і доповнення зареєстровані Мінсоцполітики 04.12.2018 за № 26.
        Цими Змінами і доповненнями соціальні партнери передбачили продовження терміну дії Угоди й встановлено новий термін її дії - 2017-2021 роки, а також внесли зміни до основного розділу Угоди «Оплата та нормування праці» та додатків до нього.
Крім того, у січні-лютому 2019 р. підписано і зареєстровано в Мінсоцполітики Галузеві угоди між УТОС та УТОГ.
Також до Міністерства інфраструктури направлені на погодження Зміни та доповнення до Галузевої угоди між Мінінфраструктури та ЦК Профспілки на 2017-2018 роки для підприємств міськелектротранспорту. Але Міністерством процес підписання затягується.
       Завдяки положенням Галузевих угод доходи працівників збільшаться від 1700 грн., а у висококваліфікованих робітників на 2500 - 3300 гривень.
Через колективні договори й угоди виборними профспілковими органами вирішуються питання стабілізації виробництва, економічного розвитку трудових колективів, збільшення рівня оплати праці, повернення зарплатних боргів, додаткових пільг і гарантій; здійснюються заходи щодо збереження мережі оздоровчих і соціально-культурних об'єктів, вирішення проблем медичного обслуговування, соціального страхування, оздоровлення й відпочинку членів Профспілки.
         Оскільки соціальний діалог ефективний лише за правовою грамотності його учасників обкомами Профспілки проведені семінари-навчання з профактивом підприємств, на яких доводилася інформація про нове в законодавстві про оплату і охорону праці, про внесені зміни і доповнення до чинних нормативних актів, надавалися рекомендації щодо їх застосування.
В ході колдоговірної кампанії в кінці 2018 року та I кв. 2019 року на галузевих підприємствах за підтримки обласних комітетів Профспілки проведені загальні збори, конференції, на яких підбивалися підсумки виконання Сторонами колдоговірних зобов’язань та прийняття нових колдоговорів.
         З метою забезпечення належного громадського контролю за виконанням зобов'язань за колективними договорами постійно надається практична допомога та ведеться роз'яснювальна робота серед профактиву галузі, згідно з планами роботи проводиться перевірка відповідності колдоговорів встановленим нормам Галузевої та територіальних угод. Розроблені відповідні методичні рекомендації та макети колективних договорів з врахуванням змін у трудовому законодавстві.
        Згідно із статистичними даними, наданими обкомами Профспілки, станом на 1 квітня 2019 року укладено колективні договори на 93,3 відсотках підприємств, де діють профорганізації; договірним процесом охоплено більше 200 тис. працівників.
В той же час, у порівнянні з даними на 01.04.2018 р., знизилась кількість первинних профспілкових організацій на 3,4 відсотка (на 01.04.18 - 1509 од., на 01.04.19 - 1458 од.) та кількість працівників, охоплених колективними договорами - на 6,6 відсотка (відповідно 215,4 тис. осіб – 201,2 тис. осіб).
Згідно з поданням ЦК Профспілки постановою Президії ФПУ від 07.06.2019 № П-20-1г «Про Всеукраїнський конкурс на кращий колективний договір за 2017 - 2018 роки» визнано переможцем конкурсу у номінації «Кращий колективний договір у сфері послуг» Комунальне підприємство теплових мереж «Криворіжтепломережа», м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл. Підприємство також нагороджено Знаком «За кращий колективний договір» і цінним подарунком. Директора КП ТМ «Криворіжтепломережа» Мітіна С.М. нагороджено почесним знаком ФПУ «За розвиток соціального партнерства» за рахунок квоти ФПУ.
Вказаною постановою ФПУ визнано лауреатами конкурсу за категорією «Кращий колективний договір у сфері послуг» технічний департамент ПрАТ «АК»Київводоканал» та КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом’янського району м. Києва». Профспілкові організації зазначених підприємств нагороджені Дипломами лауреата Всеукраїнського конкурсу.
Виборні територіальні органи для вирішення соціально-економічних питань використовують також територіальні угоди, які укладаються між облдержадміністраціями, облрадами, об’єднаними територіальними громадами, об’єднаннями роботодавців та профспілками. До них обкоми Профспілки включають зобов’язання сторін, що стосуються соціального захисту працівників галузевих підприємств.
Дніпропетровським обкомом Профспілки на підставі прийнятих змін та доповнень до Галузевої угоди в грудні 2018 р. прийняті зміни та доповнення до Територіальної угоди між Департаментом ЖКГ та будівництва ОДА, Дніпропетровською організацією роботодавців, які передбачають більш високі гарантії, особливо з питань оплати праці.
           Завдяки нормам і положенням угод, укладених колдоговорів понад 60% працівників галузевих підприємств за результатами 1-го кварталу 2019р. отримали середню зарплату у розмірі понад 8,0 тис. грн.  Проводились семінари - навчання, круглі столи з питань організації та проведення колдоговірної роботи, на яких фахівці обкому Профспілки навчали питанням колдоговірної роботи, а кращі профспілкові активісти ділились досвідом своєї роботи.    
