VІІ ПЛЕНУМ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО ОБКОМУ ПРОФСПІЛКИ

      11 грудня п. р. відбувся VII Пленум Дніпропетровського обкому Профспілки, на якому розглядалося як основне питання «Про роботу обласної профорганізації щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки і задачах підвищення ефективності своєї роботи». У роботі Пленуму взяв участь голова ЦК Профспілки О.Романюк.

LOGO_З доповіддю з зазначеного питання виступила голова облорганізації Профспілки А.Демідова. Заслухавши та обговоривши доповідь, Пленум відзначив, що основні зусилля в цій роботі спрямовувались на створення гідних умов праці та її оплати, проведення культурно-масової та фізкультурної роботи, забезпечення відпочинку та оздоровлення працівників й їхніх дітей, збереження профспілкових організацій, забезпечення сталої роботи галузевих підприємств області, підвищення якості обслуговування споживачів житлово-комунальними та побутовими послугами.055__11.12.18

Значну роль у захисті соціально-економічних прав та інтересів працівників галузевих підприємств області відіграє система соціального діалогу. Використовуючи норми угод, колективних договорів середня заробітна плата працівників значно підвищилась в порівнянні із розміром мінімальної заробітної плати, встановлений державою. Так, станом на 01.11.2018р. середня заробітна плата в житлово-комунальному господарстві області склала 8270 грн., підвищення з початку року склало 42,3%. Більш як 7000 грн. складала середня заробітна плата на підприємствах місцевої промисловості, головному підприємстві УПП «Луч» УТОС тощо.

    Попри всі фінансові труднощі на більшій частині підприємств галузі забезпечувалось виконання законодавства про працю. З боку профспілкових активістів постійно здійснювався громадський контроль з правової роботи. Захищались інтереси працівників та підприємств в судах, виконавчих службах, місцевих органах самоврядування, інших інстанціях.

Протягом року продовжувалась робота з охорони праці, оздоровлення працівників та їхніх дітей, проведення галузевих оглядів тощо.

Постійний контроль профспілкового активу за станом охорони праці, об’єктивним розслідуванням нещасних випадків, дотриманням гарантій прав працівників, які постраждали на виробництві, сприяло тому, що більша частина підприємств працювала без травм і аварій. Велика увага приділялась проведенню нарад вищого рівня оперативного контролю за станом охорони праці. Такі наради проводяться обкомом Профспілки щокварталу на базі одного із підприємств спільно з Департаментом житлово-комунального господарства і будівництва облдержадміністрації. На них розглядається кожний випадок виробничого травматизму, стан захворюваності, заслуховуються звіти керівників, голів профкомів підприємств, на яких допущено травмування на виробництві працівників, невиконання або неналежне виконання Комплексних заходів з охорони праці, розділів колдоговору з питань охорони праці.

Як свідчить аналіз роботи, більше 95 відсотків галузевих суб’єктів господарювання працювало без травм і аварій, чому в значній мірі сприяв високий рівень поточного контролю за охороною праці, який здійснюють профспілкові органи. В житлово-комунальному господарстві області на охорону праці щорічно використовується біля 18,0 млн. грн. В цілому на підприємствах, профспілкові організації яких входять до обкому Профспілки, - біля 23 ,0 млн. грн.

Більш як 50 підприємств ЖКГ області брали участь в оглядах з економічних питань та охорони праці, щокварталу біля 80 чол. виходили переможцями огляду серед робітників основних професій.

Важливим напрямком діяльності профспілкових органів були питання стосовно організації культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи. Протягом звітного періоду проведено дві обласні спартакіади. Також в міських міжгалузевих спартакіадах призові місця постійно займали члени Профспілки Криворізького міському Профспілки, багатьох підприємств галузі (КП «Дніпроводоканал», КП «Дніпровський електротранспорт», КП «Міськсвітло» та багатьох інших), вони брали участь не тільки в спартакіадах, які проводить обком Профспілки, а й в змаганнях, організованих ДФСО «Спартак» (більярд, міні-футбол, волейбол).

Завдяки покращанню інформаційної роботи, конкретним захисним діям в сукупності з іншими напрямками та формами роботи вдалося не тільки зберегти існуючу кількість членів Профспілки, а й поповнити її новими профорганізаціями. З початку року до складу облорганізації Профспілки приєдналося 12 нових профорганізацій з чисельністю біля 600 чол. Це робота всього профспілкового активу.

Важливим для роботи профспілкового активу було те, що на цілому ряді підприємств виконувались зобов’язання колдоговорів з оздоровлення працівників та їхніх дітей. Спільними зусиллями обкому, міських комітетів, профкомів галузевих підприємств та господарчих керівників проведена значна робота з підготовки та експлуатації галузевих дитячих закладів та інших соціальних об’єктів до роботи влітку 2018 року. Кожний рік в галузевих дитячих оздоровницях покращується комфортність проживання та відпочинку дітей. До цього часу збережено 4 дитячих оздоровчих закладів, більш 10 баз відпочинку. Цього року в обласних галузевих ДОЗ оздоровлено понад 4 тис. дітей. Всього охоплено всіма видами оздоровлення 11 тис. дітей і біля 12 тис. працівників.

