Ohorona-pratsi  Схвалено Концепцію реформування системи управління охороною праці в Україні

ЦК Профспілки повідомляє, що наприкінці 2018 року, а саме 12.12.2018р.,  Кабінетом Міністрів України розпорядженням № 989-р схвалено КОНЦЕПЦІЮ реформування системи управління охороною праці в Україні.

Слід зазначити, що ця Концепція визначає принципи, основні напрями та завдання побудови системи організації безпеки та гігієни праці в Україні на основі ризикоорієнтованого підходу для забезпечення впровадження стандартів Європейського Союзу.

Реформування системи управління охороною праці в Україні здійснюватиметься з урахуванням основних положень Рішення Європейської комісії від 6 червня 2014 р. для Європейського парламенту та Ради, Європейського економіко-соціального комітету та Комітету регіонів щодо Рамкової стратегії Європейського Союзу із розвитку здоров’я та безпеки праці на 2014—2020 роки.

Впровадження міжнародних трудових норм у національну юридичну практику та ризикоорієнтованого підходу забезпечить можливість ратифікації Україною конвенцій Міжнародної організації праці, якими передбачено більше прав і гарантій працівників порівняно з національним законодавством, в тому числі Конвенції про основи, що сприяють безпеці та гігієні праці, № 187, підписаної 15 червня 2006 року.

Метою Концепції є створення національної системи запобігання виробничим ризикам для забезпечення ефективної реалізації права працівників на безпечні та здорові умови праці.

Реалізація Концепції, якою буде забезпечено імплементацію в національне законодавство норм Директиви Ради № 89/391/ЄЕС від 12 червня 1989 р. про впровадження заходів для заохочення вдосконалень у сфері безпеки та охорони здоров’я працівників під час роботи, передбачає протягом 2019—2020 років формування нової національної системи запобігання виробничим ризикам шляхом впровадження на законодавчому рівні ризикоорієнтованого підходу у сфері безпеки та гігієни праці.

Реалізація Концепції у повному обсязі забезпечить:

розроблення механізму формування та функціонування дієвої системи запобігання виробничим ризикам і заохочення до створення безпечних і здорових умов праці, яка ґрунтується на принципах усунення небезпек, оцінювання, контролю та управління ризиками, що сприятиме:

підвищення рівня захисту життя та здоров’я працівників;

зниження рівня та зменшенню частоти виробничого травматизму, аварій та професійних захворювань;

формування культури безпеки та гігієни праці;

підвищення ефективності діяльності інспекції праці;

запровадження ефективної системи реєстрації нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, повідомленню про такі факти та проведенню відповідних розслідувань;

підвищення відповідальності роботодавців за створення належних умов праці та безпечного виробничого середовища;

спрощення законодавства щодо безпеки та гігієни праці та зменшенню адміністративного і регуляторного навантаження на роботодавця;

запровадження механізму покращення умов безпеки та гігієни праці для працівників і відповідних економічних стимулів;

посилення чесної конкуренції, розширенню доступу українських підприємств до міжнародного ринку та підвищенню їх конкурентоспроможності на такому ринку;

покращення інвестиційного клімату в Україні;

поступову імплементацію норм Європейського Союзу в національне законодавство;

своєчасне та ефективне виконання положень Угоди (зокрема статей 419—421 глави 21 та додатка ХL до глави 21).

Фінансування заходів з реалізації Концепції планується здійснювати за рахунок коштів державного бюджету, передбачених органам державного управління охороною праці на відповідний рік, Фонду соціального страхування, а також за кошти міжнародної допомоги та інших джерел.

Обсяг матеріально-технічних і трудових ресурсів, необхідних для реалізації Концепції, визначається під час розроблення відповідних завдань і заходів та уточнюється щороку з урахуванням можливостей державного бюджету.

          Враховуючи важливість та актуальність цієї Концепції, науково-виробничий журнал «Охорона праці» організовує підготовку та проведення 28-30 травня 2019 року VII Міжнародної конференції «Охорона праці – 2019. Інтеграція систем безпеки підприємств, установ та організацій на основі управління ризиками», яка повинна стати майданчиком для формування розуміння значущості та перспективності превентивної системи безпеки та гігієни праці».

Микола Пузирін,

головний технічний інспектор праці апарату ЦК Профспілки