         Продовжувалась практика проведення експертизи проектів колдоговорів. Протягом 2018 - 2019рр. пройшли відповідну експертизу 36 колдоговорів в обкомі Профспілки, міськкомах Профспілки. За результатами експертиз виявлено та виправлено більш як   80 зауважень більша частина яких стосувалась питанням оплати, охорони та режиму праці.
       Завдяки запровадженню норм з оплати праці, які закладені в Галузеву, Територіальну угоди, сприяли тому, що протягом 2018р., 1-го кварталі 2019р. на профспілковий облік стали   16 нових профорганізацій з чисельністю біля 1000 чоловік.
           Разом з тим, у зв’язку з важким фінансово - економічним станом, окремі підприємства водопровідно - каналізаційного господарства, районні ККП, ВО ЖКГ не забезпечували повною мірою формування фонду оплати праці у розмірах, встановлених угодами; призупиняли терміном до півроку застосування підвищуючих коефіцієнтів, підгалузевих, міжкваліфікаційних коефіцієнтів співвідношень, встановлені угодами.
      Для вирішення цієї проблеми обком Профспілки звертався до голів обласної ради, постійної комісії облради з питань житлово-комунального господарства, через рішення тристоронньої соціально економічної ради до мерів міст, органів місцевого самоврядування про надання фінансової підтримки підприємствам галузі. Отримано відповіді від облради, мерів міст Синельникове, Кривого Рогу, Верхньодніпровська та інших про надання відповідної фінансової допомоги. Це сприяло покращенню фінансово - економічного стану цілого ряду підприємств.
Виконуючи зобов’язання угод і колдоговорів проводилась робота щодо забезпечення здорових і безпечних умов праці на кожному робочому місці. В 2018р. рівень виробничого травматизму залишився на рівні 2017р., а рівень захворюваності знизився на 5,5%.
         Захист комплексних заходів з охорони праці сприяв тому, що підвищився відсоток відрахувань на охорону праці - при законодавчій нормі не менше 0,5% від фонду оплати праці, середній показник по галузі склав 0,65%, а на окремих підприємствах він становив 1- 1,5 і більше відсотків.
         На всіх підприємствах, які входять до Донецької обласної організації Профспілки, укладені колективні договори з урахуванням норм   Угод всіх рівнів, які включають в себе всі необхідні розділи, додатки до них, прописані зобов`язання сторін та відповідальні особи за виконання конкретних зобов`язань. Більшість норм Галузевої угоди використовують як мінімальні гарантії.
         Обласний комітет Профспілки проводить експертизи колдоговорів, змін та доповнень до них.
        Заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах галузі відсутня.
        Відрахування коштів первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу перераховують більше 70% підприємств.
      Питання оплати праці, своєчасності її виплати та погашення заборгованості із виплати заробітної плати передбачено в Галузевій угоді, а також в Регіональній Галузевій угоді, яка укладається Вінницьким обласним комітетом Профспілки, департаментом житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури ОДА на 2017-2018 роки та в грудні 2018 року продовжено термін її дії до 2021 року.
        Протягом 2019 року проводились спільні наради з ОДА, на яких розглядались стан справ з погашення заборгованості та передбачені заходи, конкретні терміни її погашення.Ситуація, що склалась на більшості підприємств галузі у 2018 році, характеризується значним зниженням соціальних стандартів та невиконанням значної частини положень колективних договорів, особливо в оплаті праці працюючих, як внаслідок зниження економічної активності так і різкого погіршення фінансового стану більшості підприємств, що виникли через здорожчання енергоносіїв, неефективної тарифної політики держави.         Підняття мінімальної заробітної плати не призвело в цілому до зростання фонду заробітної плати, в результаті - масові скорочення, переведення на неповний робочий день, втрата найбільш кваліфікованих працівників та неможливість заповнити вакансії для некваліфікованих працівників. Кількість працівників за 2017-2018 роки зменшилась на 305.                                                  
        Проведеним моніторингом на 57 підприємствах галузі встановлено, що за 2018 рік фактичний рівень зростання фонду заробітної плати склав менше 6%, що свідчить про відсутність фінансових ресурсів для запровадження положень Галузевої угоди в повному обсязі та застосування на підприємствах всіх встановлених угодою коефіцієнтів для оплати праці працівників. Істотно знизились показники рівня заробітної плати у вартості послуг. Так, у вартості води питома вага заробітної плати складає біля 28%, у вартості гігакалорії тепла підприємства МКП «Вінницяміськтеплоенерго» заробітна плата складає менше 8 %.  