На Пленумі зазначалося, що результативність проведеної значної роботи була б більш ефективною, якби була державна підтримка щодо фінансування галузевих програм, забезпечувалось відшкодування підприємствам галузі різниці в тарифах та субсидій, призначених населенню, була фінансова підтримка з боку окремих органів місцевого самоврядування, можливість у підприємств виділяти кошти на модернізацію та відновлення основних засобів. Ці та інші чинники зумовили погіршення фінансового стану підприємств, а в деяких колективах - напруженість соціально-трудових відносин. Обкомом Профспілки неодноразово направлялися звернення органам місцевого самоврядування та центральним органам влади.

Під час роботи Пленуму виступив голова ЦК Профспілки О.Романюк. У виступі він зосередив увагу присутніх на важливості та необхідності реалізації у практичній роботі рішень, документів й конкретних дій ЦК Профспілки в тих чи інших напрямках. Акцент було зроблено на важливості запровадження норм і положень галузевих угод, в яких за кожним захищеним Профспілкою коефіцієнтом та положенням можна прорахувати конкретні суми додатково отриманої заробітної плати чи пільги. Також він відмітив, що цього року, як ніколи оперативно, Профспілка зуміла домогтися внесення всіх необхідних змін до галузевих угод по ЖКГ, МЕТ. Зараз фахівці ЦК Профспілки працюють над новими угодами УТОС і УТОГ.

Далі О.Романюк продовжив: «В новій Угоді ЖКГ, яку підписано 23 листопада п.р., мінімальну тарифну ставку робітника І р. підвищено і встановлено у розмірі не менше 160% прожиткового мінімуму, затверджено, до речі вперше, дві тарифні сітки міжрозрядних коефіцієнтів: для простих та середньої складності робіт, а також для складних та особливо складних робіт. Підвищено коефіцієнти співвідношень тарифних ставок до мінімальної тарифної ставки робітника І р. для робітників за основними видами робіт та окремими професіями, а також вперше передбачено коефіцієнти для професій, які є наскрізними у галузі, та для водіїв автотранспортних засобів.

О.Романюк у своєму виступі торкнувся й проблемних питань, сприянню вирішення яких докладає зусиль ЦК Профспілки. Основні серед них: врахування при формуванні тарифів на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення норм з оплати праці не тільки галузевих, але й територіальних угод, закладення в ці тарифи коштів на ремонт та модернізацію; включення до тарифу відрахувань (0,3%) на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу; повернення підприємствам мільйонних боргів з пільг та субсидій за попередні роки. З цих питань ЦК Профспілки направлялися звернення в різні інстанції. Крім того, ЦК Профспілки направляв за належністю листи-підтримки профкомів у їх боротьбі за збереження підприємств, керівників.

У своєму виступі О.Романюк також підкреслив, що Профспілка активно бере участь у акціях протесту ФПУ, в тому числі Дніпропетровська облорганізація Профспілки, яка завжди дуже активна. Але, на жаль, результати останньої акції 17 жовтня не дуже втішні. Є певні доручення Уряду, підписано Меморандум з роботодавцями. Проте, питання щодо надто завищеної ціни на природний газ Уряд згорнув й перевів у політичну площину. А це найболісніше вдарило практично по всьому населенню. Не вдалося добитися позитиву щодо профспілкового майна, хоча є рішення Європейського суду з прав людини на користь профспілок.

Особливий акцент у виступі О.Романюк зробив на нагальності комплексного підходу при вирішенні питань соціально-економічного захисту прав та інтересів спілчан: починаючи з соціального діалогу й закінчуючи турботою не тільки про оплату праці працівників та її рівень, а й про відпочинок, вирішення побутових питань, проведення культмасової та спортивної роботи. Він підкреслив, що «в профспілковій роботі важливо, як в часовому механізмі, щоб кожна профспілкова ланка працювала надійно, чітко і злагоджено на загальний результат. Такі вимоги ми ставимо і перед ЦК, його виконавчим апаратом, Президією. І такий підхід спостерігається в роботі Дніпропетровського обкому Профспілки: підтвердження цьому – схвалення Президією ЦК Профспілки його досвіду роботи з охорони праці, зайняття призових місць в усіх номінаціях оздоровлення».

Також він нагадав про проведення галузевої звітно-виборної кампанії, яка розпочнеться наступного року, і побажав її успішного проведення.

На завершення засідання Пленуму голова ЦК Профспілки О.Романюк вручив голові обкому Профспілки А.Демідовій Подяку ЦК Профспілки Дніпропетровській облорганізації Профспілки за комплексне вирішення питань щодо соціально-економічного захисту працівників та розв’язання нагальних проблем галузевих підприємств.

На Пленумі було прийнято постанову, в якій дано конкретні завдання керівництву обкому, міським комітетам обкому Профспілки, профспілковим комітетам галузевих підприємств, виконання яких сприятиме посиленню роботи щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки.

Також було затверджено зміни та доповнення до Територіальної угоди між департаментом ЖКГ та будівництва облдержадміністрації, обласною організацією роботодавців ЖКГ Дніпропетровської області та обласною організацією Профспілки з продовженням дії Угоди по 2021 рік.

Після Пленуму відбулося засідання «Круглий стіл» на тему: «Про роботу обласної профспілкової організації по оздоровленню членів профспілки підприємств галузі і дітей, і заходах по вдосконаленню цієї роботи», в якому взяли участь близько 30 чол. У роботі «круглого столу» також взяли участь О.Романюк, голова ЦК Профспілки, та М.Поліщук, директор ТОВ "Санаторій "Сонячний" (с. Вербки Павлоградського району Дніпропетровської області), на базі якого було проведено захід.