        Лише 14 з 57 (24,6%) підприємств перераховує 0,3 % ФОП на культурно-масову, оздоровчу та спортивну роботу, як це передбачено законодавством.        
У 2018 році підписано Територіальну угоду на 2018-2019 роки між Департаментом ЖКГ та будівництва Запорізької ОДА та Запорізьким обласним комітетом Профспілки. Угода гарантує обов'язкове впровадження галузевих соціальних стандартів в колективних договорах підвідомчих підприємств. У 2019 році в зазначену Угоду внесені зміни, обумовлені Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та змінами до Галузевої угоди.
У грудні 2018 року - січні 2019 року направлені пропозиції про внесення доповнень та змін до 10 чинних територіальних угод з органами місцевого самоврядування. На теперішній час вже зареєстровані зміни до Угод на території Мелітополя, Бердянська, Василівки, Дніпрорудного, Оріхова. Узгоджені зміни до Теругоди з Запорізькою міськрадою.
Фахівцями обкому Профспілки за 2018 рік проведено 69 перевірок виконання законодавства про працю, в результаті яких виявлено 158 порушень (з них 70,9 % у сфері оплати праці) 5218 працівників. На усунення виявлених порушень надана правова допомога 5460 членам Профспілки і профорганізаціям.
Організовано 45 семінарів, підготовлено 63 методичні матеріали, розроблені макети колективних договорів, проводяться огляди на кращий колдоговір, здійснюється їх експертиза. Ведуться постійні консультації з профільними управліннями органів місцевої влади і самоврядування.
Представницькі органи облорганізації Профспілки, у межах повноважень,
передбачених ст.259 КЗПП України, ініціювали перед облдержадміністрацією та виконавчими комітетами міськрад і ОТГ здійснення перевірок щодо дотримання норм Галузевої угоди, виконання відповідних доручень Кабміну України і облдержадміністрації про усунення порушень трудового законодавства і підвищення зарплати на підприємствах, де її рівень нижче регіональних показників.
Посилення спільного контролю у сфері оплати праці дали позитивні зміни.      
У минулому році рівень середньої зарплати на галузевих підприємствах з 21 місця у національному рейтингу піднявся на друге, збільшившись майже на 2,0 тис.грн., хоча залишається на 16,5% меншим, ніж обласний показник.
На вимогу профспілкової сторони, Розпорядженням голови ОДА відновлена робота комісії із зарплатних боргів на підприємствах ЖКГ у Запорізькій області. Як результат - на кінець року всі підконтрольні підприємства ввели виплату зарплати у правове русло й повністю погасили зарплатні борги.
Зокрема, КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради», завдяки спільним діям соціальних партнерів, протягом трьох останніх років отримав суттєву цільову фінансову підтримку від власника із обласного бюджету у сумі 78,7 млн.грн. (в т.ч. 20 млн.грн. на зарплату у 2018 році), що дозволило у листопаді 2018р. стабілізувати фінансово-економічну ситуацію на підприємстві, зміцнити матеріально-технічну базу, повністю погасити зарплатні борги.
       На нинішній час заборгованість із виплати заробітної плати виникла знову.
       Обком Профспілки підтримав робітників Василівського і Таврійського цехів КП «Облводоканал», які звернулись до власника - Запорізької обласної ради щодо сприяння стабілізації фінансово-економічного стану підприємства та повернути зарплатні борги.
        Юридичною службою обкому Профспілки надано правовий супровід працівникам КП «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради для щомісячного стягнення боргу через комісію по трудових спорах підприємств і Державну виконавчу службу (5335 заяви на суму 31,2 млн. грн.).
        На засіданнях виборних органів обласної організації Профспілки обговорювалися питання своєчасності виплати заробітної плати та можливості її збільшення, спрямовувались звернення до органів центральної і місцевої влади та самоврядування. Фахівці обкому Профспілки, в рамках соціального діалогу, брали активну участь в експертизі соціальних законопроектів та урядових рішень, виробленні соціальних програм на територіальному рівні.            
       Окрім вищезазначеного, налагоджено громадський контроль за реалізацією зобов’язань колдоговорів на підвідомчих підприємствах з виконання вимог законодавства щодо здійснення відрахувань профкомам коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу. З цього приводу заявлено 5 претензій комунальним підприємствам: «Керуюча компанія «Контакт» м Токмак, «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради, «Комунсервіс» Гуляйпільської міської ради, які позитивно вирішуються.
В правовому полі проходило скорочення штатів та звільнення членів Профспілки. Ефективно проводився соціальний діалог з органами місцевої влади щодо працевлаштування членів виборних органів Профспілки в разі реорганізації і ліквідації КУП «Наш дім» м. Дніпрорудне, КП «Основаніє» і КП «Наше місто» м. Запоріжжя.
Обкомом Профспілки досягнута домовленість про співпрацю з новоутвореним Управлінням Держпраці Запорізької міської ради з контролю за дотриманням законодавства про працю на підвідомчих підприємствах.
         У Київській міській галузевій Профспілці фахівцями виконавчого апарату цієї Профспілки розроблено та доведено до первинних організацій макет колективного договору з врахуванням змін в трудовому законодавстві та законодавстві про оплату праці; проводиться експертиза колективних договорів; визначається комплекс заходів з приведення колдоговорів у відповідність до законодавства.
         Наразі на підприємствах, в установах та організаціях укладено і діє 91 колективний договір.
         З метою стимулювання та виконання колективних договорів з 2006 року проводиться щорічний галузевий конкурс на кращий колективний договір. Переможці конкурсу відзначаються грошовими нагородами.
         Профспілкові організації галузевих підприємств, що входять до Київської міської Профспілки, через колективні договори добиваються збільшення рівня заробітної плати, стабілізації і розвитку галузевих підприємств, забезпечення належних умов охорони праці, збереження трудових колективів, надання працівникам і членам їх сімей додаткових соціальних пільг і гарантій.
На реалізацію комплексних заходів з охорони праці передбачається відрахування коштів у розмірі не менше 0,5% від фонду оплати праці за попередній рік згідно до вимог законодавства.
В Миколаївській облорганізації Профспілки всі підприємства, які входять до її складу, уклали колективні договори.
Станом на 1 квітня 2019 р. збори та конференції з підсумків виконання зобов’язань колдоговорів, внесення змін та доповнень до них, а також з прийняття колдоговорів на нові терміни прийшли майже у всіх колективах.
Рівень оплати праці, її належне оформлення, своєчасність виплати заробітної плати, виконання зобов’язань колдоговорів перебувають на постійному контролі Миколаївського обкому Профспілки.
В 2018 році кількість підприємств, які в колдоговорах використовують норми Галузевої угоди в повному обсязі, виросла на 13 % порівняно з минулим роком та складає 63 %.
Заходи, які приймали сторони соціального діалогу на всіх рівнях, дозволили збільшити заробітну плату на всіх без виключення підприємствах житлово-комунального господарства.
Середня заробітна плата працівників галузі Миколаївської області за 2018 рік порівняно з 2017 роком виросла на підприємствах житлового та комунального господарства на 22% та 25,7% відповідно, на підприємствах водо - теплопостачання на 26,4 та 17,98 відсотків, на підприємстві міського електротранспорту - на 53 %.
Послідовно та цілеспрямовано проводиться в облорганізації Профспілки робота з контролю за безпекою на виробництві, виконанням комплексних заходів з охорони праці, створенням належних санітарно-побутових умов. Ці питання розглядаються і на президії обкому Профспілки і на засіданнях профкомів первинок.
На більшості галузевих підприємств виконуються зобов’язання з охорони праці: проводиться атестація робочих місць за умовами праці, працівники забезпечуються спецодягом та спецвзуттям, спецхарчуванням, миючими засобами, необхідними засобами індивідуального захисту, налагоджений громадський контроль з охорони праці.
На організацію питань охорони праці підприємствами виділяються різні суми, але вони укладаються в передбачені діючим законодавством 0,5 % від фонду оплати праці за минулий рік.
Колективно-договірна кампанія в Одеській обласній організації Профспілки в 2018 році була спрямована в основному на досягнення якісного змісту розділів колективних договорів, підвищення рівня заробітної плати, збереження раніше створених робочих місць із забезпеченням на них безпечних умов праці, підвищення рівня соціального захисту працівників.
У колективних договорах, укладених на новий термін, були закріплені вимоги норм Галузевої угоди з оплати праці, включалися заходи із збереження існуючих робочих місць, забезпечення зайнятості працівників, виділенню коштів на перепідготовку кадрів, а також надання працівникам і членам їх сімей додаткових порівняно з чинним законодавством трудових і соціально-побутових пільг і гарантій.
Своєчасно були внесені зміни і доповнення до колдоговорів в зв’язку зі змінами, які були внесені до Галузевої угоди 29.01.2018р. та 23.11.2018р. Особливу увагу при укладенні колдоговорів приділялося наявності додатків, які
визначали умови формування тарифних ставок та посадових окладів з оплати праці, преміювання, надання додаткових відпусток, комплексних заходів з охорони праці.
Сторони, які підписали колективний договір, щорічно в строки, передбачені колективним договором, звітують про його виконання.
Повною мірою вдалося реалізувати закріплені в колективних договорах розміри мінімальних тарифних ставок і посадових окладів на рівні, встановленому Галузевою угодою, а також застосувати при цьому встановлений держбюджетом на відповідний період року розмір прожиткового мінімуму в усіх житлово-комунальних сервісах і більшості комунальних підприємств м. Одеси, комунальних підприємств міст Чорноморська, Южне, Ізмаїла, Білгород-Дністровська, Біляївки.
Частішають випадки, коли переговорні процеси щодо укладення колективних договорів відбуваються в умовах протидії з боку роботодавців, які не вважають за потрібне обтяжувати себе додатковими зобов’язаннями перед працівниками, посилаючись на економічні труднощі. Це призводить до затягування переговорного процесу, зниження рівня захисту працівників. Низка профкомів не мають змоги одержати необхідну інформацію від роботодавців, які з більшості економічних показників роблять комерційну таємницю, у тому числі й з відомостей про заробітну плату, що є порушенням законодавства.
Через незадовільний фінансовий стан деяких підприємств, особливо тих, що фінансуються з місцевих бюджетів, ввести мінімальні гарантії, встановлені Галузевою угодою, не вдалося. Як наслідок - розмір очікуваного фінансового результату від впровадження досягнутих сторонами домовленостей виявився заниженим.
Відстрочку з введення підвищуючого коефіцієнта 1,4 в 2018 році застосували підприємства КП «Жилсервіс» і КП «ВУВКГ» м Ізмаїл, КПЕП «Подільскводоканал».
З 1 січня 2019 рік коефіцієнт 1,6 не введений на підприємствах: КП «Теплопостачання м Одеси», КП «ВУВКГ» і КП «Ізмаїл-світло» м. Ізмаїл, КПЕП «Подільськводоканал».
            В Рівненській обласній організації Профспілки для врегулювання соціально-трудових відносин на всіх рівнях соціального партнерства первинні профорганізації керуються Галузевою та Територіальною угодами.
            Згідно із статистичними даними охопленість працюючих колективними договорами по галузі складає 99%.
            На всіх підприємствах, які входять до обласної організації Профспілки, дотримані норми Галузевої угоди та чинного законодавства в частині забезпечення мінімальної заробітної плати. У всіх укладених колективних договорах мінімальну тарифну ставку робітника 1-го розряду встановлено відповідно до Галузевої угоди. У березні 2018 року було підписано нову Територіальну угоду на 2018-2020 роки, одним з додатків якої є «Тарифна частина», яка регулює питання оплати праці працівників житлово-комунального господарства.
           Все це дало можливість первинним профспілковим організаціям через свої колективні договори добитися збільшення рівня заробітної плати, забезпечення належних   трудових умов та умов охорони праці, збереження соціальних пільг та гарантій працівникам та членам їх сімей, а також стабілізації та розвитку галузевих підприємств.
           У сфері охорони праці контроль за виконання зобов'язань колективних договорах забезпечується комісіями з охорони праці, які створені на більшості підприємств. Умовами більшості колективних договорів встановлено перерахування коштів на охорону праці в розмірі 0,5% від виручки за реалізовану продукцію, робіт, послуг, надається спецодяг, спецвзуття тощо. Сума цих коштів у 2018 році склала 2,92 млн.грн.
             Не в повній мірі виконанні зобов'язання в частині перерахування не менше 0,3% від фонду оплати праці на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу. За минулий рік таких коштів отримали лише 18 профкомів, що становить 32% від загальної кількості профорганізацій.
На всіх підприємствах, які входять до Сумської обласної організації Профспілки, укладені колективні договори. Пріоритетним питанням колективних договорів є рівень оплати праці та соціальних гарантій кожного колективу, кожного працівника. Завдяки наполегливій роботі структурних ланок обласної Профспілки на більшості підприємств вдалося вкласти в тариф на послуги рівень оплати згідно норм Галузевої угоди, але в той же час на окремих підприємствах мають місце відтермінування введення договірних гарантій в оплаті праці до півроку через несвоєчасний перегляд тарифів на послуги. Минулого року мали місце факти скорочення робочих місць, а на деяких підприємствах до 1 травня 2019 року для нарахування мінімальної тарифної ставки робітника I розряду брали в розрахунок прожитковий мінімум для працездатних осіб в розмірі 1841 грн.
Важливу роль в регулюванні трудових відносин відіграє Територіальна угода між стороною органів влади області, спільним представницьким органом профспілок області та спільним представницьким органом роботодавців області. Через її дію галузева Профспілка щорічно добивається виконання обласних програм розвитку галузі.
В Тернопільській обласній організації Профспілки укладені і діють колективні договори на 25 підприємствах. Дією колдоговорів охоплено більше 2,0 тис. спілчан. У результаті запровадження норм і положень Галузевої угоди на 2017 - 2018рр. (із змінами і доповненнями) рівень оплати працівників на 17 галузевих підприємствах зріс на 23%. На підприємствах з обслуговування житла, комбінатах комунальних підприємств нові підвищуючі коефіцієнти, передбачені Галузевою угодою, не введено через не бажання місцевих органів влади переглянути тарифи.   На 30% підприємств галузі в області відсутні профспілкові організації і колективні договори не укладаються. В той же час цими підприємствами використовуються норми і положення Галузевої угоди.
Залишається значною заборгованість із виплати заробітної плати працівникам ВТО УТОС, яка зросла до 0,5 млн.грн.
Кошти на охорону праці від фонду оплати праці залишаються на рівні 1%. На культурно-масову і оздоровчу роботу в розмірі 0,3% передбачили всього 3 підприємства.
             У звітний період зусилля Харківської обласної організації Профспілки, профспілкових організацій підприємств були направлені на реалізацію основних напрямків діяльності: створення системи ефективної правової та економічного захисту  інтересів працівників галузі, забезпечення виконання норм і положень Галузевої угоди на 2017-2018 роки (із змінами та доповненнями) .
           Обком Профспілки направляв вимоги, листи обласній, міській, районним держадміністраціям щодо захисту прав і інтересів працівників при застосуванні норм і положень Галузевої угоди.
           Для проведення роз’яснювальної роботи, а також з метою запобігання порушень трудового законодавства, обком Профспілки проводив консультації з надання практичної допомоги профспілковим організаціям. У 2018 р. було проведено 417 консультацій з питань оплати праці, розділів колдоговорів тощо.
       Відповідно до моніторингу роботи підприємств міста і області слід відзначити, що майже всі підприємства житлово-комунальної сфери мають збитки від виробничо-господарської діяльності, що суттєво ускладнювало реалізовувати норми і положення Галузевої угоди. У звітному періоді при укладенні колдоговорів підприємств значно скоротились пільги, гарантії, які раніше були встановлені.
             Не всім профспілковим організаціям підприємств вдалось забезпечити мінімальних вимог Галузевої угоди і колективних договорів.
        Житлово-експлуатаційна підприємства не можуть в повній мірі застосовувати норми галузевої угоди у зв’язку з затвердженими на більшості з них економічно не обґрунтованими тарифами. Не виконується норми діючого законодавства - перерахування 0,3% ФОП на культурно - масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.
       Фахівцями обкому Профспілки проведено аналіз виконання норм и положень Галузевої угоди в колективних договорах за 2018р. За результатами аналізу було виявлено низку порушень трудового законодавства.
На жаль, на підприємствах УТОС і УТОГ також існують проблеми з дотриманням діючих законодавчих актів, застосуванням норм і соціальних гарантій, прийнятих Галузевими угодами, а також багато питань виробничого характеру. Заборгованість із виплати заробітної плати відсутня, але рівень оплати праці дуже низький. Середня зарплата на цих підприємствах складає 2,1 тис.грн, в т.ч. інвалідів - 1,58 тис.грн. Обласна організація Профспілки приймає активну участь у вирішенні актуальних питань, які підприємства УТОС і УТОГ не можуть вирішити самостійно.Дію територіальної угоди між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільним представницьким органом роботодавців Харківської області та профспілковими об'єднаннями Харківської області подовжено до 2021 року. Завдяки активній роботі обкому Профспілки до цієї угоди включено низку важливих для галузевих підприємств економічних та фінансових положень.
        Завдяки ініціативній, системній роботі Чернівецької обласної організації Профспілки та виборних профспілкових органів колективними договорами наразі охоплено 94% підприємств житлово-комунальної сфери, міського електротранспорту і системи УТОГ і УТОС. Колективними договорами охоплено 98,2 % працівників.
       У квітні 2019 року на спільному засіданні виконкому Чернівецької міської ради, Президії Чернівецької обласної ради Профспілок та міської організації роботодавців укладено територіальну угоду на 2016-2018 роки та до 2020 року. Співголовою трьохсторонньої ради від сторони Профспілок делеговано голову обласної організації Профспілки.
         21 травня 2019 р. підписано територіальну угоду на 2019-2020 роки між Чернівецькою обласною адміністрацією, обласною радою, Чернівецькою обласною радою Профспілок та Федерацією роботодавців області.
       Разом зі Сторонами соціального діалогу, обласною державною адміністрацією, органами місцевого самоврядування обласна організація Профспілки постійно добивається вирішення нагальних для галузевих підприємств та первинних профспілкових організацій питань щодо фінансової підтримки, збереження трудових колективів, захисту прав працівників та керівників суб’єктів господарювання, які приділяють належну увагу соціально-економічним питанням.
         За допомогою ЦК Профспілки, Чернівецького відділення Національної служби посередництва і примирення, обласною організацією Профспілки спільно з головою профспілкового комітету комунального підприємства «Чернівецьке тролейбусне управління» вперше вирішено питання укладення нового колективного договору на 2019-2020 роки, за наявності на підприємстві створеної в 2017 році другої первинної профспілкової організації - Всеукраїнської незалежної професійної спілки "Захист праці», чисельністю 7 членів. Значне зростання середньомісячної оплати праці працівників відбувся на КП «Чернівецьке тролейбусне управління»”. З впровадженням норм Галузевої угоди та після внесення змін до колективного договору підприємства середньомісячна заробітна плата станом на 01.01.2019р. склала відповідно 9483 грн. і 12969 грн. для водіїв тролейбусів (за 2017 відповідно - 5927,0 грн., водіїв – 8058,0 грн.).
         Обласною організацією Профспілки постійно надавались як письмові так і усні роз’яснення щодо порядку і законності використання норм і положень Галузевої угоди (із змінами та доповненнями), затверджених в грудні 2018 року.
      Конструктивнішим стає діалог сторін соціального діалогу в області та    м. Чернівці. Державною обласною адміністрацією прийнято окрему постанову щодо удосконалення цього процесу на територіальному та місцевому рівнях, ухвалено розпорядження від 14.02.2018 р. № 138-Р «Про подальший розвиток соціального діалогу в Чернівецькій області».
       З ініціативи обласної організації Профспілки, за участю представників виконавчих органів міської ради, трудових колективів підприємств вдалося вирішити питання працевлаштування більшої частини працівників комунальних житлових ремонтно-експлуатаційних підприємств на приватних підприємствах, інших звільнено без порушень чинного законодавства з виплатою всіх необхідних компенсаційних виплат.
          Такі дії трудових колективів і Профспілок змусили виконавчі органи міської ради та керівників житлових підприємств більш відповідально підходити до вирішення проблемних питань галузі.
          Для обласної організації Профспілки пріоритетним залишається виконання ключових завдань щодо забезпечення належного захисту прав працівників на безпечні і здорові умови праці. В основному цю роботу на місцях організовують профкоми підприємств через громадський контроль.
           В березні 2019 року проведено навчання, підвищення рівня знань з техніки безпеки на базі Чернівецького обласного навчально-курсового комбінату ЖКГ, а рішенням Президії обласної організації Профспілки № П-20 від 25 березня 2019 року затверджено Представників профспілок з питань охорони праці на підприємствах галузі: КП «Чернівціводоканал», КП «Чернівецьке тролейбусне управління», ВКПМ ім. В.Ю. Шкрібляка, ДКП Управління «Тепловодоканал», КП «Сторожинецьке ЖКГ», МКП «АДС - 080».
           З метою підняття престижу робітничої професії, в лютому місяці 2018 року проведено щорічний конкурс «Кращий за професією» серед працівників житлово-комунального господарства в одинадцяти номінаціях (Кращий машиніст-тракторист, Кращий електромонтер, Кращий слюсар-сантехнік, Кращий електро-газозварювальник, Кращий двірник, Кращий екіпаж електротранспорту   тощо).
            На підприємствах житлово-комунального господарства області заборгованість по заробітній платі відсутня.
 Значну увагу виборні профспілкові органи приділяли виконанню зобов’язань колдоговорів та угод з питань оздоровлення працівників галузі та їх дітей.   Всього на дитяче оздоровлення у 2018 році було спрямовано 66,9 млн.грн.
             У 248 оздоровчих закладах, в т.ч. 15 відомчих, оздоровлено більше 20 тис. дітей і підлітків.
У результаті проведеної територіальними організаціями Профспілки роботі зросла середньомісячна заробітна плата на підприємствах житлово-комунального господарства (на 01.04.18 - 6263,87 грн., на 01.04.2019 - 8510,0 грн. або майже в 1,4 рази).
             Разом з тим, недостатнє виділення субвенцій, дотацій, не покриття повною мірою пільг і гарантій, невідповідність затверджених тарифів економічно обґрунтованим витратам на їх виробництво, недосконала законодавча база з регулювання тарифної політики в галузі житлово-комунального господарства продовжують негативно впливати на фінансово-економічний стан цієї сфери.
На окремих підприємствах не виконуються положення колективних договорів в частині недотримання термінів виплати заробітної плати, несвоєчасність розрахунків при звільненні. На багатьох підприємствах ці явища приховуються.
Залишається високим рівень заборгованості із заробітної плати.
Станом на 1 квітня 2019 року заборгованість із заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства становила 101,5 млн. грн.      
             Як і в минулі роки, залишається складною ситуація з виконанням роботодавцями зобов’язань по створенню здорових і безпечних умов праці.              
Також є проблеми з перерахуванням роботодавцями коштів профспілковим комітетам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу. Пропозиції щодо конкретних дій з організації виконання галузевих, територіальних угод та колективних договорів за 2018 рік та організацію виконання взятих зобов’язань на 2019 викладені у проекті постанови.
                                                  
                                                                                                                                                                                                                              Відділ праці та захисту економічних
 
                                                                                                                                                                                                                                            інтересів і прав трудящих ЦК Профспілки
 

 

 

_15-3

 

_15-4_1

_15-4_2
_15-4_20001
 
ПРОТОКОЛ
засідання Організаційного комітету з проведення Всеукраїнського галузевого конкурсу
«Краща первинна профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці»

 

 

м. Київ                                                                                       18 березня 2019 року

                                                                            

Присутні:

Кулеша А.А., Пузирін М.О., Шафінський М.А., Аксьоненко А.Г.

 

                                       П О Р Я Д О К     Д Е Н Н И Й

         1. Про зміни у складі конкурсної комісії конкурсної комісії ЦК Профспілки з проведення конкурсу «Краща профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці»

 

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника голови Організаційного комітету   Пузиріна М.О. який запропонував у зв’язку із смертю виключити із складу комісії Тимченка М.Т. та ввести до складу конкурсної комісії ЦК Профспілки з проведення конкурсу «Краща профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці» Успенську Ларису Геннадіївну – голову Харківської обласної організації Профспілки.
ВИРІШИЛИ: У зв’язку із смертю виключити із складу комісії Тимченка М.Т. та ввести до складу конкурсної комісії ЦК Профспілки з проведення конкурсу «Краща профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці» Успенську Ларису Геннадіївну – голову Харківської обласної організації Профспілки.

 

           Голова Оргкомітету                                                                                                                                                                                            А.А. Кулеша

           Секретар Оргкомітету                                                                                                                                                                                        М.О.Пузирін

 

 
 
 
 
ПРОТОКОЛ
засідання Організаційного комітету з проведення Всеукраїнського галузевого конкурсу
«Краща первинна профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці»

 

м. Київ                                                                                       20 травня 2019 року

                                                                            

Присутні:

Кулеша А.А., Пузирін М.О., Шафінський М.А.,

Аксьоненко А.Г., Успенська Л.Г..

 

1. Про підсумки Всеукраїнського галузевого конкурсу «Краща первинна профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці».

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника голови Організаційного комітету   Пузиріна М.О.

        ВИРІШИЛИ:

         1. Відмітити низьку активність територіальних організацій Профспілки у Всеукраїнському конкурсі на кращу первинну організацію щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці.

       2. Визнати переможців конкурсу щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці серед профспілкових організацій

2.1. 1 категорії :

- 1 місце - первинна профспілкова організація КП «Харківводоканал»;

- друге та третє місце не надавати.

2.2. 2 категорії :

- 1 місце - первинна профспілкова організація Спеціалізованого комунального підприємства «Харківзеленбуд»;

- 2 місце - первинна профспілкова організація комунального ремонтно-будівельного підприємства «Зеленбуд» м. Запоріжжя;

- третє місце - первинна профспілкова організація КП «Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» Запорізької міської ради .

2.3. 3 категорії:

-     місця не надавати.

3. Проголосували - одноголосно.

 

Голова Оргкомітету                                                                                                                                                               А.А.Кулеша

Секретар Оргкомітету                                                                                                                                                           М.О. Пузирін